Tujina

Moril zaradi zamere?

New York, 02. 10. 2006 19.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na osnovni šoli amišev v Pennsylvaniji je 32-letni moški na samomorilskem pohodu ustrelil tri deklice.

Helikopter preletava prizorišče tragedije
Helikopter preletava prizorišče tragedije FOTO: Reuters

Oborožen 32-letni moški je nekaj pred deseto uro zjutraj po lokalnem času napadel osnovno šolo amišev v zvezni državi Pennsylvania. Policija je potrdila, da je moški ubil tri deklice stare med 6 in 13 leti, nato pa je sodil še sebi. Sedem ranjenih otrok so prepeljali v bližnje bolnišnice. Tri deklice so bile v kritičnem stanju, zato so jih morali prepeljati v drugo bolnišnico. Zdravstveno stanje ostalih otrok ni znano.

Napadalec je v šolo vdrl nekaj pred deseto uro po lokalnem času
Napadalec je v šolo vdrl nekaj pred deseto uro po lokalnem času FOTO: Reuters

Kot je povedal predstavnik lokalne policije, je šlo za samomorilski napad in neke vrste maščevalni pohod. Moški, ki je sicer delal kot tovornjakar in je bil miren družinski človek, je zjutraj v šolo odpeljal svoje otroke, nato pa odšel na morilski pohod. Pred tem doma ženi in otrokom pustil poslovilna pisma, v katerih navaja, da se je za dejanje odločil zaradi 20 let stare zamere.

Današnji napad na šolo amišev je že tretji takšen incident na neki ameriški šoli. Minuli petek je 15-letni učenec ubil ravnatelja na svoji šoli na zahodu zvezne države Wisconsin. V sredo pa je nek moški vdrl v srednjo šolo v Koloradu, kjer je šest dijakinj zadrževal kot talke ter se nad njimi spolno izživljal. Eno od deklic je ubil, nato pa je sodil še sebi.

Tarče so bile deklice

Malo pred deseto uro je napadalec Charles Carl Roberts udrl v osnovno šolo amišev, v kateri so vsi otroci v eni sami učilnici. Tam se je nahajalo 15 učencev in več deklic, nekaj jih je bilo učenk, nekaj pa pomočnic učiteljice. Napadalec je dečkom dovolil zapustiti razred, enako je storil z mlado nosečnico in tremi dekleti, ki so imele s seboj dojenčke. V tem času je iz učilnice pobegnila tudi učiteljica, ki je okoli 10.45 ure poklicala policijo.

Moški, ki je bil oborožen avtomatsko pištolo in šibrovko, je zabil vsa vrata. Ob prihodu policije je napadalec začel streljati na njih. Deklicam je zvezal noge, nato pa tri ubil s strelom v glavo. Ko je policija vdrla v razred, je našla ubite deklice in napadalca. Policija je sporočila, da so bile žrtve stare od 6 do 13 let.

Napad se je zgodil na podeželju v Bart Townshipu, v okrožju Lanchester v zvezni državi Pennsylvania.
Napad se je zgodil na podeželju v Bart Townshipu, v okrožju Lanchester v zvezni državi Pennsylvania. FOTO: Reuters

Žena napadalca je povedala, da njen mož ni kazal znakov, da bi storil kakšno nasilno dejanje ali samomor. Ko se je zjutraj prišla domov, potem ko je soprog v šolo odpeljal njune tri otroke, je tam našla oprostilna pisma. Čeprav ga je poklicala in skušala preprečiti tragedijo, ji to ni uspelo.

