Slovenija

Na Gorenjskem pomanjkanje pediatrov: dojenčki čakajo na pregled več mesecev

Kranj, 29. 03. 2023 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Larisa Pukšič
Komentarji
6

Medtem ko zdravniški sindikat načrtuje stavko, so se na nas obrnile zaskrbljene mame, ki na prvi pregled z novorojenčkom v razvojni ambulanti na Gorenjskem čakajo tudi do pol leta. Vse to zaradi pomanjkanja pediatrov, ki bi jih na primarni ravni potrebovali vsaj od 60 do 100 več. Kot pojasnjujejo v Kranju, imajo razpis odprt že več kot eno leto, a pediatrov na razvojnem oddelku enostavno ne dobijo. Zaposleni bi lahko bili trije, a trenutno za poln delovni čas dela ena sama pediatrinja, dve pa zaradi kadrovske stiske pomagata dvakrat na teden. Trudijo se, da bi dojenčki do obravnave prišli v najkrajšem možnem času, a kot pravijo, gre za sistemski problem.

Razvojna ambulanta Zdravstvenega doma Kranj je ena od tistih, kjer zaposleni delajo tudi ob sobotah. Na pomoč prihajajo tudi zunanji sodelavci s Pediatrične klinike, ki tam delajo nadure. Kot pravi pediatrinja in vodja ambulante Andreja Kovač so to načini, da zmanjšajo čakalne dobe. "Trenutno je največji problem v Škofji Loki in Kranju, kjer pacienti čakajo od pet do šest mesecev, zagotavljamo dodatne termine, in takoj, ko dobimo zdravnika, da nam pride pomagat, pokličemo otroke," še pojasnjuje Kovačeva.

Enkrat na mesec jim pomaga tudi že upokojena 80-letna zdravnica, ki je, po mnenju nekaterih staršev, zaradi zastarelega načina dela deležna kritik.  

Po besedah pediatrinje je to edina rešitev v stiski: "Še vedno je bolje, da je pregledan, da ga vključimo v obravnavo, kot da bi čakal od pet do šest mesecev, da bi prišel na vrsto." 

Da je kadrovska stiska na razvojnem oddelku resna, opozarja tudi direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Žura. Kot pravi, so trenutno v fazi dogovarjanja z dvema mladima specializantkama. Trenutno situacijo podpirajo tako, da štipendirajo študente medicinske fakultete za njihov zdravstveni zavod.  

Direktorica med drugim pojasnjuje, da je število odprtih specializacij v zadnjih deset letih nihalo glede na potrebe. Medtem pa predsednik Sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš pravi, da je bilo javljanje potreb manjše, kot je v resnici. Ponekod na primer zdravniki delajo pogodbeno ali pa določene programe pokrivajo družinski zdravniki.

"Če greste v Kočevje, ne boste mogli dobiti pediatra, v Postojni tudi ne. Litija nima pediatra, čeprav na papirju vse deluje. Starši ne morejo izbrati pediatra za otroka, zato je treba te baze pregledati in počistiti," še razlaga Baš.  

Specializacija, ki za pediatre traja pet let, se za razvojne podaljša še za leto ali dve, saj morajo opraviti tudi številna izobraževanja, še poudarja Žura. Baš pa dodaja, da večina pediatrov kljub izpolnjenim glavarinskim količnikom novorojenčke še sprejema, ker je to njihovo primarno poslanstvo, a v nedogled tako ne bo šlo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klasik
30. 03. 2023 08.16
+2
Moji otroci niso nikoli imeli pediatra, pa to ni bil problem. Ravno tako so odrasli v zdrave ljudi. Zakaj tak halo okrog pediatrom?????
ćurkl
30. 03. 2023 08.12
+1
A so v Kranju kaj vprašali med "sinovi orlov"?
Janez23
29. 03. 2023 21.53
+4
Zagotovo je še posebej veliko povpraševanje po pediatrih z znanjem albanskega jezika.
ZIPPO
29. 03. 2023 21.46
+3
No na koncu pa še to, da dojenčki ne pridejo do pravočasnih obravnav pri pediatrih. To je dno od dna.Nižje ne moremo. Mislim, da je čas da se TO VSE ZAUSTAVI.
Rde?a pesa in hren
29. 03. 2023 21.35
+7
Kot sem že neštetokrat ponovil: Slovenija je super država za živet, dokler si zdrav, ko pa ne pa a() maš dovolj gnarja za provat b) umiraš na obroke (nekateri pa tuid na hitro, ker čakajo več let na nujne preglede in tretmane). Pa dobrodošli v drugi Švici (malo morgen, bi rekli oni spodaj).
baubax
29. 03. 2023 21.31
+7
Dokler pride na vrsto bo že polnoleten :D