Tujina

So Rusi v Belo hišo spravili svojega agenta ali gre zgolj za lov na čarovnice?

Washington, 23. 03. 2019 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Urša Vrečar
Komentarji
53

Minilo je 22 mesecev, odkar je posebni tožilec Robert Mueller začel preiskavo t. i. ruske afere - ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve 2016 in vse "sorodne zadeve". In medtem ko demokrati pričakujejo, da bo končno Muellerjevo poročilo tista 'bomba', ki bo odnesla Trumpa s položaja, Bela hiša in Trumpovi zavezniki vztrajno trdijo, da gre za 'lov na čarovnice'.

Posebni tožilec Robert Mueller je naposled le oddal svoje končno poročilo ameriškemu pravosodnemu ministru Williamu Barru. Potek preiskave je vztrajno držal za zaprtimi vrati, v javnost je tako 'pricurljalo' izredno malo informacij, a veliko bolj zgovorne so bile same obtožnice. Njegova ekipa je do sedaj vložila obtožnice proti 37 posameznikom in podjetjem, med njimi proti nekaterim najtesnejšim Trumpovim sodelavcem. 

A glavno vprašanje je ostalo neodgovorjeno, odgovor nanj pa mrzlično čaka vsa ameriška javnost. Ali je sodelovanje med Trumpovo kampanjo in Rusijo segalo vse do vrha, do samega predsednika Donalda Trumpa? Ta vztraja, da sodelovanja oziroma t. i. 'collusion' ni bilo. A tudi če končno Mullerjevo poročilo direktno ne poveže Trumpa z ruskim vpletanjem, lahko že zgolj na podlagi dosedanjih Muellerjevih obtožnic trdimo, da so se znotraj Trumpove kampanje odvijale nekatere, milo rečeno, sporne zadeve. Posebna preiskovalna ekipa je z vrsto obtožnic in priznanj krivde že sestavila zapleteno zgodbo, polno stikov in povezav kampanje in Trumpovih tesnih sodelavcev z Rusijo in njenimi agenti. Zgodbo, kako so ruski agenti zbirali informacije o ameriškem političnem procesu in sprožili propagandno kampanjo na družbenih omrežjih, z namenom vplivanja na volilni proces v korist Trumpa. V nekaterih obtožnicah pa se omenja tudi t. i. 'Posameznik 1'. Poimenovanje naj bi se nanašalo prav na Trumpa. 

Bomo sploh izvedeli podrobnosti poročila? 

Demokrati upajo, da bo končno poročilo tisti škandal, ki bo končno odnesel Trumpa, drugi ugibajo, ali je preiskava zajela tudi njegovo družino, še posebej zeta Jareda Kushnerja in sina Donalda Trumpa Jr. Že mesece se tako omenja možnost 'impeachmenta' oziroma odstranitve predsednika s položaja. A to je vendarle politični proces, republikanci, ki ostajajo zvesti predsedniku, držijo večino v ameriškem senatu, glede impeachmenta pa niso enotni niti znotraj demokratske stranke. 

Drugo glavno vprašanje, ki se sedaj zastavlja, pa je, ali bo poročilo sploh dostopno za javnost. Vsaj določeni deli poročila naj bi bili namreč zaradi 'zaupnosti informacij' za javnost nedostopni, Trumpova administracija pa bi lahko v tajnosti zadržala kar celotno poročilo.

Ali je v "interesu javnosti", da se Muellerjevo poročilo objavi, odloča pravosodni minister Barr, ki mu je posebni tožilec tudi predal poročilo. Prav preiskava ruske afere je bila glavna tema potrditvenega zaslišanja Barra pred pristojnim senatnim odborom, demokrati so že takrat želeli obljubo, da bo poročilo objavljeno za javnost, in tudi sedaj zahtevajo, da se poročilo objavi v celoti. Barr medtem zatrjuje, da "ostaja zavezan čim večji transparentnosti", ključne povzetke poročila pa naj bi že ta konec tedna predstavil kongresu. 

