Tujina

FOTO in VIDEO: Je po času za veselje prišel čas za previdnost?

Kairo, 12. 02. 2011 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Potem ko so dočakali Mubarakov odstop, se Egipčani bojijo, da jim bo vojska ukradla revolucijo. A ta je sporočila, da bo utrla pot izvoljenim civilnim oblastem, ki bodo zgradile svobodno demokratično državo.

Veselje v Egiptu še kar traja. Ljudje ponosno vihtijo zastave in vzklikajo, da so zmagali – Hosni Mubarak se je namreč po skoraj 30 letih odpovedal svojemu predsedniškemu stolčku. "Ljudje smo premagali režim," so ponosni, lahko pa bi rekli, da s temi besedami opozarjajo Mubarakovega naslednika, da z njimi ni šale. Na naslovnicah nekaterih časopisov pa piše, da je revolucija mladih prisilila Mubaraka k odstopu.

Jutro na trgu Tahrir oziroma trgu Osvoboditve v Kairu.
Jutro na trgu Tahrir oziroma trgu Osvoboditve v Kairu. FOTO: Reuters

Protestniki so od samega začetka poudarjali: Skupaj smo močni, eno smo, med nami ni razlik ... Ničkolikokrat je bilo slišati "Muslimani in kristjani smo eno!" Ko so nekateri opozarjali, da bo šla egiptovska revolucija po poti iranske, so takoj odgovorili, da si oni želijo demokratičnih sprememb v državi in volitev. Ko so jih pripadniki Al Kaide pozivali k džihadu in iranski ajatola k verski revoluciji, so jim odgovorili, prste stran od naše revolucije.

Končno bomo dobili oblast, ki jo bomo sami izbrali. Morda bomo končno imeli domovino, o kateri smo sanjali. 29-letnik v Kairu

Na trgu Tahrir oz. trgu Osvoboditve danes poteka veliko čiščenje. Ne le smeti, izginjajo tudi barikade, ki jih v zadnjih dneh okoli trga postavila vojska in protestniki. V akciji čiščenja posledic spopadov sodelujejo tako vojaki kot prostovoljci.

Mubarak se je poslovil. Kaj zdaj?

82-letni Mubarak je pooblastil svet oboroženih sil, da upravlja z državo, sam pa se je umaknil v Šarm el Šejk ob Rdečem morju. Ali je še vedno tam, ni znano. Včeraj so namreč mediji ugibali, ali je pobegnil iz države. Mubarak je sicer v svojem zadnjem govoru dejal, da bo ostal na svoji zemlji, v kateri bo tudi pokopan.

Aktivisti opozarjajo: boja še ni konec! Mubarak je odstopil, njegovi generali so prevzeli oblast, zato bodimo previdni. Stavke delavcev se bodo nadaljevale, dodajajo.
Aktivisti opozarjajo: boja še ni konec! Mubarak je odstopil, njegovi generali so prevzeli oblast, zato bodimo previdni. Stavke delavcev se bodo nadaljevale, dodajajo. FOTO: Reuters

Vojska je že včeraj sporočila, da sledi razpustitev kabineta in obeh domov parlamenta. Danes pa je njihov predstavnik nagovoril ljudstvo in jih pozval, naj sodelujejo s policijo, saj se njihovo zaupanje v policiste mora povrniti. Sporočil je, da bo sedanja vlada opravljala svoje delo, dokler ne bo prisegla nova, kar se bo zgodilo po "mirni tranziciji". Zagotovil je, da bodo utrli pot izvoljenim civilnim oblastem, ki bodo zgradile svobodno demokratično državo. Prav tako je zatrdil, da so vse pogodbe in sporazumi, ki jih ima Egipt s tujimi državami, še vedno v veljavi. Med njimi je tudi mirovni sporazum z Izraelom, ki je bil podpisan leta 1979.

