Tujina

Muslimani praznujejo bajram

Ljubljana/Rijad, 03. 11. 2005 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Muslimani so praznovali svoj največji praznik, ramazanski bajram oziroma Ejd al Fitr, kot mu pravijo v arabščini.

V času ramazana muslimani od zore do mraka ne smejo jesti, piti, kaditi ali imeti spolnih odnosov
V času ramazana muslimani od zore do mraka ne smejo jesti, piti, kaditi ali imeti spolnih odnosov FOTO: Reuters

Muslimani po svetu so praznovali svoj največji praznik, ramazanski bajram oziroma Ejd al Fitr, kot mu pravijo v arabščini, s čimer se končuje muslimanski sveti postni mesec ramazan.

Ramazan, ki se je letos začel 4. oktobra, predstavlja deveti mesec muslimanskega luninega koledarja. V času ramazana muslimani od zore do mraka ne smejo jesti, piti, kaditi ali imeti spolnih odnosov. Ramazan naj bi bil za muslimane čas molitve in razmišljanja. Ob koncu ramazana verski dostojanstveniki preučijo nebo, da ugotovijo, kdaj bo začela naraščati nova luna, kar bo označilo začetek bajrama. Ejd al Fitr v arabščini pomeni praznovanje konca posta.

Molitev v telovadnici

Slovenski muslimani morajo svoj praznik še vedno obeležiti v telovadnici
Slovenski muslimani morajo svoj praznik še vedno obeležiti v telovadnici FOTO: POP TV
Iraški šiiti ejd al fitr praznujejo ob različnih urah. Medtem ko so privrženci skrajnega šiitskega voditelja Moktade al Sadra konec posta že obeležili, kar so že storili tudi iraški suniti, pa se privrženci velikega ajatole Alija al Sistanija še vedno postijo.

Islamska skupnost v Sloveniji, ki se je osrednjo bajramsko slovesnost pripravila v športni dvorani Slovan v Ljubljani. Molitev, ki se je začela ob 6.15, je vodil koordinator vseh poslov in predsednik Mešihata Islamske skupnosti v Sloveniji, imam Ibrahim Malanovič. Ramazanski bajram bodo obeležili tudi v Kranju, Tržiču, na Jesenicah, v Škofji Loki, Postojni, Ajdovščini, Kopru, Kočevju, Trbovljah, Celju, Velenju, Mariboru in Novem mestu.

Ramazan naj bi bil za muslimane čas molitve in razmišljanja
Ramazan naj bi bil za muslimane čas molitve in razmišljanja FOTO: Reuters
Palestinski predsednik Mahmud Abas je ob današnjem muslimanskem prazniku bajram pozval h koncu izraelsko-palestinskih spopadov.

Kot je v sporočilu ob letošnjem bajramu zapisal Mešihat Islamske skupnosti v Sloveniji, je bajram radost človeški duši, ki se je postila v ramazanu in se čez dan odrekala hrani, pijači in telesnim užitkom, čas bajrama pa je priložnost, da muslimanski verniki svoje veselje in radost delijo s svojo družino, sorodniki, prijatelji in širšo skupnostjo. "Naša vera v sebi nosi mir in varnost, naš pozdrav in moto življenja je mir s seboj in mir med vsemi ljudmi in narodi," še piše v sporočilu in čestitki muslimanom ob največjem islamskem prazniku.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3