Tujina

Izginotje novinarja: Branson zamrznil 'arabske' projekte

Istanbul / Washington, 12. 10. 2018 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po navedbah Washington Posta naj bi turške oblasti poleg videoposnetkov dobile še zvočne dokaze, ki potrjujejo umor arabskega novinarja Džamala Hašokdžija v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. Medtem izginotje že vpliva na poslovne odnose Savdske Arabije - svoje 'arabske' projekte je že zamrznil britanski milijarder Richard Branson. Trump prodaje orožja ne umika.

Potem ko so turške oblasti objavile posnetke nadzornih kamer, iz katerih je razvidno, kako je savdski novinar Džamal Hašokdži vstopil v prostore savdskega konzulata v Istanbulu, in tiste, ki so ujele skupino moških, domnevno savdskih obveščevalcev, ki so se na dan nepojasnjenega izginotja prijavili v hotel nedaleč od stavbe konzulata, ameriški časopis Washington Post poroča, da je turškim oblastem zdaj uspelo pridobiti še zvočne posnetke. Ti naj bi dokazovali, da je bil Hašokdži, znan kot kritik savdskega princa Mohameda bin Salmana, pretekli teden umorjen v prostorih konzulata.

Savdski konzulat v Istanbulu, v katerega je 2. oktobra vstopil Džamal Hašokdži.
Savdski konzulat v Istanbulu, v katerega je 2. oktobra vstopil Džamal Hašokdži. FOTO: AP

Kaj razkrivajo zvočni posnetki?

Časopis navaja neimenovane vire iz vrst ameriških in turških uradnikov. "Zvočni posnetki iz notranjosti prostorov konzulata razkrivajo, kaj se je zgodilo z Džamalom, potem ko je vstopil v stavbo. S posnetkov je mogoče razbrati njegov glas in glasove moških, ki govorijo v arabščini. Ti so ga zasliševali, mučili in nato ubili," je dejal eden od virov, ki je spregovoril zgolj zaradi tega, ker mu je časopis zagotovil popolno anonimnost.

Kljub odkritim dokazom v zadnjih dneh savdske oblasti še naprej trdno vztrajajo pri tem, da bi bile kakorkoli vpletene v primer in da je novinar na dan izginotja konzulat tudi zapustil. Čeprav je njegova zaročenka, ki ga je čakala pred vrati konzulata, že večkrat zavrnila njihove navedbe.

Zaročenka, s katero bi se moral poročiti savdski novinar.
Zaročenka, s katero bi se moral poročiti savdski novinar. FOTO: AP

'Precej očitno je, da se je umor zgodil'

Kot smo že poročali, so turške oblasti prepričane, da je za izginotje in morebitni umor Hašokdžija odgovornih 15 Savdijcev, ki so v Istanbul prispeli ravno na dan, ko je novinar prestopil prag konzulata. Predvidevajo, da so nekateri od njih povezani z najvišjimi savdskimi oblastmi. Ameriški uradnik, strokovnjak za delo obveščevalnih služb, je za ameriško televizijo CNN dejal, da so ameriške obveščevalne službe prestregle pogovore savdskih oblasti, ki so razpravljali o načrtu, kako bi Hašokdžija spravili nazaj domov in izvedli njegovo pridržanje.

"Precej očitno je, da se je njegov umor resnično zgodil in da se vse skupaj ni dobro končalo," je še povedal neimenovani vir in dodal, da gre zgolj za zadnjo oceno, dokončnih sklepov pa še niso sprejeli. Še en neimenovan vir, ki je bil blizu savdskemu novinarju, pa je ameriškim medijem razkril, da so savdske oblasti v preteklem letu večkrat poskušale navezati stik z novinarjem in mu ponujale vodstvo 'think-thank' institucije, kar pa je ta zavrnil, v naslednjih mesecih pa izostril kritike na račun notranje politike v državi in krize s Katarjem. 