Amiši so relativno zaprta skupnost, ki živi enostavno življenje. Zavračajo moderne izume, kot so telefon, računalnik, avtomobil in podobno. Ukvarjajo se predvsem s kmetijstvom in poljedelstvom, pri čemer ne uporabljajo traktorjev in ostale mehanizacije, saj zemljo obdelujejo na tradicionalen način.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferrari
03. 10. 2006 21.53
Ni mi potrebno gledati amerških filmov temveč dokumentirane oddaje na Discoveryu vsak dan po23uri razen v četrtek od 20ure. Prav tako tudi na Real tv.
kgb@akcija.net
03. 10. 2006 20.25
ferrari:naši specialci niso kar tako, malo manj verjemi ameriškim filmom pa bo bolje
janez105@gmail.com
03. 10. 2006 19.50
ferrari, ti preveč filme gledaš ;)
ferrari
03. 10. 2006 19.19
Po vsej verjetnosti in zame ne,ampak po učinkovitosti,koliko takih ali drugačnih primerov rešijo in koliko zločincev spustijo na prostost ter izvajanja njihovega nadzora.Vegos poglej samo učinkovitost ter moč rangersov ter FBI,kar naši specjalci lahko samo sanjajo o tem.
Vegos
03. 10. 2006 18.47
Ferrari, po čem pa se meri učinkovitost organov pregona? Po tem koliko jih za rešetke spravijo?
ferrari
03. 10. 2006 18.43
Ne glede nto,kako boste razumeli moj komentar ga bom napisal. Amerika je res dosti večja in s tem tudi posledično več kriminala,glede učinkovitosti pa imam občutek,da so naši organi pregona še v kameni dobi,kajti v ZDA,so dosti bolj učinkoviti in ne gledajo na; -politično upredeljenost -raso -ter vse ostalo. Kajti pri nas je v modi,da se gredo vse drugo prej,kakor,da bi bilo pravici zadoščeno. Glede nošenja orožja bom pa samo dejal takole,da se niti ne ve koliko orožja imamo Slovenci doma,od malega do velikega kalibra.
trstenjak
03. 10. 2006 18.16
sdrago, če te lahko dopolnim, je v Sloveniji 1247 zapornikov (0,062% prebivalstva), v ZDA pa 2 milijona (cca. 0,66%), torej 10x večji procent kot pri nas. Temeljni problem v ZDA je pravica do nošenja orožja.
Alexxsaso@yahoo.ca
03. 10. 2006 07.09
Teoretično je to morda vse res. A vendar pri nas ljudje ne vdirajo v šole in streljajo na otroke. Vsa ta statistika Ameriki ne pomaga, ko pa je realnost drugačna.
sdrago@siol.net
03. 10. 2006 06.26
Ob vsem napisanem bi primerjalno izpostavil le še nekaj dejstev. Prvo je to, da je Amerika bistveno večja od Slovenije in da je zato več možnosti tudi za take izpade. Drugo je to, da smo v Sloveniji iz roda v rod, Amerika pa je naknadno poseljena in so si pri tem pomagali tudi z orožjem. Tretje dejstvo pa je, da so pri nas kljub temu psihiatrične bolnišnice in tudi jetnišnice procentualno na število prebivalstva a li gostoto poseljenosti, bitveno bolj polne, kot v ZDA. Razlog je tudi v tem, da je ameriška zakonodaja in so organi pregona učinkovitejši od naših. V ameriškem arestu se učijo delati, pri nas pa se izpopolnjujejo v kriminalu. Torej je v seštevku dejstev v Sloveniji bolj kritično, kot v ZDA....
trstenjak
03. 10. 2006 02.22
Če greš s puško v šolo, potem bodo skoraj sigurno mrtvi. Če pa greš s tremi jurji v gostilno, potem so možnosti za preživetje malo večje. V vsakem primeru pa sta obe varianti eno veliko sra.je.
tarde?
03. 10. 2006 00.11
A hočeš rečt, da je itak isto, ker potem gre iz gostilne v avto in koga ubije
trstenjak
02. 10. 2006 23.48
Zavračajo vse sodobne izume, razen strelnega orožja. Ko se človeku enkrat v življenju 'utrga' in ima pri roki puško, potem je možno vse. Pri nas se človeku vtrga, gre v gostilno in se ga napije. Ko se vtrga nekomu v ameriki, vzame puško in koga ustreli.