Tujina

MoMa protestira zaradi zaplembe Schielejevih slik

New York, 23. 01. 1998 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) je na tamkajšnjem sodišču zahteval ustavitev sodnega postopka, v katerem so zaradi dvomljivega lastništva že zasegli dve sliki Egona Schieleja, ki ju je znamenitemu muzeju posodila dunajska umetnostna zbirka Leopold. Iz MoME so sporočili, da kljub iskreni skrbi za rešitev vprašanja lastništva slik odločitvi newyorškega tožilca Roberta Morgenthaua, da zadevo spravi na sodišče, nasprotuje, češ da sodni postopek ne bo pomagal preiskavi.

MoMA se med drugim sklicuje na zakon o umetnosti in kulturnih vprašanjih države New York, ki prepoveduje zaplembo izposojenih del. MoMA opozarja, da bi ta sodni postopek lahko celo odvrnil newyorške muzeje od priprave nekaterih razstav. MoMA tudi poudarja, da za razkritje izvora in lastništva slik ni treba zapleniti. Sodišče, ki je sprožilo postopek za določitev zakonitih lastnikov slik avstrijskega slikarja Egona Schieleja, zadeve ne komentira.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.