Turške oblasti so prepričane, da so za izginotje novinarja odgovorne savdske oblasti na čelu s princem Mohamedom bin Salmanom.
Turške oblasti so prepričane, da so za izginotje novinarja odgovorne savdske oblasti na čelu s princem Mohamedom bin Salmanom. FOTO:

Branson zamrznil poslovne projekte s Savdsko Arabijo

Britanski milijarder Richard Branson je sporočil, da je zamrznil več poslovnih projektov s Savdsko Arabijo. "Če se bo kot resnično izkazalo poročanje o izginotju novinarja bo to spremenilo sposobnost vseh nas na Zahodu za poslovanje s savdsko vlado", je dejal.

V sporočilu, ki ga je Branson objavil v četrtek zvečer na spletni strani svojega podjetja, je dodal, da so od savdskih oblasti zahtevali več informacij in da se izjasnijo do novinarja.
V sporočilu, ki ga je Branson objavil v četrtek zvečer na spletni strani svojega podjetja, je dodal, da so od savdskih oblasti zahtevali več informacij in da se izjasnijo do novinarja. FOTO: AP
Ameriški predsednik Donald Trump, ki je izginotje novinarja označil kot strašno, medtem kljub temu ne namerava zmanjšati prodaje orožja zaveznici ZDA. V četrtek je tako dejal, da je 110 milijard dolarjev načrtovane prodaje vojaške opreme Savdski Arabiji zelo pomembnih za ZDA.

Sporočil je, da dokler traja preiskava izginotja novinarja in dokler ne bo znano, kje je, zamrzuje izvedbo dveh turističnih projektov ob Rdečem morju. Virgin pa je zamrznil pogajanja z Rijadom o vlaganjih v njihovi vesoljski podjetji Virgin Orbit in Virgin Galactic, ki naj bi čez nekaj tednov izvedel svoj prvi vesoljski polet.

Savdski prestolonaslednik ima ambiciozen program Vizija 2030, s katerim želi z nafto bogato konservativno kraljevino spremeniti v središče globalnih inovacij in bolje odgovoriti na zahteve vse mlajšega prebivalstva. Kljub kritikam zaradi kršitev človekovih pravic in vloge v vojni v Jemnu, so mnogi podjetniki, vlagatelji in vidni predstavniki medijev podprli njegovo vizijo nove Savdske Arabije.

Vrstijo se odpovedi konference 'Davos v puščavi'

Mednarodna podpora naj bi se pokazala tudi na mednarodni konferenci o vlaganjih med 23. in 25. oktobrom v Rijadu, ki jo zaradi udeležbe visokih tujih gospodarskih predstavnikov imenujejo tudi "Davos v puščavi".

Zaradi afere s savdskim novinarjem je več medijskih partnerjev konference že odpovedalo sodelovanje - med njimi New York Times, Los Angeles Times, Viacom in Economist. Udeležbo je odpovedalo tudi več vidnih novinarjev.

V primer izginotja savdskega novinarja so se poleg Turčije vključile tudi ZDA.
V primer izginotja savdskega novinarja so se poleg Turčije vključile tudi ZDA. FOTO: AP

Predsednik Uberja Dara Khosrowshahi je sporočil, da se konference ne bo udeležil, "razen če bodo na dan prišli zelo drugačni podatki". Njegova odsotnost bo pomemben simbol, saj je savdski investicijski sklad (PIF) v Uber leta 2016 vložil 3,5 milijarde ameriških dolarjev. Sklad ima delež tudi v Tesli in njegovem tekmecu Lucid.

