Tujina

Peljašac zajeli ognjeni zublji, požar izbruhnil tudi nad Splitom

Zagreb/Dubrovnik, 25. 09. 2018 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
3

Nedaleč od Orebića na hrvaškem polotoku Pelješac je davi izbruhnil požar. Gašenje otežuje močna burja, ki razpihuje ogenj in onemogoča posredovanje gasilskih letal. Gasilci opozarjajo, da požar še vedno ni pod nadzorom in tako predstavlja nevarnost za ljudi.

Poveljnik gasilcev v dubrovniško-neretvanski županiji Stjepan Simović je za hrvaške medije ocenil, da je pred gasilci zahtevna naloga večurnega boja proti požaru. Zahtevali so tudi pomoč kolegov iz drugih delov Hrvaške. Trenutna prednostna naloga gasilcev je pogasiti požar, ki se od Mokala širi proti hribom, da ne bi začel ogrožati Orebića, kar bi predstavljajo "velik problem". A če bi do tega prišlo, so že pripravljeni na evakuacijo turistov iz hotela v Orebiću, s trajektom naj bi jih prepeljali na Korčulo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Požar je izbruhnil zjutraj, dopoldne pa se je še okrepil in ogrozil vas Mokalo. Zato so 40 prebivalcev Mokala preselili v turistični objekt v kraju Postup, a ti so se medtem že lahko vrnili na svoje domove. Še vedno je ogrožena vas Stankovići, kjer so sicer zgorele štiri stanovanjske hiše, poškodovanih ni. 

Polotok Pelješac in otok Korčula je zajel katastrofalni požar julija 2015, ko je zgorelo več kot 4500 hektarjev gozdnih in kmetijskih površin. Škoda je bila ocenjena na 30 milijonov kun (štiri milijone evrov).

A požar je medtem začel ogrožati Orebić, kamor so evakuirali turiste iz dveh kampov, ki sta se nahajala na ogroženem območju. Sklicali so že sejo štaba civilne zaščite občine Orebić. S požarom se trenutno borijo gasilci iz šestih županih in 50 vojakov, angažirali so tudi tri letala kanader, dva helikopterja Mi-8 MTV-1 in ladja. Skupno je na terenu 234 gasilcev s 64 vozili. 

Iz hrvaške uprave za zaščito in reševanje (DUZS) so sporočili, da zaradi slabih vremenskih razmer letala kanader ne morejo gasiti požara na Pelješcu, temveč so pristala na splitskem letališču. V popoldanskih urah so tri gasilska letala vendarle poletela na pomoč gasilcem na Pelješcu, a so se zaradi slabih razmer morala vrniti. 

Zaradi požara so sklicali sestanek civilne zaščite dubrovniško-neretvanske županije za jutri zjutraj ob 8. uri.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gori tudi pri Kuli Norinski, zato je bil del gasilcev preusmerjen na to območje. 

V večernih urah je zagorelo tudi na Splitu, na hribu Marjan. Požar je po poročanju Slobodna Dalmacija izbruhnil blizu tamkajšnjega živalskega vrta. Gasilo ga je vsaj 40 gasilcev, ki pa so požar že spravili pod nadzor, a bodo ostali na terenu do jutra. 

Okoli 19.40 ure je zagorelo tudi na Lozovcu pri Šibeniku, tja je bilo poslanih 15 gasilcev. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dracul Va Domni DinNou
25. 09. 2018 22.35
+1
kdo je čik vrgu?????
tomekkk
25. 09. 2018 20.59
+6
In spet, zastarela oprema... Borba za hise.... Po drugi strani pa kupujejo 30 let stare mige za 300mio.Kdo bi jih razumel?
Nevzdrzni
25. 09. 2018 17.50
+4
Naj si piranski zaliv vlijejo na ogenj...