Tujina

Obletnica inavguracije, protesti in migranti, ki so skopali rov pod zidom

Washington, 19. 01. 2019 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / A.K., / Ti.Š.
Komentarji
49

Mejni agenti v Arizoni so presenečeno sprejeli skupino okrog 400 migrantov, ki so skopali rov pod mejnim zidom in se predali oblastem ter zaprosili za azil. Trump še vedno zahteva denar za zid. Na Twitterju pa je sporočil, da bo naznanil nekaj pomembnega glede humanitarne krize na južni meji in zaprtja vlade.

Donald Trump je 22. decembra lani zaprl financiranje lastne vlade, ker mu demokrati ne dajo 5,7 milijarde dolarjev pologa za zid na meji z Mehiko. Zaradi tega je 800.000 javnih uslužbencev ostalo brez mesečne plače in če se spor zavleče, bodo ostali tudi brez druge. Kongres je sicer sprejel predlog zakona, ki ga je Trump podpisal, da se po obnovi proračunskega financiranja vlade javnim delavcem plače izplačajo za nazaj. Na suhem pa bo ostalo na tisoče in tisoče pogodbenikov, ki delajo za zvezno vlado. Demokratni pravijo, da gre za neučinkovito in nemoralno neumnost, predsednik ZDA pa vztraja, da lahko invazijo na ZDA ustavi le zid. Kot kaže primer iz Arizone, bo denar vržen skozi okno.

Trump je sicer danes na Twitterju sporočil, da bo danes naznanil nekaj pomembnega glede humanitarne krize na južni meji in zaprtja vlade. Podrobnosti niso znane.
Trump je sicer danes na Twitterju sporočil, da bo danes naznanil nekaj pomembnega glede humanitarne krize na južni meji in zaprtja vlade. Podrobnosti niso znane. FOTO: AP

Skopali rove in pokazali na nesmiselnost zidu

Okrog 400 migrantov si je namreč vzelo čas in skopalo nekaj rovov pod obstoječim zidom oziroma železno ograjo ter se sprehodilo do prve patrulje mejnih stražnikov. To je bilo težje kot prestop meje, saj imajo na tistem območju le tri agente za 40 kilometrov dolžine meje in primer kaže, kaj je bolj potrebno kot zid, pod katerim se lahko skoplje luknjo.

V skupini 400 migrantov je bila polovica otrok, od tega 30 brez spremstva staršev ali sorodnikov. Nezakoniti prehodi meje zadnja leta upadajo, vendar pa je med prestopniki sedaj večina družin z otroki. V zadnjem letu je bilo takih skoraj 90 odstotkov.

Migranti iz Srednje Amerike so se v zadnjem času tudi malce bolj organizirali in se ne prepuščajo več za drag denar na milost ali nemilost tihotapcem, ampak se zberejo v večje karavane, kjer so bolj varni pred zlorabami in nasiljem.

Trump je v petek svaril pred novo karavano, ki gre proti ZDA, in zahteval zid. Preko meje med Mehiko in Gvatemalo je nezakonito prestopilo nekaj sto ljudi, še več pa jih čaka na izdajo humanitarnih vizumov, ki jim bodo omogočili, da ostanejo v Mehiki ali pa gredo zakonito naprej proti ZDA.

Mehika ima novega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja, ki pristopa k problemu drugače od predhodnikov. Mehiki ne gre tako slabo kot pred leti, zagotovo pa bolje kot Hondurasu, Gvatemali in Salvadorju, odkoder prihajajo novi migranti.

Vlada jim pomaga s hrano in zdravili, predvsem pa jim daje možnost, da ostanejo v Mehiki, in številni ostanejo. Na ta način se število migrantov pred mejo z ZDA zmanjša, vendar Trump trenutno vidi le zid, ki ga je podpornikom obljubljal pred volitvami leta 2016.

Danes se sicer vse vrti okoli predsednika Trumpa. Na drugo obletnico inavguracije Donalda Trumpa bodo danes in v nedeljo po ZDA potekali protestni pohodi in demonstracije proti predsedniku
Danes se sicer vse vrti okoli predsednika Trumpa. Na drugo obletnico inavguracije Donalda Trumpa bodo danes in v nedeljo po ZDA potekali protestni pohodi in demonstracije proti predsedniku FOTO: AP

Bo podal predlog za rešitev spora?