Številni pomembni ljudje sodelovanja sicer niso odpovedali, kot sta na primer šef ameriške banke JPMorgan Chase Jamie Dimon in ameriški minister za finance Steven Mnuchin. Vendar je atmosfera daleč od tiste ob lanski prvi konferenci, na kateri se je v Rijadu zbralo okoli 3500 visokih gospodarskih in političnih predstavnikov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cbr1001
12. 10. 2018 20.56
+4
amerika je žal glavna na svetu, savdijci!!! pa njen velik gospodarski partner,turki pa sovražnik trenutno, torej dajmo se delat da ni blo nič... en novinar gor al dol.. - pa še eno vprašanje: zakaj je življenje enega novinarja toliko več vredno kot življenje nekega prebivalca X ???
deltex
12. 10. 2018 20.22
+16
Savdska Arabija lahko dela kar hoče, pa ji bodo ZDA še vedno prodajale orožje in poslovale z njimi...tudi za "izginotje" tega ubogega novinarja je Trump in še kdo, dal tiho soglasje...
nikita50
12. 10. 2018 20.08
+36
Če bi Rusi to naredili, kar je Saudska Arabija na njihovi ambasadi v Turčiji, bi vsi novinarji na zahodu in v ZDA rekli, da je to kršenje človekovih pravic in ne vem še kakšnih pravic, kot tudi vlade na zahodu in v Ameriki bi dvignile vik in krik, tako ker pa to ni Rusija so Amerikanci, ki vodijo že pol Evrope tiho saj so dobili okoli 350 miljard dolarjev od Saudske Arabije za dobavo orožja in druge tehnologije. Kje ste novinarji, da bi to obsodili kar se je s tem novinarjem zgodilo v Turčiji, tiho ste kot riti, ker se bojite Amerikancev, še novinarji niso večp to kar so bili vodi jih denar in drugi interesi. Naši Slovenski novinarji so na televiziji pokazali pri poročilih da gre za umor novinarja in ta še ne enominutno poročanje se je končalo.
Franci Luzar
12. 10. 2018 20.39
+14
pusti naše novinarje, Jaz imam zelo slabše izkušnje z njimi ( Gorenski glas) Novinarji pišejo v korist Doktorjev ali politikov,nikakor pa ne resnice.
Ciymbalta
12. 10. 2018 19.45
+15
ZDA bojo itak prodajale orožje, saj DENAR JE GOSPODAR NA TEM PLANETU
Bratjeslovani
12. 10. 2018 17.29
+38
No pa, da vidimo sankcije.
Aijn Prenn
12. 10. 2018 17.21
+39
So angleži že uvedli sankcije?? Pa USA??
BUONcaffee
12. 10. 2018 16.26
+10
TAM SE RES KUHA IN KUHA. SMRT NOVINARJA LAHKO PRIVEDE DO VOJNE.
Aijn Prenn
12. 10. 2018 17.22
+24
Dej, a si ti mal naiven?? Malo se bodo zgražali, pa malo bodo prikrivali, čez par mesecev pa nihče ne bo nič več vedel...
aleshiukas
12. 10. 2018 19.54
+14
V bistvu nic cisto tako. Salman se dobro zaveda, da gre pot saudske arabije pocasi navzdol. Denarja od nafte je drasticno manj (zato se nagiba pocasi k turizmu), sama vlada je religiozna zgolj na papirju, zaceli so z davcno reformo in obdavcevati place ipd. In saudijci to vejo. Na twiterju se ze 1 leto kazejo indici k revoluciji (ki bi povedla v drzavno vojno) in je samo vprasanje casa, kdaj se bo drzava sesula sama vase. Vse obljube, ki jih je Salman dal, so sle v veter, kar je tudi v clankih razkrival Jamal. Bo se vroce na tistem koncu dosti kmalu.
Aijn Prenn
12. 10. 2018 20.05
+9
Zato pa je nakupil za 100+ miljard orožja...