Del Američanov je trdno prepričan, da je Trumpova kampanja sodelovala z Rusijo, drugi del pa trdno verjame, da gre zgolj za zaroto proti predsedniku.
Del Američanov je trdno prepričan, da je Trumpova kampanja sodelovala z Rusijo, drugi del pa trdno verjame, da gre zgolj za zaroto proti predsedniku. FOTO: Shutterstock

Je v Ovalni pisarni ruski agent?

A nekaj je že dolgo popolnoma jasno – Rusija se je vpletala v ameriške predsedniške volitve leta 2016 z namenom izvolitve Donalda Trumpa. To so potrdile tudi vse ameriške obveščevalne agencije. Rusi naj bi to počeli skozi širjenje lažnih novic (še posebej na družbenih omrežjih, kot je Facebook) ter s kibernetskimi napadi, med drugim so ruski hekerji vdrli v strežnike vodstva demokratske stranke, informacije pa so zatem končale na WikiLeaksu, in to tik pred začetkom nacionalne konvencije demokratske stranke v Philadelphii.

Januarja 2017 je nato Donald Trump zaprisegel kot 45. predsednik Združenih držav Amerike, sumi o sodelovanju njegove kampanje z Rusi ter celo govorice, da imajo Američani v Ovalni pisarni 'ruskega agenta', pa so postajali vedno glasnejši. Postalo je jasno, da je FBI že v času predvolilne predsedniške kampanje vodil preiskavo o vmešavanju Rusije in morebitnem sodelovanju s Trumpovo ekipo. 

Trump je dvome o svoji nedolžnosti vzbujal tudi z lastnimi dejanji, hvaljenjem ruskega predsednika Vladimirja Putina, srečanji z njim zgolj ob prisotnosti ruskega prevajalca, najbolj pa je odmevalo, ko se je na tiskovni konferenci v Helsinkih, kljub jasnim informacijam lastnih obveščevalnih agencij, postavil na Putinovo stran in dejal, da ne vidi razloga, zakaj bi se Rusija vpletala v ameriške volitve, ter da mu je Putin zagotovil, da se to ni zgodilo. 

Je z odpustitvijo Comeya oviral preiskavo? 

Nato pa je iznenada odjeknila novica – Trump je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeya, uradno zaradi "izgube zaupanja", a Trumpu se je v intervjuju nato zareklo in priznal je, da ga je odpustil zaradi preiskave ruskega vmešavanja v volitve.

Kasneje istega meseca je Comey, preko svojega znanca, univerzitetnega profesorja, v javnost spravil novico, da si je dejal zapiske svojih srečanj s predsednikom, iz katerih je razvidno, da ga je Trump prosil, naj konča preiskavo takratnega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna. In takoj se je začelo zastavljati vprašanje, ali je Trump s tem oviral preiskavo? 

17. maja je nato namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein imenoval nekdanjega direktorja FBI Roberta Muellerja za posebnega tožilca v preiskavi ruske afere – z argumentom, da je v interesu ameriške javnosti, da preiskavo vodi neodvisna oseba. Trumpov pravosodni minister Jeff Sessions se je že pred tem iz preiskave izločil, saj je tudi sam med zaslišanji v kongresu (prikladno) pozabil omeniti svoja srečanja z ruskim veleposlanikom Sergejem Kislijakom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

In že kmalu so začele padati prve obtožnice

Kot najbolj sporna oseba nove administracije v Beli hiši se je kmalu uveljavil prav Flynn, ki je moral 13. februarja odstopiti s položaja, kasneje pa je priznal, da je lagal agentom FBI glede stikov z Rusi pred in po volitvah 2016 ter začel sodelovati z Muellerjevo ekipo: "Obtoženi je dal informacije iz prve roke o vsebini in kontekstu interakcij med rusko vlado in tranzicijsko ekipo," so ob tem zapisali. 

Flynn svojih povezav in stikov, med drugim je decembra 2015 sedel zraven Putina med slavnostno večerjo, na kateri so slavili 10. obletnico Russia Today, za kar naj bi prejel 45.000 ameriških dolarjev, ni razkril. Izkazalo se je tudi, da so imeli v zadnjih mesecih kampanje Flynn in drugi sodelavci 18 pogovorov z ruskimi agenti. Ameriški tajni agenti pa so že poleti 2016 zasledili pogovore Rusov o tem, kako bi lahko najbolje v svojo korist izkoristili Flynna in Manaforta, decembra 2016 pa je Flynn z ruskim veleposlanikom govoril o ameriških sankcijah proti Moskvi.

Le nekaj dni po Trumpovi zaprisegi, je takratna državna tožilka Sally Yates opozorila Belo hišo glede Flynna in njegovih stikov z ruskimi operativci, a Trumpova administracija ni storila ničesar. Po odstopu se je moral marca registrirati kot tuji agent. Decembra je nato priznal laganje FBI in ob tem izdal, da so tesni sodelavci znotraj kampanje, med njimi tudi Jared Kushner, vedeli za njegovo sporno delovanje. 

Nekdanji svetovalec Trumpove kampanje za zunanjo politiko George Papadopoulos je bil aretiran julija 2017, oktobra pa je priznal krivdo in bil obsojen na 14 dni zapora zaradi laganja o stikih z Rusi, nizozemski odvetnik Alex Van Der Zwaan pa je odsedel 30 dni, nakar so ga izgnali iz ZDA.

V javnosti je nato odmevala aretacija nekdanjega vodje Trumpove kampanje Paula Manaforta, razkrite so bile njegove tesne povezave z ruskimi in proruskimi ukrajinskimi politiki, njegova dolga zgodovina nelegalnega dela za proruske interese ter dolgovi do ruskih oligarhov. 

30. oktobra 2018 je Mueller vložil obtožnico v 25 točkah, Manafort je bil skupaj z njegovim nekdanjim poslovnim partnerjem Rickom Gatesom obtožen "zarote proti Združenim državam Amerike", pranja denarja in lobiranja v tujini. Obtožena naj bi v tujini skrila več milijonov, ki sta jih zaslužila z delom za Viktorja Janukoviča in njegovo prorusko stranko. Prvo sojenje se je končalo z obsodilno sodbo, spoznan je bil za krivega finančnih poneverb in davčnih utaj. 

Da bi se izognil drugemu sojenju, je Manafort nato septembra lani priznal zaroto za oviranje pravosodja, lobiranje in delovanje za ukrajinsko vlado v ZDA brez zahtevane registracije ter da je skušal v konservativnih medijih širiti laži o uradniku vlade Baracka Obame kot sovražniku Judov, da ga odstrani, ker je bil podpornik Timošenkove in sklenil dogovor za sodelovanje z Muellerjem. Slednjega je nato prekršil z laganjem Muellerju in njegovi ekipi, zato je posebni tožilec zanj zahteval do 24 let zapora. Na koncu je bil obsojen na 47 mesecev zapora zaradi bančne prevare in davčnih utaj ter nato še na dodatnih 43 mesecev zaradi neprijavljenega lobiranja in delovanja za tuje interese v ZDA. 

Manafort naj bi v tujini skril več milijonov, ki jih je pridobil z delom za ukrajinske politike.
Manafort naj bi v tujini skril več milijonov, ki jih je pridobil z delom za ukrajinske politike. FOTO: AP

Je največ razkril Trumpov dolgoletni odvetnik? 

Dolgoletni Trumpov osebni odvetnik, njegov 'fikser', znan po svoji slepi zvestobi ameriškemu predsedniku, ki je nekoč dejal, da bi zanj prestregel celo kroglo. Tudi on je sodeloval z Muellerjevo ekipo. 

Avgusta 2018 je Michael Cohen priznal krivdo za davčno prevaro v povezavi z svojimi posli, da je kongresu lagal o Trumpovih poslih za postavitev stolpnice oziroma hotela v Moskvi, s plačili ženskam, ki so imele afere s Trumpom, najbolj znana je porno igralka Stormy Daniels, pa je kršil zvezno volilno zakonodajo o financiranju kampanj. Po aretaciji ga je Trump začel označevati za lažnivca in "šibko osebo", demokrati pa so Cohena uspeli prepričati v javno pričanje pred kongresom, v katerem je med drugim nekdanjega šefa označil za rasista in prevaranta, ki ni nikoli dejansko verjel, da lahko zmaga na volitvah. Priznal je, da je po Trumpovih navodilih grozil ljudem, pa tudi, da je ameriški predsednik vedel za sporno srečanje njegovega sina z rusko pravnico poleti 2016, ki naj bi predala negativne informacije o Hillary Clinton. 

Filmska aretacija 66-letnega političnega stratega, ki velja za velikega oboževalca Richarda Nixona

Ni bilo glasnejšega zagovornika Donalda Trumpa, ki je že vse od časa predvolilne kampanje pridno hodil po medijskih hišah, zagovarjal Trumpa in njegove poteze ter vztrajno zatrjeval, da je Muellerjeva preiskava lov na čarovnice in zarota demokratov.

Januarja 2019 je bil Roger Stone nato v skorajda filmski akciji aretiran na svojem domu in obtožen, da je po naročilu "visokega uradnika Trumpove kampanje" poskušal od Wikileaksa pridobiti elektronsko pošto, ki bi škodovala Hillary Clinton, in ki so jo z demokratskih računalnikov pokradli ruski hekerji. Pri tem naj bi komuniciral z ustanoviteljem Wikileaksa Julianom Assangeom, a Stone trdi, da so bili stiki zakoniti. Prav o svojih stikih z Assangeom naj bi lagal kongresnemu odboru, zatem pa naj bi skušal tudi vplivati na priče, ki bi njegovo zgodbo lahko postavile na laž. 

Ne samo Trumpovi sodelavci, pred Muellerjem niso bili varni niti Rusi 

16. februarja 2018 je Muellerjeva ekipa vložila obtožnice proti 13 ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem, obtoženi so "zarotništva, z namenom vplivati na politični in volilni proces v ZDA", zaroto pa naj bi kovali že od leta 2014. Obtoženi so se pretvarjali za ameriške državljane ter na družbenih omrežjih ustvarjali lažne profile, širili negativne in tudi lažne podatke o Hillary Clinton ter republikanskih protikandidatih Trumpa, organizirali so celo predvolilna zborovanja, njihov namen pa je bil tudi, da vzbudijo dvom v pravičnost ameriškega volilnega sistema.

Eno od obtoženih podjetij, Internet Research Firm, ki se ukvarja z ustvarjanjem javnega mnenja na internetu, naj bi proti ZDA sprožilo pravo "informacijsko vojno", finančna sredstva pa naj bi med drugim prispevala podjetja, povezana z Jevgenijem Prigožinom, poslovnežem, ki je tesno povezan s Putinom. Nekateri od Rusov naj bi bili v kontaktu z "nenamernimi posamezniki, povezanimi s Trumpovo kampanjo".

Julija je nato sledila še obtožnica proti 12 članom ruske vojaške obveščevalne službe GRU. Vodili naj bi dejavnosti spletnih hekerjev pod imenoma Guccifer in DCLeaks, ti pa naj bi bili tisti, ki so vdrli v strežnike demokratske stranke in odbora za kongresne volitve, ukradli informacije ter jih širili po internetu. 

