Tujina

Mušaraf za premirje

New Delhi, 16. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Indijo je po štirih letih prispel pakistanski predsednik Mušaraf, ki je ob prihodu povedal, da prinaša sporočilo miru.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf in indijski zunanji minister Natwar Singh na letališču v New Delhiju (Foto: Reuters)
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf in indijski zunanji minister Natwar Singh na letališču v New Delhiju (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, ki je prispel na dvodnevni obisk v Indijo, se je najprej ustavil v mestu Ajmer, kjer je obiskal znano muslimansko romarsko središče. "Iz Pakistana prinašam sporočilo miru," je med obiskom Ajmera dejal Mušaraf in dodal, da je v svetišču molil za izboljšanje odnosov med Indijo in Pakistanom.

Mušarafa, ki si bo v Indiji med drugim ogledal tudi tekmo kriketa med reprezentancama Pakistana in Indije bo v nedeljo sprejel indijski premier Manmohan Singh. Tokratni obisk Mušarafa je sicer njegov prvi obisk v Indiji v zadnjih štirih letih, med pogovori z indijskimi gostitelji pa bo beseda tekla predvsem o prizadevanjih za rešitev medsosedskih sporov, predvsem tistih, ki se nanašajo na sporno pokrajino Kašmir.

"Okoliščine so drugačne - primernejše in bolj prijateljske. Na obeh straneh obstaja želja po uspehu," je pred odhodom v Indijo zbranim novinarjem dejal Mušaraf. Ob tem je pozval k vključitvi voditeljev Kašmirja v pogovore o rešitvi problema razdeljene province in njeni prihodnosti.

Dogovor o globalnem dialogu

Mušaraf se bo v Indiji pogovarjal predvsem o sporni pokrajini Kašmir (Foto: Reuters)
Mušaraf se bo v Indiji pogovarjal predvsem o sporni pokrajini Kašmir (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Tik pred prihodom Mušarafa v Indijo je voditelj največje kašmirske vojaške skupine Syed Salahuddin izrazil pripravljenost na mirovne pogovore, če bo prejel povabilo iz New Delhija.

Mušaraf je Indijo nazadnje obiskal julija 2001 v okviru dvostranskega vrha teh dveh azijskih jedrskih sil v Agri blizu New Delhija, ki pa se je končal neuspešno. Mušaraf je tokrat v Indiji prvič na obisku na povabilo indijskega premiera. Pred njegovim obiskom so v New Delhiju močno poostrili varnostne ukrepe.

Pakistanski in indijski voditelji so se v zadnjem letu večkrat sestali v okviru prizadevanj za popuščanje napetosti med državama. Državi sta se dogovorili tudi o začetku "globalnega dialoga", katerega namen je rešiti medsosedske spore, vključno spor okrog province Kašmir.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni