Tujina

Množica proti rumenim jopičem: Da demokraciji, ne revoluciji

Pariz, 27. 01. 2019 22.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.Š./STA
Komentarji
4

V Parizu se je na shodu, ki je izražal nasprotovanje nasilnim izgredom ob protestih gibanja rumenih jopičev, zbralo 10.000 ljudi. Vzklikali so: "Da demokraciji, ne revoluciji!" ter mahali s francoskimi zastavami in zastavami EU.

Rdeče rutice
Rdeče rutice FOTO: AP

Shod udeležencev gibanja, ki se je poimenovalo rdeče rutke, je spodbudilo ogorčenje nad nasiljem demonstrantov iz vrst rumenih jopičev. Mnogi, ki so se danes udeležili shoda, so tako poudarili, da niso proti zahtevam udeležencev protestov rumenih jopičev, a so siti spopadov in uničenja, ki spremljajo te shode.

"Ne gre za protest proti rumenim jopičem - s tem protestom sporočamo, da ste podali svoje zahteve in da vas poslušamo," je dejal senator iz stranke predsednika Francoisa Macrona Francois Patriat. "O tem lahko razpravljamo drugje, ne na ulici. Ne morete blokirati države in gospodarstva, ker smatrate predsednika za nelegitimnega," je dodal.

Današnji shod je sicer po številu udeležencev močno presegel zadnji sobotni protest gibanja rumenih jopičev v Parizu. Na slednjem se je zbralo okoli 4000 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razumnež
28. 01. 2019 12.24
+1
K sreči so še normalni ljudje v Franciji...
Apostol1
28. 01. 2019 09.46
-8
Ti rumeni jopiči ,kot se je do sedaj pokazalo niso zganjali prav nobene revolucije pač pa navaden vandalizem in te demonstracije proti rumenim jopičem je pokazatelj , kaj si ljudje mislijo o teh vandalih , ki so v bistvu razvrednotili tisto kar so prvotno hoteli ljudje ,ki so oblekli te rumene jopiče iz razloga , da bi samo protestirali in ne pa uničevali . Vendar so v prvih vrstah prevzeli glavno vlogo vandali , ki so tule videli priložnost za svoja vandalska dejanja in v bistvu demonizirali celoten protest rumenih jopičev ,ki ga ima javnost že zdavnaj dovolj.
Malinha
28. 01. 2019 10.57
+5
Samo štirikrat si napisal, omenil vandalizem. Nisi pa pozabil napisati 'razvrednotiti', si pa zato pozabil napisati 'skrunitev'. Najboljša je pa ta, da se postavljaš na mesto univerzalnega vseveda z "protesti jopičev, ki ga ima javnost že zdavnaj dovolj". Apostol1 je javnost, ki ima dovolj protestov, a ob istem ta ista javnost protestira. Nadalje je luškana označba, da če že so protesti, potem naj se nikar ne demonizirajo. Bistveno demonizirajo. Na samem začetku pa iz tebe spregovori pravi historični materialist, dialektik, ekspert, kaj je prava revolucija, kaj pa ne. Kar se zganja kot nerevolucija je vandalizem. Na žalost se večje ali manjše revolucije dogajajo ravno zaradi takih šalabajzerskih konservativcev, kakor si ti.
Justiceiscoming81
28. 01. 2019 08.16
+11
Ta množica je kot prdec v vetru... tok mal da se skoraj ne opazi... Potrebna je revolucija, ampak revolucija na celotni evropski celini... kjer zaradi peščice nesposobnih trpi večina...