Mueller velja za nestrankarskega nekdanjega direktorja FBI, v njegovo poštenost pa ne dvomijo niti demokrati niti republikanski politiki.
Mueller velja za nestrankarskega nekdanjega direktorja FBI, v njegovo poštenost pa ne dvomijo niti demokrati niti republikanski politiki. FOTO: AP

Muellerjeva preiskava ruske afere se je morda res končala, a vprašanje vpletanja in sodelovanja Trumpove kampanje je v prvi vrsti tudi politično vprašanje, ki se bo nadaljevalo in stopnjevalo, tudi po zaključku preiskave. Že po oddaji poročila se je odprla nova fronta med republikanci in demokrati - ali objaviti poročilo za javnost ali ne. Mnogi se sprašujejo tudi, ali bodo vsi vpleteni sploh sprejeli zaključke preiskave, ne glede na to, kakšni bodo.

Pri tem pa je treba poudariti tudi, da je Muellerjeva preiskava zgolj ena izmed številnih, ki lahko skrbijo Trumpa. Po mnenju poznavalcev bi bila zanj lahko veliko bolj usodna preiskava tožilcev zvezne države New York, za katero omejitve preiskave posebnega tožilca ne veljajo, osredotočajo pa se na Trumpovo poslovanje in poslovanje njegove organizacije. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
24. 03. 2019 11.25
+3
muller je jasno povedal da novih obtožnic ni kar pomeni da gre za lov na čarovnice . vsi tisti katerih so obtožili nimajo z rusijo nič nekatere so zažili zaradi zakona o pričanju če poveš narobe kaj si nosil si lagal pod prisego. bolj na take fintte ali nagajanje kot v primeru rogerja stona . gre za dikreditacijo uničenja življenja . sej se začenja preiskava hilary glede ukrajincev.
JanezNovakJohn
23. 03. 2019 20.28
+5
In svet se vrti tako kot se je doslej
jg57
23. 03. 2019 20.18
-9
Putinu ne moreš zaupat. O je KGB kader, profesionalno se je naučil najvrčjih luparij. A na dolgi rok Rusija ima prihodnost, tudi zato ker ne podpira multi kulti, ker se ne ukvarjajo s homiji in ne lazbikani.
Bratomil
23. 03. 2019 20.09
+12
Eden tukaj pametuje, da bo čez 30 let Rusija nepomembna država, kakšen vic... Čez 30 let bodo edino slovanske države ostale "bele". Druge bodo postale arabski kalifati, črnski geti in mehiške narko republike. Tisti, kateri sedaj vihajo nos nad nami, nas bodo pa na kolenih prosili naj se jih usmilimo.
Melaj
23. 03. 2019 20.08
+10
Skrivne zdruzbe vodijo svet. Spodaj je nekdo to ze omenil. Res pa je, da vecina sveta ima to resnico za pravljico..lazi pa za resnico. Torej..skrivnostnezi dosegajo svoje. Kar nam kazejo mediji so stvari, ki mnozice poneumljajo in skrivajo resnico.
JanezNovakJohn
23. 03. 2019 20.01
+3
Amerikanosi se seveda mešajo prav posod kjer je finančni interes. Naprimer Srbija in odkrite večje količine litija. tu bo še zanimivo.
miselna policija
23. 03. 2019 20.08
+6
kosova tudi nimajo radi zato ker nosjo vaterpolo kapice ampak jim diši rudnik trebča!!
JanezNovakJohn
23. 03. 2019 19.58
+7
Amerikanosi sože imeli lov na čarovnice. Mislim da okoli leta 1960. Čista inkvizicija. To so seveda imenovali demokracija.
miselna policija
23. 03. 2019 19.21
+3
nimate pojma kaj se dogaja na našem planetu zato najprej si preberite knjigo -JAN VAN HELSING;SKRIVNA ZDRUŽENJA IN NJIHOVA MOČ V 20.STOLETJU -potem pa pametujte naprej!!!
