Tujina

Modul Zvezda bodo utirili v začetku poletja

Bajkonur, 02. 01. 2000 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izstrelitve ključnega modula Mednarodne vesoljske postaje (MVP), servisnega modula Zvezda, ki so ga izdelali v Rusiji, naslednji mesec zanesljivo še ne bo, ker so jo preložii na začetek poletja.

Vzrok za preložitev ni 230 milijonov dolarjev vredna Zvezda, ampak težave z nosilno raketo proton, katere izstrelitev je lani dvakrat spodletela. Že pred zadnjo ponesrečeno izstrelitvijo protona so zaradi težav z vsemi ameriškimi vesoljskimi raketoplani, ki so jim morali popraviti električno napeljavo, začetek odprave Zvezde, ki so jo prvotno nameravali utiriti novembra 1999, odložili do 10. februarja letos.

Pred izstrelitvijo Zvezde nameravajo zdaj s protonom uresničiti vsaj tri izstrelitve običajnih satelitov. Po besedah predstavnika Ruske letalsko-vesoljske agencije RAKA bo proton prvikrat poletel šele v začetku marca letos. Pri tem bodo najverjetneje utirili ruski komunikacijski satelit vrste ekran ali pa skupino satelitov za navigacijski sistem Glonass. Na izstrelitev čaka še indonezijski poslovni telekomunikacijski satelit Garuda-1 in satelit Altair. Zamuda Zvezde je lahko za oba modula MVP, ki sta v vesolju že od leta 1998, nevarna. Modula sta lahko brez dodatne zaloge goriva v vesolju le še do aprila, tovorna vesoljska ladja vrste progress M1 z gorivom pa se lahko združi samo z modulom Zvezda. Sicer lahko višino poleta modulov zvišajo tudi s pomočjo ameriškega raketoplana Atlantis, ki naj bi MVP obiskal marca letos.