Tujina

Muslimani množično romajo v Meko. Tja se je odpravilo tudi 27 slovenskih vernikov

Meka, 30. 08. 2017 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Meki se je začelo muslimansko romanje hadž, na katerem pričakujejo okoli dva milijona muslimanov. Poteka ob strogih varnostnih ukrepih. Letos se ga bodo lahko udeležili tudi iranski romarji, saj državi nista več v sporu, kljub diplomatskemu sporu, pa se na romanje lahko odpravijo tudi Katarci.

V Savdski Arabiji se je začelo tradicionalno muslimansko romanje v Meko, kjer letos organizatorji pričakujejo dva milijona vernikov, potekalo pa pod strogimi varnostnimi ukrepi. Današnje obredje se bo odvilo v kraju Mina vzhodno od Meke, kjer bodo romarji nato noč preživeli v šotorih. Za varnost bo skrbelo okoli 100.000 varnostnikov.

Varnostne ukrepe so sicer prenovili, potem ko je pred dvema letoma med obredom kamenjanja prišlo do prerivanja množice, pri čemer je po neuradnih ocenah je umrlo skoraj 2300 romarjev, tudi 464 Irancev.

Petdnevno romanje bodo letos spremljale tudi visoke temperature, ki bodo dosegle do 40 stopinj Celzija. Za ohladitev bodo organizatorji poskrbeli z velikimi razpršilci vode.

Zgodovina romanj v Meko je zelo krvava, saj je pogosto prihajalo do množičnih nesreč romarjev. Leta 2015 se je zgodila najhujša nesreča, ko je v stampedu umrlo skoraj 2300 romarjev.
Zgodovina romanj v Meko je zelo krvava, saj je pogosto prihajalo do množičnih nesreč romarjev. Leta 2015 se je zgodila najhujša nesreča, ko je v stampedu umrlo skoraj 2300 romarjev. FOTO: AP

Lani se je petdnevnega hadža sicer udeležilo 1,8 milijona muslimanov. Med njimi pa ni bilo Irancev, ker se Iran in Savdska Arabija nista mogla dogovoriti o varnostnih in logističnih podrobnosti obiska iranskih romarjev. Leta 2015 je namreč med romanjem prišlo do prerivanja množice, pri čemer je umrlo skoraj 2300 romarjev, tudi 464 Irancev. Rijad in Teheran sta poleg tega prekinila tudi diplomatske stike.

Tako se je lani prvič v skoraj treh desetletjih zgodilo, da se iranski romarji, ki jih je običajno okoli 60.000, niso udeležili vsakoletnega romanja v Meko. Savdska Arabija je marca sporočila, da letos lahko na hadž pridejo tudi iranski državljani.

Petdnevnega romanja se bodo kljub diplomatski krizi med Katarjem na eni strani ter Savdsko Arabijo in njenimi zaveznicami na drugi lahko udeležili tudi Katarci. Romanje v Meko je sicer zanje postalo praktično nemogoče, saj je Rijad junija prekinil diplomatske odnose ter prometne povezave s Katarjem. Dohi očitajo podpiranje terorizma, vendar obtožbe zavrača.

Savdski kralj Salman je sredi meseca za Katarce odprl mejni prehod Salva, znan tudi kot Abu Samrah, tako da se bodo lahko romanja udeležili.

V savdsko kraljevino je medtem že prišlo 1,8 milijona romarjev, od tega 1,6 milijona z letali, so sporočile savdske oblasti.

Največ romarjev običajno pride iz Indonezije, muslimanske države z največ prebivalci. "Zelo sem vznemirjena, saj mnogi ljudje sanjajo, da bi prišli sem," je na letališču v Džedi dejala 47-letna Indonezijka Eni. "Ko zapustimo ta kraj, se počutimo bolj verne," je dodala romarka, ki bo Meko obiskala že drugič.

Okoli dva milijona romarjev se bo udeležilo letošnjega hadža.
Okoli dva milijona romarjev se bo udeležilo letošnjega hadža. FOTO: AP

Romanja v najsvetejše muslimansko mesto se udeležuje tudi 27 vernikov iz Slovenije

Romanja v Meki se letos udeležuje tudi 27 vernikov iz Slovenije, so sporočili iz Islamske skupnosti v RS. Za tiste, ki so ostali doma, pa osrednjo bajramsko slovesnost ob kurban bajramu v petek zjutraj že tradicionalno pripravljajo v Ljubljani na Kodeljevem. Bajramsko molitev bodo pripravili tudi v več drugih krajih po Sloveniji, saj tisti, ki se niso udeležili romanja v Meko, praznik preživljajo v bajramskem vzdušju doma.

Meka je najsvetejše muslimansko mesto, hadž pa eden od petih stebrov muslimanske vere. Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v rojstni kraj preroka Mohameda.

Hadž v simboličnem smislu predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

Med petdnevnim romanjem se bodo romarji zbrali tudi na gori Arafat, kjer naj bi imel prerok Mohamed zadnjo pridigo. Vrhunec bo v petek, ko se začenja kurban bajram, ki se obeležuje z obrednim kamenjanjem hudiča. Kurban bajram je poleg ramazanskega bajrama drugi najpomembnejši praznik za muslimane.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1