Tujina

Moten letalski promet v Italiji

Rim/London, 18. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavka je danes ohromila letalski promet v Italiji, kjer so delavci v letalskem prometu za štiri ure ustavili delo. Promet pa je bil ohromljen tudi v Londonu, kjer so stavkali uslužbenci podzemne železnice.

Nova stavka v Italiji

Rep letala Alitalie
Rep letala Alitalie FOTO: Reuters

Nacionalni letalski prevoznik Alitalia je odpovedal 151 in preložil 136 letov. Kot so sporočili predstavniki omenjene družbe, so odpovedali 81 notranjih in 70 mednarodnih letov. Stavka naj bi prizadela več kot 27 tisoč potnikov. Delavci v letalskem prometu, ki so se jim pridružili tudi kontrolorji letenja iz Rima, nasprotujejo napovedanim spremembam delavske zakonodaje.

Stavka na podzemni železnici

Približno tri milijone Londončanov, ki se vsak dan vozijo s podzemno železnico, je moralo danes na delo in po opravkih z avtobusi, taksiji ali peš. Promet v Londonu je namreč ohromila 24-urna stavka uslužbencev podzemne železnice, ki opozarjajo na možnost poslabšanja varnosti ob načrtovani delni privatizaciji podjetja. Uslužbenci so se množično odzvali pozivu vplivnega sindikata RMT, zato so danes zaprte skoraj vse postaje londonskega "undergrounda". Od zgodnjih jutranjih ur se pred postajališči za avtobuse in taksije vijejo vrste, vlaki proti središču Londona pa so povsem polni.

Podzemna železnica v Londonu
Podzemna železnica v Londonu FOTO: Reuters

"Danes smo tukaj, ker London Underground ne upošteva naših opozoril glede varnosti," je dejal generalni sekretar sindikata RTM Bob Crow. RTM vodstvo podjetja obtožuje, da se s predstavniki uslužbencev noče posvetovati o posledicah privatizacije za varnost.

Uslužbenci londonske podzemne železnice opozarjajo na možnost poslabšanja varnosti ob načrtovani delni privatizaciji podjetja.

Delni privatizaciji undergrounda nasprotuje tudi londonski župan Ken Livingstone. Župan meni, da je najboljši način v izogib tovrstnim sporom, da vlada umakne svoj projekt. Po ocenah bo enodnevna stavka uslužbencev podzemne železnice londonsko gospodarstvo stala 60 milijonov funtov.

Zaposleni na železnici so se tako pridružili številnim javnim uslužbencem po Veliki Britaniji, ki so stavko zaradi po njihovem mnenju prenizkih plač razglasili včeraj. Zaradi stavke so vrata zaprle številne javne ustanove, šole, knjižnice in rekreacijski centri po celi državi.

Javni uslužbenci zahtevajo šestodstotno povišanje plač, vendar vlada Tonyja Blaira tolikšnemu povišanju ni naklonjena in predlaga triodstotno povišanje plač. Stavkajoči, ki predlog vlade zavračajo, so odločeni, da bodo stavkali do izpolnitve njihovih zahtev.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA