Tujina

Morales v Mehiko, pravi, da se bo 'vrnil z več moči'

La Paz, 12. 11. 2019 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evo Morales je po odstopu s položaja predsednika Bolivije sprejel ponudbo političnega azila v Mehiki in se je tja tudi že odpravil. Kot je sporočil, ga boli, da mora zapustiti Bolivijo, napoveduje pa, da se bo vrnil z več "moči in energije". Iz države po njegovem odhodu poročajo o spopadih policije in Moralesovih podpornikov.

Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je odločitev, da Moralesu podelijo politični azil, naznanil na novinarski konferenci, na kateri je dogodke v Boliviji označil za udar, saj da je bila v odstop Moralesa vpletena vojska. Kasneje je Ebrard potrdil, da se je Morales že vkrcal na mehiško vladno letalo.

Prvi domorodni predsednik Bolivije Morales je v nedeljo po pritisku vojske odstopil s položaja, potem ko so v državi izbruhnili protesti zaradi nepravilnosti na zadnjih volitvah, na katerih je Morales sumljivo zmagal že v prvem krogu. Morales je po navedbah volilne komisije na volitvah prejel 47,08 odstotka glasov podpore, njegov glavni tekmec pa 36,51 odstotka. S tem je osvojil več kot 40 odstotkov glasov in  tekmeca prehitel za 10 odstotnih točk, kar je pomenilo tesno zmago v prvem krogu in četrti predsedniški mandat, a številni so prepričani, da je šlo za "manipulacijo z voljo ljudi".

Evo Morales
Evo Morales FOTO: AP

V ponedeljek je odstopil tudi poveljnik policije, general Yuri Calderon, ker policija ni bila sposobna ustaviti nemirov kljub Moralesovemu odstopu. Policisti so se v veliki meri enostavno umaknili pred protesti v svoje postaje oziroma kasarne, so se pa medtem že začeli vračati na ulice, poroča STA.

Vrhovni poveljnik bolivijskih oboroženih sil Williams Kaliman je svojim vojakom ukazal, naj pomagajo policiji, ki se je v ponedeljek marsikje spopadla z Moralesovimi podporniki. "Vojaško poveljstvo oboroženih sil je uredilo skupne operacije s policijo, da bi preprečili prelivanje krvi in spopade znotraj bolivijske družine," je v televizijskem nagovoru dejal Kaliman.

Za položaj predsednika se po odstopu Moralesa namerava potegovati opozicijska podpredsednica senata Jeanine Anez, ki je izrazila namero, da prevzame položaj predsednice senata, posledično pa bi lahko zaradi odstopov vseh visokih uradnikov države prevzela položaj predsednice države.

Poleg Moralesa sta odstopila tudi podpredsednik države in predsednik senata, ki je za podpredsednikom po ustavi na vrsti, da prevzame položaj predsednika. Anezova po poročanju bolivijskih medijev že obljublja, da bo potem kmalu razpisala nove volitve.

"Opozorilo za druge nezakonite režime"

Na padec Moralesove vladavine se je medtem odzval tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki pravi, da je to znamenje za druge "nezakonite režime". "Ti dogodki pošiljajo močan signal nezakonitim režimom v Venezueli in Nikaragvi, da demokracija in ljudska volja na koncu vedno prevladata," pravi Trump.

Moralesovo vlado je kot nelegitimno označil tudi State Department, ki je hkrati Bolivijce pozvalo, naj ne uničijo veleposlaništva Venezuele v La Pazu. Med protesti proti Moralesu so namreč ljudje zavzeli veleposlaništvo Venezuele, saj režim predsednika Nicolasa Madura podpira Moralesa, Morales pa je podpiral Madura, ki se prav tako sooča s pozivi k odstopu, potem ko je zaradi popolnega gospodarskega zloma državo zapustilo že več milijonov ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Principat
12. 11. 2019 14.48
+1
neverjetno kako velik trg je bivša juga in še banke so dobili , tako da o apetitih in domačih izdajalcih smo si dokaj podobni
Karlo
12. 11. 2019 13.25
+4
@ črni ferdi Aja multinacionake plačajo malo državi (beri skorumpiranim političnimlutkam) in potem pumpajo. Kaj pa če bi država sama želela pumpat? Potem se pa vsujejo kakor na Venezuelo vse možne blokade da sesuje režim. Tudi vojna industrija profitira, če ne gre drugače. Irak, Libija, Sirija... In če jenkiji povečujejo samo oskrbo nafte, še ne pomeni da nočejo kontolirti svetovnega trga In prav podobna zgodba je v Boliviji, le da je tam ogromno litija in se ve kakšno svetovno perspektvo ima. In ker Morales ne želi to strateško državno bogastvo deliti z Jenkiji se je začel podoben scenarij kakor v Venzueli.
Ferdo Crni
12. 11. 2019 13.39
-1
Karlo - kakšna je vlada v državah kjer američani PLAČUJEJO davek gostiteljici je čigav problem? Venezuela je nafto lahko prodajala do marca letos, ko je Trump uvedel embargo. Celo američani so uvažali venezuelsko nafto do omenjenega datuma letos. Če se zopet samo laično poglobimo v venezuelsko zgodbo vidimo klasičen scenarij. Zahodnjaki so prišli v to deželo in tako kot povsod sklenili posel. POSEL!. Plačamo toliko in toliko, investiramo v rafinerije in črpališča, zaposlimo lokalno prebivalstvo... in to je to. Venezuela je hitro vzcvetela in postala najbogatejša država v regiji. Potem vedno pridejo neki sanjači socialisti, ki POSEL preimenujejo v KRAJA. Populistične floskule o delitvi kapitala kar dežujejo in zgodijo se revolucije kot je bilo to v venezueli. Kaj se je potem zgodilo? Kapital je poniknil v brezna javnih korit s centralizacijo vse proizvodnje. Kapital se ne obrača. ne vlaga se v raziskave, v razvoj novih tehnologij ampak se porablja za enormen državni sektor. Največja rafinerija v amerikah je prav Paraguana v Venezueli ki je nastala z združitvijo treh rafinerij. Danes deluje z 30% kapacitetami ker ni rezevrnih delov, usposobljenega kadra in investicij. Preživela je tudi več nesreč - eksplozij zaradi slabega vzdrževanja. Torej iskati vzroke le v ZDA je malce mimo. Seveda noben pameten biznismen ne bo sklepal posla z nekom, ki ti lahko pod pretvezo marksizma ali podobnih populističnih neumnosti čez čas vse pobere oziroma spremeni dogovore. Socializem je tisti ki sovraži kapitalizem in ne obratno. Kako naj človek posluje z nekom ki te sovraži oziroma blati in rovari proti tebi?
Karlo
12. 11. 2019 18.28
-1
Lepo si vmešal Venezuelo. Praviš "Ker ni rezervnih delov proizvajajo samo 30% nafte". Ampak jih ni zaradi embarga ZDA. A govorimo o Boliviji, kjer je scenaril podoben, le da. Ne omenjaš drugih revnih latinsko-am. držav kjer imajo kapitalizem pa tudi judje trumoma bežijo v Ameriko, a ker niso interesantne za ZDA se o njih splo ne piše v medejih. In verjetno zavajaš da "Socializem je tisti ki sovraži kapitalizem in ne obratno". Ne drekajte vedno s Severno korejo in podobnimi, saj je celo Vietnem že precej okreval. Malo se ozri na Norveško, Švedsko Dansko, ki imajo zelo velik delež sociale in jim ni treba sesuvati držav kot so Irak, Libija, Sirija. Aja v Siriji so jenkiji ostali samo na delu, kjer varujejo naftovode. Bo treba spremljati predvem nova vlaganja v rudnike litija pa bo vse jasno v Boliviji.
Ferdo Crni
13. 11. 2019 09.05
Karlo - kje ima bolivija embargo? Razen za orožje. Glede Venezuele pa še enkrat - embargo na nafto iz venezuele ZDA je od marca letos. Do takrat so tudi ZDA kupovale nafto v venezueli. 30% izkoristek rafinerij v venezueli pa je od daleč prej. Dej prosim malo prečekiraj dejstva in naj te ne vodi ideologija.
Cisto na hitro
12. 11. 2019 12.05
+1
Me spominja na Causesca, ko je bežal pred svojim narodom. Kaj se bo bal, saj je revolucionar, avangarda??? Viva revolution!
komarec
12. 11. 2019 11.45
+0
Ne trdim, da je socializem prava rešitev, ne trdim, da je kapitalizem slaba, ve le, da je obstajal slab socializem in slab kapitalizem. Nikoli ne bomo dobili sistema, ki je za vse idealen.
Uporabnik443897
12. 11. 2019 11.19
+4
V vsaki skoraj banana držvai nažene folk svoje večne, samo v Sloveniji NE, mi bomo ćućana slavili še po s....!!!
komarec
12. 11. 2019 11.41
+2
Uporabnik443897
12. 11. 2019 11.54
-1
komarec
12. 11. 2019 12.50
+2
Veliko zaslug ima, da se je slovenski narod razšel z Jugoslavijo brez večjih žrtev, ker je poznal politike bivše Jugoslavije in se je z njimi znal pogajati skupaj z dr. Drnovškom.
Ferdo Crni
12. 11. 2019 10.27
-4
Mene samo zanima kaj bi bilo brez ZDA, o kateri nas že od socialistične revolucije učijo, da so vsega hudega krive. Krive so za tolpe v južni in srednji ameriki, krive so za podnebne spremembe, krive so za brezdomce na čopovi...... Aja... sej lahko pogledamo. Preden so nastale ZDA je bil en sam mir in raj na tem svetu. Indijanci po celotni ameriki so se v miru in blaginji klali med seboj, evropa se je klala med seboj, v Aziji so se klali med sebij ampak bilo je lepo in romantično.
komarec
12. 11. 2019 10.44
+0
Ferdo pojma nimaš in pišeš kar nekaj na pamet. Naj te malček spomnim na nekaj kar je zelo pomembno. Združeni narodi so že dolgo od tega sprejeli resolucijo o ne vmešavanju v notranje zadeve držav, v njihovo suverenost. Treba je vedeti, da vsak narod ima svojo kulturo in svoj način življenja. Glede na veroizpoved v muslimanskem svetu ne moremo debatirati o demokracije, tam zadeve ureja širiatsko pravo. Zaradi nafte pa so ZDA v marsikateri državi posegle v suverenost teh držav pod pretvezo demokratizacije. Kaj so s tem naredile? Nikoli več miru, kar jim ustreza saj tako one jim mirno jemljejo nafto.
Ferdo Crni
12. 11. 2019 10.52
+7
Povej mi državo kjer Američani "jemljejo" nafto in je NE PLAČAJO!!!! PA hitro. Američani načrpajo 70-80% za sebe potrebne nafte SAMI, na svoji zemlji. Globalni pojmi so vam na osnovnošolski ravni v stilu; ameri pridejo, vse pokradejo in vse pobijejo. Kot propagandni plakati v Severni Koreji. Drugo - američani so okupirali Japonsko po vojni, in zahodno nemčijo, in italijo, in južno korejo........ kaj je narobe s temi državami in njihovo kulturo danes? In kako izgledajo države, kjer se je uvajal "socializem"?
komarec
12. 11. 2019 11.23
-1
Irak, LIbija, Arabski emirati, Kuvajt...... Samo Libiji so bili dolžni 300 milijard dolarjev, ceneje je bilo zrušit režim in Gadafija.
komarec
12. 11. 2019 11.28
-1
Ferdo, ne vem kje živiš in kako živiš, pa me tudi ne briga. Verjetno bi se zelo slabo počutil, če bi ti nekdo začel krojiti življenje in ti soliti pamet kako moraš živeti. A bi ti to stalo prav? Sodim, da si katolik, kaj če bi ti nekdo vsiljeval islam?
komarec
12. 11. 2019 11.30
-1
In na kocu kaj koga briga kao živijo v S. Koreji. Njihov problem. Za kaj bi morali vsi živeti kot živijo v Ameriki?
Ferdo Crni
12. 11. 2019 11.45
+0
Vse laž. V Iraku črpata po dve ameriški družbi, dve ruski družbi, Kitajci, Francozi, Japonci....... Za vrtino v Iraku, Kuwaitu, SA.... američani (in ostali) plačajo vse - investicijo, infrastrukturo, zaposlijo lokalno delovno silo...... Državi gostiteljici črpanja se od vsakega sodčka plača okoli 35% od prodaje. Torej država gostiteljica ne DELA NIČ. Samo denar pobere. Drugo - ne mešat amerike in Francije, VB, Italije... itd v Libijski dolžniški zgodbi ker očitno nimate pojma o čem govorite.
Ferdo Crni
12. 11. 2019 11.48
+0
pipanalezre glede S. Koreje Jaz samo komentiram stanje. Nihče ne beži v S. korejo .... ven pa kar pogosto. Spomnimo se miljonskega vala beguncev iz komunistično zmagoslavnega Vietnama (ljudje v čolnih) ..... Kaj te briga? Prav. Kaj te potem briga kako delajo američani?
Ferdo Crni
12. 11. 2019 12.01
+0
pipanalezre - vprašal sem kaj je narobe z japonsko, južno korejo, italijo, nemčijo....... ki so jih okupirale ZDA in jim vse pokradle po tvoje?
aristotel
12. 11. 2019 09.59
+8
Dokler ni Morales postal predsednik je bila Bolivija dosti bolj revna kot je sedaj ko jo zapušča v čem je problem v tem da bogati niso več toliko bogateli na račun večine ampak je šel tok denarja tudi revnejšemu sloju...ampak ker se krepi kapital na celem svetu se tudi tam in še marsikje se bo to žal vodi samo v konflikte po celem svetu kaj tu ni jasno ¸! Kdo stoji za tem pa tudi vemo in zakaj že videno.
Ferdo Crni
12. 11. 2019 10.24
-3
Pismu ampak eni imate pa res IQ 10 predstavo o svetu. Morales da je vzel bogatim in dal revnim kot nekakšen Robin Hood je pravljica. Problem Moralesa če se vsaj malce poglobimo je ravno v obratnem. Postal je skorumpiran in začel privijati revnejši sloj. Pod Moralesom je ekonomija res zrasla za par let, zadnjih pet let pa je v močnem upadu. Tako je pri vseh "robin hoodih" tega sveta. Ko se razpase korupcija in se kapital ne obrača (v razvoj, v nove tehnologije, v vzdrževanje industrije....) ampak se kupuje ljudsko voljo z desetdolraskimi "inekcijami", potem država začne spet drseti po začetnem "socialističnem" hypu.
SKRIPT
12. 11. 2019 10.28
+2
Ferdo Crni
12. 11. 2019 10.56
+1
Fox news? Sej bo FDV cenzura to poštimala a ne? Kaj se sme gledat in kaj ne? Morales sistem.
jakec1575
12. 11. 2019 09.52
+5
Kar naenkrat bodo stevilni posli z zda mogotci. Temu se rece ekonomski morilci. placuje jih CIA. pridejo ugrabijo državo in naredijo posle. V tem primeru sem vesel, da zivim v Evropi, kjer si takih korakov ne upajo narediti z nobeno evropsko državo. Si pa upajo zato Kitajci, ki pocnejo sedaj po svetu isto. Samo na malo drugacen, prefinjen nacin. Državo zalijejo z denarjem, potem pa država v eni tocki ni vec sposobna odplacevati dolgov zacnejo "privatizirati" vse državo. Oz. "državiti kitajsko". kar naenkrat je v tvoji državi vse v lasti republike Kitajske. Takih držav je na svetu ze kar nekaj.
SKRIPT
12. 11. 2019 09.46
+11
Nikoli vec se ne bo vrnil
emilzapata
12. 11. 2019 09.35
+2
bolje preventiva kot kuretiva, si mislijo gringosi, kajti v Venezueli jim pa nikakor ne rata spodnesti legalne oblasti, čeprav so jih spravili v bankrot in revščino.
Malo_sutra
12. 11. 2019 09.13
+0
Ee morales kje ti je muškost? Najlazje odit. Pri nas se rece kud koji mili moji.
butalistan
12. 11. 2019 08.57
+14
in ljudje še verjamete v leve pravljice. Dejstvo je da je slovenski narod neumen
SenecaLucius
12. 11. 2019 09.11
+10
Pač nekateri so celo žćivljenje ostali zvesti pravljicam ki so se jih učili v socialistični osnovni šoli, s poudarkom na predmetu Samoupravljanje s temelji marksizma!
grumf
12. 11. 2019 09.38
-1
No, desna pravljica se pa tam v bližini kaže v vsej svoji veličini - v Čilu ljudje protestirajo zaradi posledic, ki jih povzroči uvoženi ameriški sistem.
SKRIPT
12. 11. 2019 09.47
-1
Tip je prepolovil revscino, uredil goslodarstvo, a cia dela svoje
borec91
12. 11. 2019 10.01
-3
Bol butasto je verjet desničarjem ,ki jim je izkoriščanje in življenje na tuj račun zelo blizu da se pol predstavami z pozresnostjo
Rde?iAlarm
12. 11. 2019 08.47
+1
najslabši so prefarbani komunisti ki ljudstvu lažejo da so demokrati in na veliko kradejo.......tudi janša bi se iz tega primera lahko kaj naučil.....če te narod ne mara te pač ne mara.......
butalistan
12. 11. 2019 08.55
+1
ne marate ga rdeči in se ga bojite kot hudič križa. ker on bi vas pospravil na venezuelsko smetišče
JApajaDAja
12. 11. 2019 09.11
+1
sekta bi brez kaplarja kotirala višje...ali se z njim strinjajo ali se ga bojijo...njihov problem....opozicija,brez odgovornosti, vam je zagotovljena!
mlutherking
12. 11. 2019 08.43
+4
Nezakoniti režim je tisti, ki ga ne potrdijo kavbojci. Tudi v Sloveniji so nam že komentirali izide volitev. Včasih imajo prav, da ne podpirajo kakega diktatorja, včasih pa se pač zmotijo.
helter skelter
12. 11. 2019 08.40
+10
ker takšne države spremljam le površno in še to iz politično motiviranih medijev kot je ta, sem mislil, da ima morales v boliviji 99% podporo ljudstva... vsaj tako so nam predstavljali bolivijo... ja, tudi jaz sem padel na politično propagando...
hotchilipoper
12. 11. 2019 08.37
+0
Vse je to dirigirano
butalistan
12. 11. 2019 08.56
+4
Mare Horvat
12. 11. 2019 08.33
+15
Zadnic sem imel zelo zive sanje, da bo takole spizdiil zoki.
Komendator
12. 11. 2019 10.11
+6
Saj bo, na Ciper, tam ga že čakajo milijoni, ki jih je nakradel ljubljanskim volilcem, ki ga zvesto volijo on pa jim je milostno potlakoval nekaj ulic v strogem centru Ljubljane in organiziral koncerte Danijele ter orgije z rdečo zvezdo!
lizing
12. 11. 2019 08.29
+2
Še en kolhoznik manj.
JApajaDAja
12. 11. 2019 08.20
+3
to vladno letalo bo plačilo za azil?
Rde?iAlarm
12. 11. 2019 08.36
+9
ja mehiško vladno letalo bo prodal mehičanom.......še enkrat preberi članek preden napišeš še kakšno neumnost......
JApajaDAja
12. 11. 2019 09.15
+2
tuj medij je napisal "z vladnim letalom"...nekako mi je bilo logično, da z bolivijskim....se pardoniram !
butalistan
12. 11. 2019 08.19
+3
Leva doktrina bankrota in morije vrlina
JApajaDAja
12. 11. 2019 08.25
+2
..in za takšne se bori levica, sd...v slo? torej je bilo leto 1991 zaman?!