aleshiukas
12. 10. 2018 21.55
+3
aleshiukas
12. 10. 2018 22.14
+3
300 miljard je pa se v podpisu. Do obame so imel limito, kolk lohk nakupijejo, trump jim je dal zaj neomejeno.
JoniBravo
12. 10. 2018 15.47
+52
Se spomnim, ko naj bi rusija zastrupila svojega vohuna v UK, to je cela evropa druzno sprozala sankcije proti Rusiji. Zdaj, ko je tole naredija SA, vsi iscejo izgovore zakaj nebi bilo dobro da bi se posli ustavili. Ti ljudje so totalno dvolučni in pokvarjeni, tako kot tale nas medij, ki je tole novico (kot nepomembno) umestil nekam,da jo komaj najdes.
nikhrast
12. 10. 2018 16.17
-25
Res si neroden, nič ne najdeš. Samo poglej koliko tega je na CNN.
JoniBravo
12. 10. 2018 17.47
+19
Kaj ti je? Napisal sem NAŠ medij (24u) ne pa tuji mediji. to sem napisal tocno zato ker je v tujih medijih to prva novica.
nikhrast
12. 10. 2018 18.55
-11
Pa gledaš domače medije, saj ne vem če ima Slovenija sploh 24-h News kanal kot jih imajo Američani, Angleži, Rusi, Kitajci...
rekapaka
12. 10. 2018 19.10
+6
nikhrast. milijonar ima prav. Jaz tudi gledam tuje medije, komentiram pa samo na 24ur!
BUONcaffee
12. 10. 2018 15.08
+4
Torej vojna vse verjetnejša, če nebo Trump šel v sendvič.
Luther
12. 10. 2018 15.02
+51
In kaj bodo storili Američani in Angleži? A bodo uvedli gospodarske sankcije zoper Saudsko Arabijo, kot so jih zoper Rusijo? Ne, ne bodo. Njihovi ''bratje'' lahko počenjajo kar hočejo. Vse demokratične države sveta bi morale bojkotirati in gospodarsko osamiti SA, ker so notorični kršilci človekove svobode. Vlada jim absolutni tiran. Zaradi vere rušijo in pobijajo Jemence itd.
srbija777
12. 10. 2018 14.58
+23
To so ameriski prijatelji in steber demokracije na BV
BUONcaffee
12. 10. 2018 14.12
+15
Erdogan bo zagotovo zahteval izročitev osumljencev in princa ter jih privesti pred sodišče. Ne pozabimo, da ima Turčija smrtno kazen.
gregaB5
12. 10. 2018 16.18
+0
Maxx365
12. 10. 2018 19.15
+1
Turčija lahko zahteva od Savdijcev kar hoče, pa ne bo dobila nič, ker jih Savdijci kratkomalo ne bodo izročili
SenecaLucius
12. 10. 2018 13.45
+8
Se jih da naročiti tudi za druge lokacije?
aist
12. 10. 2018 12.56
+19
No dajmo ne napihovat vse stvari,to so ja prijatelji ZDA,sigurno niso sposobni česa takega,tak dajmo vse to pozabit.
BUONGIORNO
12. 10. 2018 14.50
-11
Kriva je Rusija, to je tako kot za slovenske levičarje, kjer je za vse slabo v SLO kriv Janez janša !!
rekapaka
12. 10. 2018 19.12
+4
Kar je res, je res. JJ je za večino slabega v SLO kriv !
MKII
12. 10. 2018 12.35
+13
No, 24 🐔 ne pove vsega. Novinarja naj bi celo razkosali. Tako pravijo arabski portali.
SenecaLucius
12. 10. 2018 13.44
+10
Logično, le tako so ga lahko prinesli v škatlah domov!
Aijn Prenn
12. 10. 2018 12.22
+18
Kdaj izda USA administracija poročilo o stanju človekovih pravic v vsaki državi sveta?? Z zanimanjem bom prebral.
Schnitzel
12. 10. 2018 12.02
+68
Savdska Arabija - najbolj demokratična država na svetu, predana svobodi in človekovim pravicam. Skupaj s svojim zaveznikom ZDA sta svetel zgled v regiji in svetu.