Tujina

Mučili so zaprte Iračane

New York, 29. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriška televizija CBS je prikazala fotografije izživljanja ameriških vojaških policistov nad iraškimi ujetniki v zaporu Abu Graib.

Zločine je priznalo več vojakov in en general (Foto: Reuters)
Zločine je priznalo več vojakov in en general (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriška vojska je zaradi mučenja iraških zapornikov že minuli mesec iz Iraka odpoklicala 17 vojakov, vključno z generalom. Podrobnosti pa do objave fotografij na CBS niso bile znane. Ameriška televizija CBS je v sredo v oddaji "60 minut" prikazala fotografije izživljanja ameriških vojaških policistov nad iraškimi ujetniki v zaporu Abu Graib, kjer je režim nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina nekoč mučil politične zapornike. Zločine je po videopovezavi iz Bagdada priznal ameriški general Mark Kimmitt, ki pa je zatrdil, da gre le za nekaj posameznikov, medtem ko se preostalih 150.000 vojakov v Iraku obnaša, kot je treba. Ameriška vojska je šest vojakov zaradi mučenja poslala pred vojaško sodišče, sedmim častnikom pa grozi disciplinski postopek. CBS je poročala, da so vojaki delovali na pobudo zasliševalcev CIA, ki so jim naročali, naj zapornike primerno omehčajo, da bodo pripravljeni sodelovati.

Vojaki naj bi delovali na pobudo zasliševalcev CIA, ki so jim naročali, naj zapornike primerno omehčajo, da bodo pripravljeni sodelovati.

CBS je med drugim prikazala fotografijo iraškega ujetnika, ki je stal na škatli s kapuco čez oči, na telo pa so mu pripeli žice. Vojaki naj bi mu dejali, da ga bodo ubili z električnim tokom, če pade s škatle. Druga fotografija prikazuje kopico golih Iračanov, stlačenih v na kup v obliki piramide, poleg njih pa vojakinja s cigareto v ustih, ki pozdravlja fotografa. Na naslednji fotografiji je dokaz o tem, da so ameriški vojaki silili iraške moške ujetnike v medsebojne oralne spolne odnose. Nekega mladoletnega ujetnika naj bi posilil eden od ameriških prevajalcev, CBS pa je prikazala tudi fotografijo hudo pretepenega trupla. Ameriški vojaki so pretepali ujetnike ter jih silili, naj pretepajo drug drugega.

Kimmitt je dejal, da je vojska sprožila preiskavo januarja, ko je eden od vojakov prijavil zlorabe, ker jih ni mogel prenašati, ter predal fotografije in druge dokaze. Kimmit je tudi priznal, da so fotografije, ki jih je objavila CBS, pristne. Mučitelji so pripadniki 800. brigade vojaške policije iz države New York, ki so obtoženi nedostojnega ravnanja z ujetniki, krutosti, pretepanja in drugih kaznivih dejanj. CBS se je celo pogovarjala z enim od njih, Chipom Frederickom, ki se je opravičeval, da jim nihče ni povedal, kako je treba ravnati z ujetniki. Menda so nenehno prosili poveljnike za navodila, vendar jim na žalost nihče ni posebej povedal, da se ujentikov ne sme mučiti.

Zločine naj bi izvrševali ob koncu lanskega leta. Ameriška vojska pa je šele marca letos sporočila, da je sprožila preiskavo. Kimmitt je izrazil ogorčenje in presenečenje, da so lahko ameriški vojaki počeli takšne stvari. Vprašal se je, kako bodo potem lahko od drugih zahtevali, da se človeško obnašajo do ameriških ujetnikov, če so sami sposobni takih dejanj. Zato so sprožili preiskavo in krivce spravili pred vojaško sodišče. Zatrdil pa je, da ti zagotovo predstavljajo manjšino ameriških vojakov.