Tujina

Osem možnih scenarijev po glasovanju o dogovoru o brexitu

London, 15. 01. 2019 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Spodnji dom britanskega parlamenta je odločil o usodi dogovora o brexitu. Gre za težko pričakovano glasovanje, rezultat katerega bo imel več možnih scenarijev. Najbolj verjetna sta preložitev brexita in izstop VB iz EU brez dogovora z Brusljem.

Spodnji dom britanskega parlamenta je nocoj v skladu s pričakovanji zavrnil ločitveni sporazum, ki ga je britanska vlada sredi novembra dosegla z EU. Zdaj je verjetno tudi, da bo Velika Britanija iz EU 29. marca izstopila brez dogovora z Brusljem. Omenja se tudi možnost preložitve brexita, pri čemer se v Bruslju kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij. Tudi EU po glasovanju v Londonu skrbi nevarnost brexita brez dogovora

Po tem, ko je jasno, da je Mayeva doživela velik poraz in da sporazum ne bo izglasovan, je možno, da se bo Mayeva hitro odzvala in se spet odpravila v Bruselj
Po tem, ko je jasno, da je Mayeva doživela velik poraz in da sporazum ne bo izglasovan, je možno, da se bo Mayeva hitro odzvala in se spet odpravila v Bruselj FOTO: AP

Britanski Guardian je pripravil več možnih izidov današnjega glasovanja in jih razvrstil po verjetnosti.

Mayeva izgubi in poskuša ponovno

Po tem, ko je jasno, da je Mayeva doživela velik poraz in da sporazum ne bo izglasovan, je možno, da se bo Mayeva hitro odzvala in se spet odpravila v Bruselj. na nova pogajanja. V tem primeru je mogoče, da bodo skupaj našli povsem nove rešitve, v želji, da se izognejo nesporazumnemu odhodu Velike Britanije.Ta scenarij so pri Guardianu označili z verjetnostjo 3/5.

Britanski minister za podjetništvo, energijo in industrijsko strategijo Greg Clark je posvaril, da bi bil izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije brez dogovora katastrofalen za njegovo državo.
Britanski minister za podjetništvo, energijo in industrijsko strategijo Greg Clark je posvaril, da bi bil izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije brez dogovora katastrofalen za njegovo državo. FOTO: AP

Podaljšanje 50. člena oziroma preložitev brexita

50. člen, uveden z lizbonsko pogodbo leta 2009, opredeljuje izstop članice iz EU. Določa, da se lahko vsaka država v skladu s svojimi ustavnimi določili odloči za izstop. Določa tudi dveletni rok za izstop. Velika Britanija je 50. člen sprožila 29. marca 2017 in s tem začela postopek izstopa iz EU, kar pomeni, da naj bi Združeno kraljestvo EU zapustilo 29. marca 2019. To dveletno obdobje je sicer po 50. členu ob strinjanju vseh strani mogoče tudi podaljšati.

Podaljšanje bi bilo potrebno, če bi Združeno kraljestvo želelo brexit preložiti, kar se v zadnjem času vse pogosteje omenja. To je EU sicer neuradno obljubila Mayevi, kot piše tudi Guardian, je najbolj verjetno podaljšanje do julija, kar bi omogočilo več časa za drugo glasovanje in s tem morebitno uspešno sprejetje zakonodaje povezane z brexitom. Guardian je ta izid označil kot zelo verjeten, in sicer s 4/5.

Omenja se tudi možnost preložitve brexita, pri čemer se v Bruslju kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij.
Omenja se tudi možnost preložitve brexita, pri čemer se v Bruslju kot skrajni rok za podaljšanje omenja julij. FOTO: AP

Mayeva izgubi in pojavi se načrt B

Nekateri konzervativni poslanci napovedujejo, da bi lahko Mayevo poraz končno prepričal, da opusti prizadevanja za sprejetje dogovora o brexitu in bi si ta zato namesto tega prizadevala za podaljšanje 50. člena in se lotila večstrankarskih in napornih pogajanj za bolj sporazumen Brexit, morda na podlagi norveškega modela. Glede na to, kako močno in kako pogosto je premierka že zavračala to možnost, je to malo verjeten izid. Ta scenarij je po pisanju Guardiana uvrščen na lestvico verjetnosti kot 2/5.

