Slovenija

MZZ: Med žrtvami požarov v Grčiji ni Slovencev

Ljubljana, 24. 07. 2018 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, / U.Z.
Komentarji
1

Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva med ranjenimi in žrtvami požarov v Grčiji ni slovenskih državljanov. Ljudem na prizadetih območjih svetujejo, naj sledijo navodilom lokalnih oblasti, vsa potovanja tja, ki niso nujna, pa odsvetujejo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Med žrtvami ni Slovencev
    02:57
    Iz 24UR: Med žrtvami ni Slovencev
  • Agencija Palma: Naši gosti na 20 otokih dopustujejo mirno
    00:47
    Agencija Palma: Naši gosti na 20 otokih dopustujejo mirno
Če ste na varnem in v bližini prizadetih območij, nam pišite na 24ur.com@pop-tv.si ali na našo Facebook stran 24ur.com.

Slovensko zunanje ministrstvo (MZZ) je sporočilo, da je v stalnem stiku z nekaterimi slovenskimi turisti na območju Grčije, kjer divjajo gozdni požari, in po trenutnih informacijah med ranjenimi in žrtvami ni slovenskih državljanov.

Ljudem na prizadetih območjih svetujejo, naj sledijo navodilom lokalnih oblasti, gasilcev in obalne straže, naj se ne zadržujejo na prizadetih območjih in naj sledijo evakuacijskim načrtom lokalnih oblasti. Državljane, ki se nahajajo na prizadetih območjih, tudi pozivajo, naj se javijo slovenskemu veleposlaništvu v Atenah.

Zunanje ministrstvo državljanom, ki so na poti v Grčijo, odsvetuje vsa nenujna potovanja na prizadeta območja, dokler požari ne bodo pod nadzorom.
Zunanje ministrstvo državljanom, ki so na poti v Grčijo, odsvetuje vsa nenujna potovanja na prizadeta območja, dokler požari ne bodo pod nadzorom. FOTO: AP

Vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter je dejal, da za grške oblasti gozdni požari niso novost in imajo na voljo moderno opremo za gašenje. "Vsi skupaj pa upamo, da se bo zadeva čim prej umirila," je dodal.

Največ žrtev je v letovišču Mati v regiji Atika, ki je popolnoma uničeno, obsežen požar je prizadel tudi Kineto blizu Korinta, zaradi česar je bila nekaj časa popolnoma zaprta avtocesta Atene-Korint, ki pa so jo okoli 2. ure zjutraj že odprli. Šter je ob tem pojasnil, da so tisti slovenski državljani, ki so opozorili na zaprtje avtoceste, na varnem.

Za ranjene so na voljo bolnišnice Atiko, Evangelismos, KAT, Sismanogleio, Triasio in za otroke Paidon, nujna telefonska številka grške obalne straže je 108 in gasilcev 199, so še sporočili.

Po podatkih MZZ so grške oblasti v ponedeljek z ladjo evakuirale ljudi iz kraja Zumberi blizu Matija. V pristanišču Rafina so vzpostavili improvizirano bolnišnico za pomoč ranjenim.

Zunanje ministrstvo državljanom, ki so na poti v Grčijo, odsvetuje vsa nenujna potovanja na prizadeta območja, dokler požari ne bodo pod nadzorom. Gre za območji vzhodne Atike in Kitete blizu Korinta ter zaradi nepredvidljivih razmer tudi območja, kamor bi se požar lahko razširil.

Slovenci v Grčiji se lahko za kakršnokoli pomoč obrnejo na slovensko veleposlaništvo v Atenah, na telefonski številki: +30 210 672 00 91 ali +30 697 640 7710.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlenkinaBratovš?ina
24. 07. 2018 12.31
+6
na srečo so vsi slovenci na varnem v dalmaciji in istri. upam, da se odrežejo, kot že ničkolikokrat, slovenski gasilci in prihitijo na pomoč grškim kolegom.