Tujina

Možnosti za prodor na Kitajskem

Peking, 11. 11. 1999 21.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenskega zunanjega ministra Borisa Frleca je danes v Pekingu sprejel kitajski kolega Tang Jiaxuan. V ospredju pogovorov je bilo gospodarsko sodelovanje, saj je med državama še vedno neuravnotežena zunanjetrgovinska bilanca na škodo Slovenije. Ministra sta se dotaknila tudi aktualnih zunanjepolitičnih vprašanj in ob tem ugotovila, da kljub nekaterim razlikam državi gradita partnerske in prijateljske odnose, v katerih ni odprtih vprašanj.

Ministra sta govorila o razmerah v JV Evropi, srednji Aziji in odnosih Kitajske z EU in ZDA. Frlec je predstavil pobudo štirih naslednic nekdanje SFRJ o statusu ZRJ v ZN. Pokazale so se nekatere razlike v stališčih, vendar pa sta ministra ocenila, da v odnosih med državama ni odprtih vprašanj. Kitajski zunanji minister je dejal, da spoštuje slovenska stališča in da te razlike ne bodo ovirale dobrega dvostranskega sodelovanja.

V prvih osmih mesecih letos se je slovenski izvoz na Kitajsko sicer povečal za 80 odstotkov, vendar pa naša država še vedno veliko več uvaža kot izvaža. S sistematičnim in načrtnim nastopom na Kitajskem je možno doseči pozitiven preobrat, sta ugotovila ministra.