Trump je sicer danes na Twitterju sporočil, da bo danes naznanil nekaj pomembnega glede humanitarne krize na južni meji in zaprtja vlade. Podrobnosti niso znane.

Ameriški mediji ugibajo, da naj bi podal nek predlog za rešitev spora. Napoved pomembnega oznanila zveni kot prvi resen poskus kompromisa s strani predsednika Trumpa, ki je odvihral z zadnjega sestanka v Beli hiši po negativnem odgovoru na vprašanje predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi, ali mu bo dala denar za zid. Od takrat naprej je v Beli hiši in tvita zahtevo za denar.

Trump v videoposnetku, ki ga je objavil na Twitterju, pravi, da morata obe strani pozabiti na politiko in se spraviti k delu za dogovor. Obenem pa je opozoril, da morajo zavarovati južno mejo, sicer bodo "zelo zelo žalostna in butasta druščina".

Demokrati se strinjajo, da je treba zavarovati mejo, vendar ne z zidom, pod katerim nezakoniti priseljenci kopljejo predore in se sprehodijo v ZDA. 

Danes se sicer vse vrti okoli predsednika Trumpa. Na drugo obletnico inavguracije Donalda Trumpa bodo danes in v nedeljo po ZDA potekali protestni pohodi in demonstracije proti predsedniku, čeprav pa bodo letošnjo udeležbo najverjetneje prizadeli slabo vreme in politični prepiri znotraj koalicije protestnih skupin.

Muellerjev urad zanika: poročanje medijev o Cohenovem laganju je netočno

Zjutraj pa je tudi urad posebnega tožilca za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve Roberta Muellerja na kratko prekinil svoj javni molk in sporočil, da medijsko poročilo o izjavah Michaela Cohena ni točno. Ta namreč navajajo, da naj bi Donald Trump Cohenu naročil, naj laže kongresu.

BuzzFeed je novico objavil na podlagi zaupnega vira blizu preiskave. Nekdanji odvetnik ameriškega predsednika Donalda Trumpa Michael Cohen naj bi kongresu lagal o tem, koliko časa se je Trump dogovarjal z Rusi za gradnjo hotela v Moskvi.

Trump je med kampanjo namreč trdil, da nima in ni nikoli imel nič z Rusi, Cohen pa naj bi Muellerjevim tožilcem povedal, da se je z Rusi dogovarjal še do spomladi leta 2016 in o tem potem lagal v kongresu, ker mu je tako ukazal Trump.

Cohen tega poročanja ni nemudoma potrdil, Trump se ni odzval, njegovi sodelavci pa so podajali previdne izjave, razen odvetnika Rudyja Giulianija, ki je Cohena takoj označil za lažnivca, in tistim, ki mu verjamejo, sporočil, da so tako naivni, da lahko od njega kupijo brooklynski most po ugodni ceni. Cohen sicer poročanja BuzzFeeda ni ne zanikal ne potrdil.

Nekoč zaveznika, danes ...
Nekoč zaveznika, danes ... FOTO: AP

"Opis izjav uradu posebnega tožilca s strani BuzzFeeda in opredelitev dokumentov ter zapriseženih izjav, do katerih je urad prišel glede pričanja Michaela Cohena v kongresu, ni točen," je sporočil Muellerjev urad, ki takih izjav doslej ni dajal.

V Beli hiši je zavladalo olajšanje, Trump pa je napolnil svoj Twitter s komentarji podpornikov, ki so napadli BuzzFeed, medije in preiskavo, ter lastnimi napadi na 'lažne medije'. Giuliani je Muellerjev urad pohvalil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

BuzzFeed je medtem sporočil, da skuša ugotoviti, kaj natančno je za Muellerjev urad sporno, medtem pa ostaja prepričan v točnost svojega poročanja in zanesljivost virov.

Njihovo poročilo je povečalo javni pritisk na kongres, da sproži postopek odstavitve predsednika ZDA, saj je napeljevanje k laganju pod prisego kaznivo dejanje.

