Tujina

Morebitna naslednica Merklove: Naslednik vedno stoji na ramenih svojega predhodnika

Berlin, 07. 11. 2018 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ko je dolgoletna nemška kanclerka Angela Merkel napovedala konec svoje vladavine na čelu nemške vlade, se je hitro začelo ugibati, kdo bo nasledil eno najvplivnejših žensk na svetu. Kot morebitna naslednica se omenja tudi generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov Annegret Kramp-Karrenbauer. 

Generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer velja za eno od kandidatov za vodjo stranke po odhodu kanclerke Angele Merkel. Danes je predstavila svoje načrte za prihodnost stranke in se pri tem, po poročanju nemških medijev, nekoliko oddaljila od sicer tesne zaveznice Merklove in dejala, da nekega obdobja ni mogoče poljubno nadaljevati, ga pa tudi ni mogoče razveljaviti. "Vsako obdobje ima svoje izzive," je poudarila. Dodala je, da "naslednik vedno stoji na ramenih svojega predhodnika" in da je odločilno, kaj naredi novega in kaj naredi bolje.

Obljublja, da bo izboljšala notranjo dinamiko v stranki, ki jo v času Merklove, v CDU znane tudi pod vzdevkom Mutti, kritizirajo zaradi pomanjkanja razprave in demokracije znotraj njenih vrst. Predvsem pa želi kot naslednica Merklove doseči, da se bodo ljudje v Nemčiji dobro počutili.

Kandidatka za prevzem vodstva stranke CDU obljublja, da bo izboljšala notranjo dinamiko v stranki, ki je bila zapostavljena v času Merklove.
Kandidatka za prevzem vodstva stranke CDU obljublja, da bo izboljšala notranjo dinamiko v stranki, ki je bila zapostavljena v času Merklove. FOTO: AP

Deželna podružnica CDU v Posarju je Kramp-Karrenbauer medtem danes uradno imenovala za kandidatko za predsednico CDU. 56-letna Kramp-Karrenbauerjeva je po sedmih letih na položaju ministrske predsednice Posarja februarja prevzela položaj generalne sekretarke CDU. 

Kdo so še kandidati?

Merklova je prejšnji teden potrdila, da na decembrskem kongresu stranke ne bo ponovno kandidirala za vodjo Krščanskih demokratov (CDU) in da bo vodila vlado še do izteka mandata leta 2021. Poleg Kramp-Karrenbauerjeve so kandidaturo za vodenje CDU napovedali še zdravstveni minister Jens Spahn, nekdanji vodja skupne poslanske skupine unije v bundestagu Friedrich Merz in več manj znanih kandidatov.

Nemški časnik Spiegel ocenjuje, da so v primeru zmage Kramp-Karrenbauerjeve možnosti slednje za obstanek na čelu vlade dobre. Če pa bo vodenje stranke prevzel kdo od drugih kandidatov, ki sta kritika Merklove, pa bi se "lahko njeno vodenje vlade hitro končalo".

Javnomnenjska raziskava, objavljena v ponedeljek, je pokazala, da več kot 60 odstotkov članov CDU podpira, da bi stranka po odhodu Merklove nadaljevala njeno sredinsko politiko.

Uradno so za kandidata predlagali tudi že Merza in sicer lokalni odbor stranke v Fuldi, kot so potrdili danes. Medtem pa Spahn še ni uradni kandidat. Oba naj bi sicer za kandidata imenovala njuna lokalna odbora v soboto.

Annegret Kramp-Karrenbauer 56-letna Kramp-Karrenbauerjeva je po sedmih letih na položaju ministrske predsednice Posarja februarja prevzela položaj generalne sekretarke CDU. 
Annegret Kramp-Karrenbauer 56-letna Kramp-Karrenbauerjeva je po sedmih letih na položaju ministrske predsednice Posarja februarja prevzela položaj generalne sekretarke CDU.  FOTO: AP
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IvekKu
07. 11. 2018 19.27
+0
Samo gospe Krampove ne, ta bo druga Merklova!!
Samo?lovek
07. 11. 2018 18.56
+0
Kaj hudiča naj bi pomenila prispodoba, da stojiš na ramenih predhodnika? :) Ne, resno sprašujem. No pa da vidim junaka, ki smiselno pojasni pomen tega, da "mi stojimo na nekogaršnjih ramenih", ko ga nasledimo v smislu, kot to gospa blebeta.
DAEMONIUM
07. 12. 2018 17.22
To pomeni to da bo nadaljevala politiko Merklove ceprav se v nadaljevanju popravi s tem da izjavi, da nekega obdobja ni mogoce nadaljevati in to je dejstvo. Niti en nemski politik ne bo vec storil tega kar je Merklova ko je uvozila 1.5 mil migrantov, ki sedaj izcrpljujeje nemsko gospodarstvo saj je. zaposlenih manj kot 30.000 oz skoraj vsi so na sociali. Seveda pa Nemcija podpira Marakesko deklaracijo da podelijo migrante ostalim evropskim drzavam!
Firnk
07. 11. 2018 18.06
+0
upamo lahko da bo vsaj tako kot je v našem gospodarstvu katiro je odvisno od tujih trgov predvsem nemčije
BobbyP
07. 11. 2018 17.16
+1
Hogwarts ima prazno delovno mesto odkar je Dumbledore umrl. Za dobro čarovnico se vedno dobra služba najde. Kot v Nemčiji za profesorje, doktorje in inženirje. 😂😂😂
klukec
07. 11. 2018 15.57
+4
jst mam tut krampa dva u keudru
Frigo
07. 11. 2018 15.35
+4
Uglavnem preimek ze dosti pove
klukec
07. 11. 2018 15.58
+10
sicer pa ksiht pogledas ti je ze vse jasno,reptilc ni dvoma