Vojska je skrajšala policijsko uro, ki zdaj velja od polnoči do 6. ure zjutraj. Odgovorni na kairskem letališču so sporočili, da trenutni in nekdanji predstavniki oblasti ne smejo potovati brez posebnega dovoljenja, ki ga lahko izda le vojska. Ob tem so sporočili, da preiskujejo obtožbe proti nekdanjemu premieru Ahmedu Nazifu, notranjemu ministru Habibu al-Adliju in informacijskemu ministru Anasu el-Fekiju. Vsem trem so prepovedali potovati. Državna televizija pa je obljubila, da bo začela pošteno poročati o dogodkih.

Ta je te besede že pozdravil. "To je dobra napoved. Mir torej ni le v interesu Izraela, ampak tudi Egipta. Vesel sem te naznanitve,” je dejal izraelski finančni minister Yuval Steinitz. Podobno je povedal premier Benjamin Netanjahu: "Mirovna pogodba med Izraelom in Egiptom je ogromno prispevala obema državama in je temeljni kamen za mir in stabilnost na Bližnjem vzhodu."

Vodja sveta oboroženih sil Mohamed Husein Tantawi se je danes že sestal s premierom Ahmedom Šafikom, z notranjim ministrom Mahmoudom Wagdyjem, s pravosodnim ministrom in z vodjo ustavnega sodišča. S Šafikom sta govorila o potrebi po čim prejšnji vrnitvi k normalnemu življenju, z Wagdyjem pa o čim hitrejši vrnitvi policije k svojim dolžnostim.

Vojska torej ves čas opozarja, da ne bo nasprotovala ljudski volji. Nekateri protestniki ji popolnoma zaupajo in se umikajo s trga Tahrir, toda velika večina aktivistov opozarja, da je mogoč tudi bolj črn scenarij.

V spodnji galeriji si poglejte veselje ljudi, ko so izvedeli, da je Mubarak odstopil.

Egipčani na splošno zelo spoštujejo vojsko, policijo pa odkrito zaničujejo, saj je ta znana po svoji okrutnosti. Treba pa je dodati, da so v zadnjih dneh nekateri aktivisti in organizacije za človekove pravice opozarjali, da je vojska vpletena v surova mučenja in zastraševanja protestnikov, prav tako naj bi še vedno zadrževala v ujetništvu številne ljudi.

'Bodite previdni, saj vojska lahko ukrade revolucijo'

Egiptovski parlament je lanskega maja še za dve leti podaljšal zakon o izrednih razmerah, ki je takrat bil v veljavi že 29 let. Ko so za odločitev izvedeli prebivalci, so šli na ulice. A ne tako množično, kot to vidimo v zadnjih dneh. Zakon, ki je v veljavi od leta 1981, omogoča pripor za nedoločen čas, prepoveduje zbiranje več kot petih oseb in dopušča sojenje civilistom pred vojaškimi sodišči.

Kljub vsesplošnemu veselju pa je na blogih in socialnih omrežjih zaslediti pozive aktivistov, da še vedno ni čas za veselje, temveč za previdnost. "Vojska je prevzela oblast. Gre za Mubarakove generale, torej bodite previdni. Bodite previdni, saj vojska lahko ukrade revolucijo," je mogoče prebrati.

Nekateri so se odločili, da trga ne bodo zapustili, dokler njihove zahteve ne bodo uresničene. Med njimi so tudi zahteve, da oblasti takoj ukinejo zakon o izrednih razmerah, da takoj izpustijo vse politične zapornike in da se razpustijo vojaška sodišča. Prav tako zahtevajo, da v tranziciji sodelujejo tudi predstavniki ljudstva in ne le vojska.

Prav zaradi teh strahov so se nekateri organizatorji protestov odločili, da bodo ustanovili tako imenovan Svet Skrbnikov, ki bo ohranjal revolucijo in se pogajal z vojsko. Sestavljen bo iz 20 članov, med njimi pa bodo organizatorji sami, pomembni posamezniki in politični voditelji.“Namen tega Sveta bo vzdrževati dialog z vojsko in izpeljati revolucijo skozi prehodno obdobje," je povedal akademik Kaled Abdel Qader Ouda. "Svet bo imel pravico, da poziva k protestom ali jih odpove, odvisno od situacije,” je pojasnil.

Kakšna je vloga ZDA v tranziciji?

Aktivisti tudi opozarjajo, da je bila prav ta vojska hrbtenica Mubarakovega režima, prav tako pa je na plačilnem seznamu ZDA. Torej, se sprašujejo, če jih financirajo ZDA, potem lahko sklepamo, da bo ta imela besedo pri izbiri egiptovskega vodstva. In glede na to, da je bil že Mubarak ameriški prijatelj, kaj lahko pričakujemo v prihodnje, se sprašujejo. Poudarjajo, da so navadni vojaki res njihovi zavezniki, sprašujejo pa se, ali bi to isto lahko rekli za generale.

Delavci nadaljujejo s stavko! Revolucija naj se nadaljuje!

Aktivisti prav tako opozarjajo, da vojska ne bo nahranila delavcev. Ti so se odločili, da bodo s svojo stavko nadaljevali, zahtevajo pa tudi pravico, da ustanovijo svoje samostojne sindikate, ne pa da bodo člani "skorumpiranega sindikata, ki ga je ustanovila država".

Pravijo, da so zadnje dni na trgu Tahrir skupaj protestirali vsi družbeni sloji. Zdaj bi se morali izobraženci in srednji sloj solidarno priključiti delavcem, ki ves čas opozarjajo, da več ne morejo nahraniti svojih otrok. Nek aktivist na svojem blogu tako piše, da se bo Tahrir preselil v tovarne. 

Prvi sončni žarki na trgu Tahrir po Mubarakovem odstopu.
Prvi sončni žarki na trgu Tahrir po Mubarakovem odstopu. FOTO: Reuters

Kako se je na dogodke odzvala Kitajska? Uradni Peking je skrbno spremljal dogajanje v Egiptu, svojim državljanom pa te svobode ni dovolil. Se je Kitajska bala, da se jim bo ob spremljanju ljudske vstaje v Egiptu morda porodila kakšna 'neprimerna' ideja?

Mubarak je tako že drugi arabski voditelj, ki je bil v zadnjem mesecu postavljen pred dejstvo, da ga njegov narod ne želi več. Pred njim se je s tem dejstvom moral soočiti zdaj že nekdanji tunizijski predsednik Zin el Abdin Ben Ali. Upira se tudi ljudstvo v Jemnu, Alžiriji …