Vse več demokratov je dajalo izjave v tej smeri in morda je to razlog za nenavadno javno sporočilo Muellerjevega urada. Ali nima dokazov o Trumpovi krivdi ali pa jih še vedno daje skupaj in ne želi, da kongres ukrepa prehitro, dokler preiskava še traja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nabru3
21. 01. 2019 22.21
Samo nekaj..zakaj ljudje kopljejo rove? Zato ker je zid. Če ne bi bilo zidu, ne bi bilo potrebno kopat rovov, ampak bi bil čez mejo sproščen sprehod. V katerem primeru pride ćez mejo manj ljudi, po rovih ali prosto po prešerno?
Belibog
19. 01. 2019 20.43
-1
Trump je zakon.
Kollerik
19. 01. 2019 19.00
+3
V Gorici protesti proti fašistom, vi pa o tej izgubi onstran Atlantika. Toliko o objektivnosti.
Thinc25
19. 01. 2019 18.01
+4
Pri nas v Sloveniji bi rabili enega Trumpa! Pahor je bolj primeren za socialnega delavca.
nikhrast
19. 01. 2019 20.17
+0
Ej, Slovenija ima že zadost nesposobnih biznismenov, goljufov, lažnivcev, prevarantov...
nikhrast
19. 01. 2019 16.20
-2
Trump se obnaša v politiki kot se je obnašal v privatnem življenju, stalno v konfrontacijah, v politiki so vedno potrebni kompromisi. Tako pa je bil stalno obkoljen z odvetnikom, stalno v sporih, stalno na sodišču. Poglej kje vse so ga nagnali, pa poglej kako neuspešni so zdaj njegovi biznisi, njegove izdelke je večina verig prenehala prodajati, golf igrišča tudi delajo z izgubi, napise TRUMP trgajo dol, Trump Tower ne prinese noben ponos, delavce ne plačuje, folk na Trump University je ogoljufal..., nobenega respekta nima v biznis svetu, še hčerka je Ivanka je bankrotirala. On ja bil samo promoter, shyster…, folk vlekel za nos.
Apostol1
19. 01. 2019 18.20
+3
Kakršnakoli podobnost z Janšo in Matozom ni zgolj naključje
Rde?iAlarm
19. 01. 2019 15.47
-5
bogi svet ko mora prenašati take norce in prevarante......
deltex
19. 01. 2019 14.17
+6
ZDA so nastale iz angleških kolonij, ki so se najbolj razširie v 17.stoletju. Poleg Anglije so ZDA naseljevali tudi Španci, Nizozemci, Francozi, Italijani.... Zaradi pomanjkanja delovne sile so na veliko vozili sužnje iz Afrike. V bistvu je šlo za nezakonito priseljevanje, tako Evropejcev kot črncev, ki traja že več kot 500 let, Trump se želi v zgodovino vpisati kot prvi, ki bo to ustavil, čeprav je tudi sam priseljenec....
nightifly
19. 01. 2019 16.24
+10
deltex ,,,, Ius Doni, Ius Soli, Ius Sanguinis,,,,, to so tri prerogative ,ki oznacujejo pravico neke osebe do bivanja v neki dezeli . Toda se najbolj vazno je , da si vsaj eno od teh clovek pridobi legalno . In kot sem poslusal besede Trumpa , on eksplicitno zeli in v imenu svoje posture zahteva ,da clovek pride v Ameriko legalno . Izenacevati nepostene s postenimi ljudmi pac ni v redu .Kaj pravite ? Tudi sam se kar naprej po svetu , 27 let nimam nic s Slovenijo . Pa vseeno sem vedno spostoval vse zakone drzav v katerih sem bival ali delal ali oboje . Oz. se bivam in delam , in to drzavo spostujem v vseh ozirih . Se pa popolnoma strinjam z napisanim glede kolonialne imperialne politike evropskih drzav .
deltex
19. 01. 2019 14.08
+3
Gre za stvar prestiža. Trump je zid obljubil in ga za vsako ceno želi postaviti. Ni pomembno, ali ga ZDA potrebujejo, ali ne, ni pomembno, ali bo učinkovit, pomembno je, da zmaga Trumpov egoizem in trma. Trump zagotovo ni slab predsednik, le nepredvidljiv kar bega predvsem kopico ameriških agencij, Pentagon in CIO. Ravno zato bo težko uresničil vse lucidne ideje, ki mu rojijo po glavi.
nightifly
19. 01. 2019 14.23
+18
deltex ,,,,,, nekaj pa ne razumem v vasi trditvi .. Dejstvo - Trump je imel svoj volilni program , v katerem je bila tudi varnost ZDA , tako pred vdori teroristov , emigrantov , vseh vrst kriminalcev , kot tudi prenasanja droge na sever . Ta volilni program je bil tako vsec ljudem ,da so Trumpa izvolili za predsednika . In ker mu v mandatu uspeva marsikaj ,predvsem zaposlitvena politika ,zmanjsevanje socialnih odvisnezev in tako naprej ,je zdaj grd clovek ? Naj bi bil slab predsednik ,ce se drzi predvolilnih obljub in jih realizira ? Ali kdo od vseh nas ,ki tu pisemo resnicno prebere sploh kaj od tistega kar se dogaja v ZDA ? Saj veste , ce metulj zaplahuta s krili nekje na drugi strani sfere , je jutri pri nas lahko vihar . Jaz pa mislim , da bi bili mi vsi lahko veliko bolj posteno , no-bias obvesceni o tem kaj se v svetu dogaja . Izoblikovati stalisce na podlagi laznih novic je najslabsa stvar ,ker posledicno naredi dvojno skodo .
nightifly
19. 01. 2019 14.25
+16
Treba je vedeti ,da je lani v ZDA umrlo od drog pribl. 75 000 ljudi . Se kdo misli ,da to ni problem ? Kaj so delali prejsji predsedniki ?
deltex
19. 01. 2019 14.41
+6
Nikjer ne trdim, da je Trump slab predsednik, gotovo je drugačen, nenavaden. Tega ZDA in svet ni navajen, niti ni pričakoval. Bolje je imeti na oblasti nekoga vodljivega, ubogljivega, ki mu ukazujejo razni lobiji. No, tudi Trump ni imun nanje, le malo bolj kot predhodniki...izvrstno je lansiral tudi "bombo" o lažnih novicah, ki da jih servirajo vsi njemu nenaklonjeni mediji. No, tu imamo problem, ker dejansko ne vemo, katere novice so dejansko "fake". Vsekakor bi Trump tako doma kot v Svetu (predvsem v odnosih z Rusijo) nardil marsikaj dobrega, a mu njegovi številni "svetovalci" tega ne dovolijo. Mnogi namreč iz političnih in ekonomskih razlogov še vedno potrebujejo močnega zunanjega sovražnika in Rusija je vedno pri roki. In ravno ti "svetovalci" bodo preprečili, da Trump dobi še en mandat. Takšno je moje skromno mnenje.
nightifly
19. 01. 2019 15.39
+11
deltex , v glavnem se z vami strinjam . Pri vsem tem gre samo za nekaj - torej to je moja vizija sveta -da bi bil bolj posten , uravnotezen ,miren ,da bi bila trgovina med drzavami bolj postena .Ter ,da bi imeli ljudje vec svobode ,predvsem pa tisti ,ki je zdaj nimajo nic . Tudi napacna ,brutalna politika ZDA do sedaj ni prinesla vsem tem ljudem nic .Samo gorje , rusevine in ´´amerisko demokracijo ´´ . Sam v nekaterih stvareh zelo cenim Ameriko , v drugih pa njeni politiki odlocno nasprotujem . Ker so bili dosedanji predsedniki odlocni hlapci Absolutne gospodovalne Amerike ,upam vsaj pri Trumpu ,da je drugacen ,da bo drugacen in vsaj delno potegnil kremplje ameriskega orla nazaj . Globoko me je razocaral obama , ceprav nisem nasedel evforiji prvega temnopoltega , demokrata ,ki bo svetu prinesel ne ve kaj . Ze v zacetku ,je s cisto frisno nobelovo zacel placevati upornike ,ki naj bi ubili Asada in postavili na prestol ameriskega ljubljenca -vazala . Temu se pravi -fasizem . In veliko ,kot ze prej v sluzbi Billa , je Hillarija veliko pripomogla k vsemu temu . Poglejmo si danes Sirijo in cel bliznji vzhod . Same rusevine , zalost ,lakota , nobenega dela ,proizvodnje ....nic . Vcasih sekularna drzava ,ki je bila tolerantna do vseh religij , na poti modernizacije - danes rusevina . Zakaj UN ,Zdruzeni narodi ne zahtevajo sojenja predsednikom , se posebno pa poravnave vse skode ,ki so jo povzrocili . Kje je postenje ?
Frane Šajn
19. 01. 2019 13.59
-4
Mati božja kaj vse nosi in prenaša ta zemlja na svojem hrbtu, ne moreš dojet!
nightifly
19. 01. 2019 14.15
+4
Frane , zal , ali pa na veselje tudi ljudi ,ki razmisljajo malce drugace , a ne ! Med drugim ,tedi mene .Zelim videti barvno lestvico , ne samo crno-belo ,ali kot je zdaj moderno -digitalno - 0 :1 ....etc etc .
nightifly
19. 01. 2019 13.52
+18
Noben od komentatorjev se pa noce spustiti na podrocje gospodarstva ,ki je edini relevantni pokazatelj razmerij in fair play-a v svetu . Samo za primer . .... Apple prodaja svoje izdelke po 1200 $ in tudi vec , Kitajcem pa jih placa po cca 60 $ .Ce odstejemo vse logisticne stroske prodaje in seveda ´´royalties ´´, kam za vraga so psravili ves preostali denar , ker se tako ali tako izogibajo placilu davkov -in to v Ameriki in vsepovsod po svetu . Potem pa pride ven novica ,da ima Apple parkiranih skoraj 1000 miliard $ v oazah . Potem pa razne mednarodne institucije zajebavajo majhne drzave in jim predpisujejo kako naj se obnasajo , kaj lahko proizvajajo ,kaj ne ,in kam lahko izvazajo , proti komu morajo drzati sankcije in podobno . A ni smesen ta svet , ce ne ze kar zaklosten in globoko neposten ? No vidite ,to je ta neoliberalisticni kapitalizem ,ki se je rodil v Ameriki in so ga predvsem zadnji trije predsedniki globalizirali po celem svetu in s tem unicili cele drzave , veliko drzav .In ker se ni bilo dovolj , so nekater med njimi se zbombardirali ,ker niso ubogale . In potem se najdejo osebe ,ki napadajo Trumpa ,ki hoce potegniti vojake iz vojnih obmocij , zeli potegniti velike firme nazaj domov ,da dajo delo ameriskim ljudem . In ker noce , vsaj za zdaj bombardirati nikogar , nasprotno , zeli se celo pogovarjati z nasprotniki - je ta predsednik grd . Ne vem , nekaj mi ne gre skupaj .
nightifly
19. 01. 2019 13.58
+10
Se to ...pomislite , Evropa je podprla padec legitimnega predsednika v Ukrajini in vzpostavila neonac .oblast . Poleg tega je proti Rusiji uvedla sankcije ,ter k temu pozvala ostale drzave . Absurd absurdov . S tem se je strinjal tudi Obama . Zdaj se vse obraca , Trump je Merklovi ,Mayevi ,skratka UE prisolil ze krepko okoli uses .Poleg tega se zeli direktno pogovoriti z Rusi . Putin je ze nekajkrat v zadnjih letih pozval Zahod na treznost ,Evropo pa na sodelovanje .Nic od tega . Nasprotno , izumili so Salisbury , da dokoncno obracunajo z Rusi . Velika napaka . Ce se Trump pogodi s Putinom , bo Evropa plesala kombinacijo indijanskih plesov za dez in kazacoka . Evropa je bolna .
nikhrast
19. 01. 2019 16.08
+6
Nighty, firme nazaj v Ameriko, v redu, samo nobeden ne bo delal pod $10 na uro. Si predstavljaš da bi šivali T-shirts za $10 na uro, Walmart bi jih pa prodajal za $5. Še nekatere servise dajo na outsourcing, pokličeš kakšen komputer servis, pa govoriš z nekomu v Indiji. No, vodovodar ti pa računa vsaj $50 na uro.
nightifly
19. 01. 2019 13.41
+14
Pelosijevi in njenim se bo zmesalo . Cez dva dni bo boom , zdaj pa jim Trump vse skupaj posoli se s Korejcem Un -om . No , da se bo srecal s Putinom je tudi ze zmenjeno .Medtem ko bi Hilarija Putina in Korejca kar eliminirala ,se bo Trump raje pogovarjal in kaj zmenil z njima . O ti ´´pokvarjeni Trumpek ti ´´ .Pardon ,poredni .
Rde?iAlarm
19. 01. 2019 13.24
+6
zid je za ovce......mehičani imajo izkopanih več km rovov v zda kot jih ima metro v new yorku
nightifly
19. 01. 2019 12.50
+24
No ,Pelocijevi ni uspelo izogniti seTrumpovi zahtevi ,ali se bolj natacno -pozivu ´´demokratom´´ , da resijo probleme v cimkrajsem casu . Nancy je zelela odleteti ven ,da bi ljudje obracunali s Trumpom ,ceprav ve ,da po 30 dneh zaprtja vlade nastopijo nove razmere . Tako bo na cesto odletelo en kup ljudi ,ki zdaj v javni upravi samo mesajo meglo in gledajo pornice na comp-ih . Pocakajmo se dva dni , da se Peosijeva odloci -kaj bo . Vceraj je Trump spet dobil eno bitko ,kar mu je moral priznati sam Mueller . Neverjetno ,,,,, predsednik sam proti polovici Amerike ,,in kar je se slabse ,proti skoraj celotnemu medijskemu prostoru -mogocnezem ,ki vodijo vse . Ne vem kako mu to uspe ,da je po 2 letih se vedno predsednik . Vsaka cast . Neoliberalcem ne uspe ena - niti koluzija z Rusi ,niti gradnja stolpnice v Moskvi , niti Detour obtozbe proti Cavanaughu , niti afera z Stormy porn - babe , niti neplacevanje davkov , pa apadov na Melanijo (vkljucno s slovenskimi novinarji ) , niti napadov na Sandersovo , in desetine drugih obtozb ,ki so se izkazale lazne .Tudi sami analitiki v Ameriki pravijo in se cudijo ,da je to najbolj napadan predsednik v zgodovini . To je v bistvu pogrom neoliberalcev v kozi demokratov , ki so izgubili glavne vzvode oblasti in bi jih radi nazaj . Z vsemi sredstvi .Ce je treba Trumpa odstraniti ,ga pac bodo .Z vsemi sredstvi ,in to so tudi javno povedali -brez sramu . To pa ni vec demokraticna Amerika a ne ? Je bila kdaj , ? Najverjetneje NE ,ker so zadaj vedno eni in isti - globoka skrita drzava najstarejsih in najbogatejsih Americanov ,za katere ne vemo niti imena. Trump jim je zdaj samo na poti . On ni globalist .
ivan res grozni
19. 01. 2019 13.11
-3
Za vas vsi mešajo meglo? Trump ni globalist in ni neoliberalec, zgolj idiot. Ničesar ne razume kot mali otrok. Je največja nevarnost za planet. S takimi kot je on se bomo scvrli. Še severnokorejski predsednik ga lahko nategne, če ima pet minut časa.
Nabru3
19. 01. 2019 14.12
+8
ivan, lahko prosim argumentiraš? @nightifly se matra in proba zadevo pojasnat še iz druge strani, ti pa spraviš skupaj: Ničesar ne razume kot mali otrok.
nightifly
19. 01. 2019 16.28
+4
Nabru3.... imate popolnoma prav ,to je moj namen . Zal pri novinarjih zaznavam pomanjkanje poznavanja materije , ali vsaj rdeco nit svetovne politike , ki je usodna na koncu koncev tudi za Slovenijo . LP
Bolfenk2
19. 01. 2019 12.35
+13
Logično da samo zid ali žiletna žica ni dovolj. Obvezno morajo mejo varovati tudi vojaki z vsemi pooblastili. Že v vojski so nas učili, da ovira, ki ni branjena z ognjem ni ovira.
Ost1234
19. 01. 2019 12.50
-3
Torej po tvoje - Abramse iz Sirije in Iraka na ameriške meje... S podobno nalogo - pobijat . Tokrat izključno ravne civiliste ...
ivan res grozni
19. 01. 2019 13.14
+0
Najprej bo potrebno obračunati z ameriškimi mulitinacionalkami. Te že pod obstoječim zidom kopljejo tunele in spravljajo preko meje Mehičane, saj se nočejo odreči ceneni delovni sili.
ivan res grozni
19. 01. 2019 13.15
+1
In kar je najbolj zanimivo; med Mehičani v ZDA je manj kriminala kot med "rasnimi" belimi Američani.
Firnk
19. 01. 2019 12.29
+5
dela politiko iz zidu nč ne hasne otroci mu jo rušijo skoplješ rov pod zidom in hop u amerika. ubogi trumpek
nightifly
19. 01. 2019 12.55
+3
firnk ,,,,, no , ne vem cemu se smejete , mislil sem vas malo podraziti , pa ne bom . Ra je vam napisem ,da se zamislite raje kaj bi bilo za narediti danes ,daa vam jutri ne pride 1000 ali 100 000 ljudi cez mejo ,pa kar na vase dvorisce . Kaj boste , se bote se smejal Trumpeku ? Ce niste tako dalec z mislimi , prva naloga je ,da clovek podpira in se bori za to ,da nekdo ne bombardira drugega naroda ,ki je potem primoran bezati . Je tako ? No vidite , dal sem vam izhodiscno tocko ,od katere lahko gradite naprej boljso druzbo in zase cisto dvorisce in varnost za vaso druzino . Kaj pravite ?
ivan res grozni
19. 01. 2019 13.17
+4
Ameriške mulitinacionalke nasprotujejo gradnji zidu. Morda bo Trump izgubil kar precej denarja za novo predvolilno kampanjo.
CestniKolesar370Wattov
19. 01. 2019 13.35
+0
Ker je lažje skopat luknjo, kot pa preprosto prepešačiti 1km a ne? Kakšen butelj. Zakaj imajo eni kamere pred hišo, če si pa tat lahko da masko na glavo?
nightifly
19. 01. 2019 11.09
+20
Danes ponoci berem ´´uradne ,resne, verodostojne , pravicne in profesionalne ´´amer. medije .oz. poslusam na netu , in kaj razberem ? Da je Trump ´´gotof´´ ,da je lagal , da ga caka impeacment ,in to takoj ..... hudica si mislim , pa ja ne , in to verjamejo odvetniku ,ki bo kmalu za resetkami . No ,kasneje se oglasi sam Mueller in vse skupaj zanika . Ne , ne , nisem zelel zdaj Trumpa dati za zgled kot zrtev in podobno .Gre za medijsko placano kampanijo proti eni osebi . Tu se lahko samo vidi ,kaj pomenijo in kako so mocne medijske hise . Ce si lahko to privoscijo z mogocnim institutom ameriskega predsednika ,kaj lahko pocenjajo sele v drugih manjsih drzavah . Je pa tudi res ,da ima tako pocetje v Ameriki lahko katastrofalne posledice za cel svet . In sigurno jih je tudi imelo v preteklosti . Enkrat sem ze pisal o mogocnih ´´socialnih platformah ´´ , FB , Tweeterju in podobnih velikanih ,ki niso nic drugega kot ´´orozje´´ ameriskih specialnih sluzb , ki zbirajo podatke , nadzorujejo dogajanja ,prenose Data , prenose denarja in nacrtov za bodoce investicije .Skratka vse , kar se v svetu dogaja in se se bo . In tisti ,ki ima podatke in bodoce nacrte ima prednost . Dejstvo je , da se najboljse sluzbe drzav v svetu tega posluzujejo - ze dolgo . In naslednji veliki problem je Apple ,ki -o ja , popolnoma sluzi temu namenu .Zato je tudi tako velik -njvecji na svetu . Se se kdo spomni afere prisluskovanje , ko so Obamove sluzbe prisluskovale celemu svetu ,posebno celi Evropi ,vsem voditeljem in ostalim ,ter celo papezu ? Glej ,glej ,kako hitro se je vse pomirilo ,a ne ! Hipokrizija Obame ,in nic manjsa celotne evrope in njenih voditeljev -hlapci . In ker Obama ,z obema kriminal...Clintonovoma imata Trumpa za outsiderja ,se posebno ker je zmagal ,jaz ker upam ,da bo kaj prav on naredil kaj drugace na tem svetu. Clintonova ,obamo in busha ml .pa v arest ,kamor sodijo .