Mayeva izgubi in začnejo se pozivi k njenemu odhodu

Mayeve sicer uradno ne morejo odstaviti do decembra, saj je ta prestala glasovanje o nezaupnici. Namesto tega se pojavljajo špekulacije, da bi jo lahko k odstopu pozvali ministri. Verjetnost tega scenarija so sicer označili z 1/5, a takoj po najhujšem porazu v zgodovini je opozicija zahtevala glasovanje o nezaupnici vladi. Premierka Theresa May je že takoj po objavi izidov glasovanja dejala, da je treba ugotoviti, če vlada še uživa podporo. Razprava o nezaupnici bo potekala že v sredo. Trajala bo ves dan, sklenili jo bodo ob 19. uri, za zdaj pa ni znano, ali bo v sredo potekalo tudi glasovanje.

Predčasne volitve

Možen scenarij so tudi predčasne volitve. Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico vladi, ima ta - ali pa kdorkoli drug, ki mu uspe zagotoviti večino v parlamentu - nato 14 dni časa, da dobi zaupnico na novem glasovanju. Če ji to ne uspe, sledijo predčasne volitve. Možno je tudi, da bi jih Mayeva sklicala sama in tvegala, ali bi ji uspelo predstaviti nov boljši dogovor o brexitu kot Jeremy Corbyn. Na Guardianu so to na lestvici verjetnosti označili z 2/5.

Nov referendum

Kot eden izmed možnih scenarijev se omenja tudi drugi referendum o brexitu in da se ta sploh ne zgodi, a je to malo verjetno, saj je tovrstne pozive Mayeva vztrajno zavračala. Guardian je to možnost ocenil z verjetnostjo 2/5.

Velika Britanija bi izstopila brez dogovora z Brusljem

Ta možnost je ocenjena kot najslabša. Če namesto ločitvenega sporazuma ne predlagajo nič novega, se bi 29. marca Velika Britanija avtomatično 'ločila' od EU brez dogovora.

Britanski minister za podjetništvo, energijo in industrijsko strategijo Greg Clark je posvaril, da bi bil izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije brez dogovora katastrofalen za njegovo državo. Kot je pojasnil za radio BBC, bi v primeru brexita brez dogovora trgovanje Združenega kraljestva z njegovimi najtesnejšimi partnerji potekalo po najosnovnejših pravilih. Veljala bi pravila Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki so manj ugodna od sedanjih pravil enotnega trga, v skladu z njimi pa bi med Združenim kraljestvom in članicami Unije morali uvesti carine.

Mayeva dobi podporo za dogovor, ki ga je britanska vlada novembra dosegla z EU

Gre za najmanj verjeten scenarij, ki pa se po pričakovanjih ni uresničil. Če bi Theresi May uspelo dobiti zadostno podporo za dogovor, bi bila s tem zadovoljna predvsem Evropska unija. Tudi to bi s seboj sicer prineslo nove razprave, predvsem o varnostnih ukrepih in trgovinskem sporazumu, a za osnovo bi ostal že izpogajan dogovor.

Bolj verjeten scenarij, ki se je uresničil je, da je Mayeva doživela velik poraz.
Bolj verjeten scenarij, ki se je uresničil je, da je Mayeva doživela velik poraz. FOTO: AP

Ta scenarij so na lestvici verjetnosti označili z 1/5. Dogovor o brexitu, znan tudi kot ločitveni ali izstopni sporazum, določa pravni okvir za urejen izstop Združenega kraljestva iz EU po 50. členu pogodbe unije. Obsega 585 strani, 185 členov, tri protokole in več aneksov. Sporazumu je priložena precej krajša, nezavezujoča politična izjava o prihodnjih odnosih. Ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
15. 01. 2019 19.40
+2
Takole bi jim sporočil ostanite tu kjer ste in za kar ste se odločili z referendumom. V tej EU imate vse šanse, da se vam zmeša.
BUONcaffee
15. 01. 2019 17.16
-5
Ha, ha, ha,.......končno bodo Angleži propadli, he, he, he,.......naj propadejo, he, he,.......
puspan
15. 01. 2019 17.16
+0
Jaz bi jim dal še eno priložnost ostanka v EU. Pogoj? Voziti naj začnejo po desni, uporabljati naj začnejo evropske merske enote, uradni jeik v EU pa naj bo tisti, ki ga govori večina v Evropi.
puspan
15. 01. 2019 17.18
-1
Pozabil sem najvažnejše. V primeru sprejetja omenjenih pogojev, morajo za dobo najmanj 30 let blokirati vse možnosti ponovnega referenduma o izstopu iz Unije.
jesenvoyo
17. 01. 2019 09.13
Pa tudi sprejeti bi morali € in tiskati svoje funte.