elrocco77
23. 03. 2019 19.15
+2
Ne glede na to ali so Rusi vplivali na kaj ali niso, je to skrajno nefer ker Američani tega sami niso nikoli počeli...... LOL
miselna policija
23. 03. 2019 19.23
+5
seveda tudi pri gorbačovu in onem pijancu ki je prišel za njim amerika ni imela nič zraven
brabusednet
23. 03. 2019 18.16
-6
Ma Rusi se pa že ne vpletajo v notranjo politiko držav,a ne Levičarji.Samo Mesca,Kordeža,Tomičeve in njihove druščino vprašajte.To ni mogoče kapitalizem in Ruski socjalizem.
ivan res grozni
23. 03. 2019 19.08
-1
Rusi povsod izdatno podpirajo desničarje; v Evropi še bolj kot v ZDA. Financirajo LePenovo, Wildersa, Orbana, AfD, verjetno tudi našo SDS. Cilj jim je razbiti EU!
elrocco77
23. 03. 2019 19.19
+2
Pa kaj je s tabo ?? Rusom ni cilj razbiti EU, temveč je ravno obratno cilj zahoda "zrihtat" Rusijo po svojih notah. Glavni so pa predvsem Ameri in pa Angležkarji, sam obojim dost slabo kaže in panika je že vidna....
1918
23. 03. 2019 19.25
-2
ne pij preveč, zdaj je postni čas, 0% alkohola
Plg
23. 03. 2019 17.18
+2
Mislim, da je ta sneaky tajni agent v ovalni pisarni Trump sam..
nikhrast
23. 03. 2019 16.10
-6
Berem komentarje, pa vidim precej podpore Trumpu, ne vem, nekateri še vedno občudujeta lumpa, lažnjivca, goljufa, narcisa... Pa saj Trump tudi v biznisu nima novenega spoštovanja, bankrotiral že večkrat, nobeden noče v biznis z njim, še kredita ni dobil po ameriških bankah, tako je zdaj še Deutsche Bank na zaslišanju. Trump je samo promoter, prodajalec..., naredil bi "a deal", drugi bi pa delali za njega, potem jih pa še ne plača, samo poglej kolikokrat je na sodiščih. Briga se on za "Make America Great Again", on se briga za sebe, še pri Forbsu se laže kako bogat je.
nightifly
23. 03. 2019 16.27
+13
Mogoce bi pa vi enkrat spremenil prakso ,ki je na tem forumu domaca ---- objavljati vec ali manj gossip clanke in povedal nekaj tehtnega , pa tudi ce ni vsec nam ostlim . Ce imate argumente ,jim dodajte Tezo , ne ...rekel je , napisal je , Forbes gor Forbes dol in podobno . Imate sploh predstavo kaksno vizijo ima Trump ? Kaj zagovarja , kako se obnasa proti drugim ? Ste vi ,ali kdorkoli v zivljenju sploh dozivel , da vas je nek politik - glava drzave s svojim delom in vizijo popolnoma zadovoljil , se bolj pa vecino drzavljanov in vzpostavil kot prvo vladavino prava in uspesno gospodarstvo ?? Tako kot govorite vam niti Svica alikaksna podobna tvorba ni vsec . Socializem , delati malo , ziveti dobro , prositi za pomoc , nizke takse ? To je utopija , zdaj to lahko ze recemo na glas . Socializem bo najboljsi sistem ,ko boodo na svetu najboljsi ljudje -in nic prej . Amen.
puspan
23. 03. 2019 17.10
+5
Saj imaš prav, ampak sam veš, da se to nikoli ne bo zgodilo, zato tudi na socializem lahko pozabiš.
puspan
23. 03. 2019 14.39
+5
Trump bo novi ruski veleposlanik v Washingtonu.
1918
23. 03. 2019 19.27
+1
puspan
24. 03. 2019 09.27
+1
tedoVV2HCmedo
23. 03. 2019 14.27
+3
Lepe slike, naj naredijo risanko z naslovom npr. "Dumb Pimp Trump and Putain Putin" ;)
nightifly
23. 03. 2019 14.25
+19
In da ne bo nesporazume ........ Clintonovi Obama ,Bush jr ,pa tudi stari , bi morali biti ze zdavnaj v arestih . No ,bomo videli ,ce bodo sli tudi v preiskave obeh Clintonov in Obame ..... kar se je pri njih dogajalo je veliko vec kot drzavna izdaja . Kaksni demokrati so tile ,lepo vas prosim . $. leto zdaj redno spremljam amerisko dogajanje , in to kar je pocela Hilarija z Husseinom obamo je skandalozno . Demokrati ja , bolj disijo po Mussotu ,ki se je v Italiji tudi okrasil z oznako ´´social´´ ,potem pa postal vir Zla na tem svetu ,skupaj z drugim -sifilit. malarjem ,avstrijcem . Dokler v Evropi ne bo prisla na povrsje spet zdrava mescanska druzba medsebojnga spostovanja ,konsenza in proste ,toda postene trgovine , do takrat gre UE samo dol . Rusi ,Kitajci pa se kdo bodo pocasi oblikovali svoj pol ,ki se ze kaze .....nova Svilena cesta 2.0 . Gorje Evropi . Zame ima Trump zelo prav .Skusam gledati na njegovo predsednikovanje neobremenjeno ,in moram reci ,da ima dobre ideje ,kljub njegovemu , za nekatere cudnemu obnasanju . No , to se ni nikogar ubilo . Obamove ,Hilarijeve in Bushove bombe pa stotisoce ljudi ....torej !
ivan res grozni
23. 03. 2019 19.11
-2
Pozabili ste na Putinove bombe. Srečna okoliščina je morda le ta, da bo Rusija čez 30 let nepomembna država in Kitajska bo anektirala Sibirijo.
nightifly
23. 03. 2019 14.14
+8
Naj spomnim moje prijatelje na ´´zmerni levi´´ ,da brez sodelovanja z zmerno desnico ne more biti uravnotezene drzave -nikjer . Slej ko prej aroganten in neposten odnos ter vladanje trenutne ´´elite ´´ pripelje do revolta . Zanimivo je ,da zelo malo ljudi vidi realno situacijo v ZDA . Demokrati naj bi bili levicarji v svoji osnovi ? Od kdaj pa to ? Od kdaj so Clintoni ,Obama in podobni levicarji ? Mogoce je Sanders socialist ,pa se kaksen . Toda ameriski socializem se evdno temelji na ´´ameriskih sanjah ´´ . V parlament je prisla razvpita AOC ,ki bi rada New green deal , pa health care za vse in podobno . Vse milionarje ,ki zasluzijo cez 10 mio $ na leto bi obdavcila 70 % . Po prvih izracunih , bi te njene sanje , ki bi si jih na koncu prisluzila z bla-bla - ´kostale ´ od 650 -750 Tisoc Dolarjev na vsako glavo ,torej na vsakega Americana . Govori se o destinah in destinah Tisocev miliard Dolarjev . Torej propad drzave . Po pravici povedano se je taka dobrohotnost in radodarnost drzave do ljudi ze zgodila .Dam primer Svedske in Jugoslavije , kjer so v bistvu 3 republike (se najbolj Slovenija) zgasnile od dajanja denarja za socialne koncepte. Tako je danes Svedska precej v tezavah s svojo permisivno politiko .Jugoslavije pa niti ni vec . Tako kot je bila radodarna Jugoslavija do Lenuhov ,je verjetno ni drzave na tem svetu . Kakor so hoteli politiki dobro svojim ljudem ,tako so ljudje ,predvsem neposteni na vse kriplje izkoriscali drzavo , to pa so potem prevzeli se ostali -sicer ne vsi ,ker malo nas smo raje vzeli kufre in sli v svet . Danes v Sloveniji so isti ljudje in potomci . Ne morem pa trditi kako je ,ker ne poznam . Niti ni vazno. Naj ljudje naredijo red ,ce imajo voljo . Dejstvo pa je , da ljudje se zdalec niso zreli za socializem ali kaksen podoben projekt . Se stoletja bo preteklo , da bodo ljudje toliko zavedni ,da bo v njih prevladalo postenje in ne prva misel zjutraj pri budnici --- kako bom danes se malo pokradel -torej nekaznovano zasluzil na racun drugih - kar je v bistvu narodova himna . Tudi zato so nekatere druzbe uspesne , ker spodbujajo tekmovalnost , in ne prvo licemerno dajanje pomoci za volilne glasove . To ne pelje nikamor .
ivan res grozni
23. 03. 2019 19.18
+2
Kapitalizem ne more preživeti; sistem v katerem ima 1 % prebivalstva 99 % svetovnega bogastva. Med 1 % je morda le 10 % sposobnih, večina je pridobila denar s finančnimi mahinacijami in nesramnim izkoriščanjem.
CestniKolesar370Wattov
23. 03. 2019 13.57
+11
Se kdo spomni, ko sta se dobila Obama in Medvedev malo pred drugim Obamovim mandatom in je Obama Medvedevu rekel "Počakaj do volitev, potem bom imel več fleksibilnosti", Medvedev pa mu je rekel, da bo prenesel novico Putinu? Predstavljaj si, da je to Trump in kako bi mediji pristopili k temu. Ista glasba demokratov, vedno znova in znova. "Trump je rasist / seksist..." Isto so rekli za McCaina, Romneya, Busha in vse zadnje republikanske kandidate. Romney je med kampanijo leta 2012 rekel, da je Rusija sovražnik, Obama pa mu je rekel, da je zunanjo politiko pozabil v 60ih letih. Demokrati so mu stoje ploskali, liberalci na ulicah pa blatili Romneya, češ, da Rusija ni sovražnik in da je Putin najmanj svetnik. In samo 4 leta je trajalo, da so demokrati popolnoma obrnili ploščo in po novem je Rusija sovražnik številka 1. Predstavljaj si, da republikanci lobirajo, da Rusi, ki NISO prebivalci ZDA pridejo v ZDA in oddajo svoje glasove na predsedniških volitvah. Bi bilo to hudo narobe? Tako demokrati delajo z ilegalnimi Mehičani. V Kaliforniji ilegalec opravi vozniški izpit, potem pa je avtomatsko uvrščen v volilni sistem, čeprav sploh ni državljan. In potem so se ljudje iznenada začeli pritoževati čez elektorski volilni sistem, ki obstaja že stoletja? Očitno so "founding fathers" vedeli zakaj se gre. 50 zveznih držav. V eni ilegalce deportirajo, v drugi jim omogočijo udeležbo na volitvah. Ne vem no, meni bi se zdelo popolnoma skregano z logiko, da je moj volilni glas vreden isto, kot glas prebivalca države v kateri lahko voli vsak tujec - ilegalec, ki je opravil vozniški izpit.
tomi.passion@gmail.com
23. 03. 2019 13.11
+2
Wikileaks je uradno objavil kopico dokumentov in kot edini verodostojni vir jasno povedal, da se je liberalcem sesul plan o "ruskih" vpletanjih. Tipično levičarsko pa, mediji in liberalci sedaj obračajo ploščo in iščejo spet nekaj namišljenega, ob tem pa ustvarjajo kaos. Če smo čisto odkriti, se uprablja ista levičarska ideologija kot pri nas ali v Evropi, ustvarjanje kaosa, kazanje s prstom na nasprotnika, obtoževanje za vse mogoče zadev in z veliko podporo medijev. Komunisti pač....Ivan Supek je nekoč objavil empirično dokazano tezo, da komunizem za svoj obstoj potrebuje kaos in da nikakor ni variante, da zdrži na dolgi rok. Zgodovina je to potrdila.
+8
Ha ha ha kapitalisti pa potrebujeno še večji kaos VOJNO!
+9
Lov na čarivnice se gredo že 225 let... Teroristična država so!
User1538643
23. 03. 2019 13.02
-1