trumpet2018
19. 01. 2019 11.23
+8
za hipokrizijo obstaja slovenska beseda ki se ji reče hinavščina :)
ivan res grozni
19. 01. 2019 13.32
-8
Desničarja Trumpa je volil manj izobražen in podeželski folk. Ljudje, ki na globusu ne najdejo Evrope. V njegovem New Yorku je dobil samo 36 % glasov. Vsa Kalifornija je bila proti. Sicer tudi ZDA, saj je Hillary dobila 4 milijone več glasov. Trumpov tesen prijatelj, ki je postal veleposlanik na Hrvaškem, je med zagovorom na senatnem odboru povedal, da ga veseli, da gre na Hrvaško, saj je Hrvaška temelj stabilnosti v Jugovzhodni Aziji. Zaradi takih kot je on, se bo planet scvrl.
NPC24ur
19. 01. 2019 10.54
+8
Kak lahko nekdo pricakuje, da 2020 Trump.ne bo zmagal, ko imajo demokrati AOC, Pelosi, ....
ivan res grozni
19. 01. 2019 13.33
-6
Morda leta 2020 ne bo, saj lahko prej sproži jedrsko vojno.
trumpet2018
19. 01. 2019 10.17
+29
Mueller je navaden kriminalec, globalist, lažnivec, Clintonov operativec, tisti, ki malo bolj poznajo zgodovino, tudi vedo, da je pomagal pri prikrivanju resnice, kar se tiče 11. septembra, umazal si je roke v zadevi uranium 1 itd., kaznivih dejanj kolikor hočeš, poleg tega je prikrival kazniva dejanja in korupcijo HIllary Clinton. Naj bo enkrat 24 uram jasno, da je predsednik zda Trump, ne pa Mueller, to vaše citiranje Muellerja, kot da je sam bog, je skrajno neoukusno. Kar se tiče laganja, pa Hillary nima konkurence, samo ko odpre usta, se takoj zlaže......ta Anti Trump propaganda nikamor ne pelje, poglejte si Hrvate, kako dobro komunicirajo z Američani, ne pa naši levičarji, ki nam delajo samo sramoto, kjerkoli se pojavijo v tujini, o tem pa nikoli ne pišete.....
ivan res grozni
19. 01. 2019 13.51
+2
Prvi stavek bi veljal prej za Trumpa. Njegova nevednost je prav šokantna. Med telefonskim pogovorom ga je Putin vprašal kaj misli o SALT? Tump je prekinil zvezo in poklical Pzutina nazaj, ko so mu svetovalci povedali, kaj pomeni ta beseda. Da gre za sporazum o omejitvi strateškega nuklearnega orožja vem sam že VSAJ dvajset let. Zame šokantno, da vem več o temah v zvezi z jedrsko obrožitvijo od predsednika ZDA, ki ima v rokah stikalo za njegovo aktiviranje JE STRAŠLJIVO.
NPC24ur
19. 01. 2019 10.08
+26
Buzzfeed? Hahhaa, ce vam je pa tole vzor za novice, ne se hecat, vas se 10 letni ottok ne jemlje kot resen medij
CestniKolesar370Wattov
19. 01. 2019 09.30
+7
Kako jim ze rece Apostol1? Aja spomnil sem se. "resnicoljubni mediji".
NPC24ur
19. 01. 2019 10.09
+9
trumpet2018
19. 01. 2019 10.23
+9
Buzzfeed in pissgate, hahahah, ja zelo kredibilen vir informacij, pa CNN. podn od novinarstva, oba pa sta fasala že cel kup tožb zaradi fake newsa.
ivan res grozni
19. 01. 2019 13.54
+1
Kako veste, če Trump laže? Pogledate, če ima odprta usta.