Na novo vstajo pa se pripravljajo tudi v Iranu, saj naj bi Mir Hosein Musavi želel obuditi zeleno revolucijo, s katero so želeli z oblasti vreči predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
14. 02. 2011 10.25
viva la revolucia..zadnja slika je pa zakon! upam, da nima zahod prstov vmes..
unja1.m
13. 02. 2011 07.43
spomnite se,koliko mrhovinarjev je čakalo,da se umakne lev (tito)
tonej
13. 02. 2011 02.23
naj že dajo mir to je samo boj za oblast ne pa za demokracijo,v arabskih državah demokracije ne more bit ženska nimajo nobenih pravic,mož lahko ženo pobije kot psa pa za to ne obgovarjal,tudi Mubarakov odstop tega ne bo spremenil,ljudje se bodo moral spremenit potem se bodo pa lahko šli demokracijo.
slovenc79
13. 02. 2011 01.16
Naj mu ob smerti piramido postavijo.
jacfive
12. 02. 2011 22.57
DarkT: Pahor pride in gre. Veliko bolj problematični bodo posamezni "osamosvojitelji", ki si bodo prisvojili vse zasluge za revolucijo, potem bodo prodajali orožje alžircem in tunizijcem, ki so v podobni situaciji - denar bo šel seveda kdo-ve-kam. Potem bo pa čez 20 let kakšen od teh osvoboditeljev predsednik vlade, kakšen drugi bo izvajal menedžerske odkupe podjetij ipd. In takšnih se moraš bati - teh se je veliko težje znebit kot kakšnih Pahorjev...
Super1337
12. 02. 2011 22.27
Bravo Egipčani ... z protesti dosegli svoje! Kdaj bomo mi šli na ceste in storili isto kot egipčani?!
DarkT
12. 02. 2011 22.12
Če se bo najdu kaki podobn MANEKENU Pahorju pol jim prihodnost nebo svetla :)
Patric
12. 02. 2011 22.08
mubarak pogrešam te! drgač pa ka ta egipt glumi?!!? bolš je blo ko so se za sebe držal pa kirga briga kk so živel! nej trpijo tk ko mi... zej so pa kr legende kr grejo protestirat al kua' ah dejj no! čudni so usi ! z mubarakom je blo use bolše!!!!!
York
12. 02. 2011 21.50
Gledam fotografije in ugotavljam, da je bil ta milijon protestnikov sila osveščen, čeprav jih Zahod nima za tako civilizirane in jih večinoma prikazuje čisto drugače. Po treh tednih za temi ljudmi niso ostale gore plastične embalaže, prazne piksne, steklenice..........itd. Pri nas samo po enem maturantskem plesu lahko ugotoviš kje so se pomikale posamezne skupine in komunalci običajno porabijo več ur, da počedijo svinjarijo, ki ostane za njimi.
nevseverjet
12. 02. 2011 21.44
sloforce 12.02.2011, 21:35 Ti s en fanatik......
sloforce
12. 02. 2011 21.35
diktatuuro potrebujejo,ker so fanatiki.
alduri
12. 02. 2011 20.43
vojska je itak Mubarakova,naivno mislijo tisti,kimenijo drugače...demonstracije so narod izčrpale,ker so bile v začetku preveč mlahave...na koncu je to Mubarak izkoristil kot svojo rešilno bilko...vojska je definitivni Na strani mubaraka,pa tu ne mislim navadnih vojako,predvsem generalštab...
avava
12. 02. 2011 20.33
upam da vojska ne bo pod vplivom mubareka in izraela
punca08
12. 02. 2011 20.13
bojmo se sedanjega stanja egipta
Jožajoža
12. 02. 2011 20.03
DavidxXx
12. 02. 2011 20.02
Dokler bo vojska na oblasti ne bo mira! Vojska nima kaj za delat če je mir. Zato pa morejo biti vojne! Največji nesmisel človeštva. Pa so obljubljali ne vem kaj vse, da bo na svetu mir. Ustanovili so ZN z namenom, da se preprečijo vojne in se najde ustrezna diplomatska rešitev ... vendar pa danes na svetu še ni bilo miru tako ZN ostaja samo še debatni klub politikov. Miru ne bo, dokler se celotna vojska na svetu ne združi v eno samo in to je svetnovno vojsko ali pa sploh ne obstaja. Lahko bi služila drugim namenom npr.: v korist ljudstva. Samo poglejte kaj vojaki vse znajo lahko delajo mostove, ceste, letališča, so usposobljeni, da ljudem pomagajo v različnih situacijah npr: poplavah, evakuacijah, ipd. Potreben no nov sistem in to je Meritokracija, kapitalizem bo kmalu zgodovina!
slovenija-tone
12. 02. 2011 19.31
točn tko še albanija je bogatejša od nas
Dragon_13
12. 02. 2011 19.21
Kolk smo bli mi veseli ob osamosvojitvi, pol pa poglj kje smo danes ...
Elij
12. 02. 2011 18.47
Zdaj imam pa res dovolj, že en mesec gledamo na prvi strani samo Egipt in Egipt in Egipt. Lepo prosim, a lahko še kaj drugega poročate! To je pa res že neznosno, več vemo o Egiptu kot Egipčani sami!!!
motocrossmaster
12. 02. 2011 18.31