Tujina

Na Bližnjem vzhodu ni miru

Jeruzalem/Ramala, 05. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelska vojska je med vojaško operacijo v begunskem taborišču v Betlehemu aretirala dva visoka predstavnika skrajne organizacije Islamski džihad. Ameriški posrednik za Bližnji vzhod William Burns pa je začel pogovore s palestinskim vodstvom, ki je od Abasa zahteval konec nasilja, od Izraela pa konstruktivno sodelovanje.

Nasilje ne pojenja
Nasilje ne pojenja FOTO: Reuters

Kot je poročal izraelski radio, naj bi predstavnika skrajne organizacije Islamski džihad, ki ju je aretirala izraelska vojska, pripravljala samomorilski napad v Jeruzalemu, že dolgo pa sta bila tudi na izraelskem seznamu iskanih oseb.

Pred tem je bil v operaciji izraelske vojske v begunskem taborišču Balata pri Nablusu ubit 16-letni Palestinec, najmanj sedem oseb pa je bilo ranjenih. Izraelski vojaki so minulo noč v Hebronu tudi porušili hišo nekega Palestinca, ki naj bi januarja sodeloval v napadu na judovskega naseljenca.

Burns na pogovorih s palestinskimi predstavniki

Ameriški posrednik za Bližnji vzhod William Burns je začel pogovore s palestinskim vodstvom. Srečal se je že s predsednikom parlamenta Ahmedom Kurejem in s palestinskim premierom Mahmudom Abasom. Od Abasa je Burns zahteval, naj začne odločen boj proti terorizmu ter poudaril, da je bi moral Izrael olajšati trpljenje Palestincev na avtonomnih ozemljih, ki jih je ponovno zasedel, in zamrzniti gradnjo judovskih naselij, če naj se novi mirovni načrt za Bližnji vzhod - časovni načrt, ki predvideva postopno vzpostavitev palestinske države do leta 2005 - uspešno začne uresničevati. Burns, ki naj bi se sestal tudi s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom, je že v nedeljo na obisku v Izraelu Izraelce pozval, naj Palestincem olajšajo razmere.

William Burns in Mahmud Abbas
William Burns in Mahmud Abbas FOTO: Reuters

Bush bo aktivno in energično delal na iskanju rešitve, utemeljene na sobivanju obeh držav, pri čemer časovni načrt predstavlja izhodišče.Da bi mirovni načrt tokrat le uspel, morajo Palestinci predvsem voditi odločilen boj proti terorizmu in nasilju skrajnih palestinskih organizacij, kot sta Hamas in Islamski džihad. Izrael pa mora na drugi strani sprejeti ustrezne ukrepe, da bi končali judovsko naseljevanje in olajšali življenje Palestincev, je prepričan Burns.

Šaron za pogovore s Sirijo

Izraelski premier Ariel Šaron je izrazil pripravljenost na brezpogojen začetek mirovnega dialoga s Sirijo, je poročal izraelski radio. Šaron naj bi v nedeljskem pogovoru z ameriškim odposlancem dejal, da se je pripravljen s sirskimi voditelji sestati brez predpogojev "kadarkoli in kjerkoli". Ameriški državni sekretar Colin Powell je sicer konec tedna med obiskom v Damasku dejal, da je Sirija začela ukrepati proti skrajnim palestinskim gibanjem na svojem ozemlju.

Bargutijevemu namestniku 14 dosmrtnih kazni

Bargutijevem nasledniku so prisodili 14 dosmrtnih kazni, koliko jih bo dobil Barguti?
Bargutijevem nasledniku so prisodili 14 dosmrtnih kazni, koliko jih bo dobil Barguti? FOTO: Reuters

Sodišče v Tel Avivu je izreklo kazen namestniku palestinskega politika Marvana Bargutija, Naserju Avisu, potem ko ga je spoznalo za krivega 14 umorov Izraelcev. Sodišče je Avisa obsodilo na 14 dosmrtnih zapornih kazni in še 50 let zapora, ker je načrtoval, organiziral in financiral napade, v katerih je umrlo 14 Izraelcev, več deset pa je bilo ranjenih.

Izraelska vojska je Avisa aretirala aprila lani na Zahodnem bregu. Avis velja za poveljnika Brigad mučenikov Al Aksa, oboroženega krila organizacije Fatah, v Nablusu in severnem delu Zahodnega brega.

Sodišče v Tel Avivu naj bi 6. aprila začelo še sojenje samooklicanemu vodji palestinske intifade Bargutiju, ki ga obtožujejo protiizraelskega delovanja in umora več Izraelcev. Obtoženi sojenje sicer zavrača, ker meni, da izraelsko sodišče nad njim nima pristojnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni