Gospodarstvo

Na Hrvaškem hišne preiskave: prijeli 12 oseb, ladjedelnico oškodovali za 135 milijonov evrov

Zagreb/Pulj, 26. 03. 2019 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.H./U.V./STA
Komentarji
6

Hrvaški policisti izvajajo hišne preiskave v domovih in pisarnah osumljenih malverzacij pri prestrukturiranju ladjedelnice Uljanik v Pulju. Gre za del kriminalistične preiskave proti 12 nekdanjim članom uprave Uljanika. Ladjedelnico in državni proračun naj bi skupno oškodovali za 135 milijonov evrov.

V zgodnjih jutranjih urah se je na Hrvaškem začela obsežna policijska akcija. Več kot sto policistov je na 15 lokacijah začelo s hišnimi preiskavami, tako v službenih prostorih, domovih in drugih objektih. Preiskave naj bi potekale še ves dan. 

Gre za del kriminalistične preiskave, ki naj bi bila povezana s "prestrukturiranjem ladjedelnice iz Reke oziroma poslovanjem skupine podjetij," je za hrvaško tiskovno agencijo Hino povedala predstavnica notranjega ministrstva Marina Mandić. Preiskava se osredotoča na poslovanje v letu 2013.

Policija je v okviru preiskave pridržala 12 oseb, večinoma članov nekdanje uprave Uljanika. Hrvaški mediji tako poročajo, da so med pridržanimi nekdanji predsednik uprave Gianni Rossanda, njegov predhodnik Anton Brajković, nekdanja člana uprave Marinko Brgić in Veljko Grbac, sedanji predsednik uprave reške ladjedenice 3. maj Maksimilijan Percan, Dragutin Pavletić in Darko Šorc iz Uljanik Plovidbe. Pa tudi nekdanji direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, Elvis Pahljina, Eduard Milovan, nekdanji direktor 3. maja Zdravko Pliško in Domagoj Klarić, nekdanji predsednik uprave 3. maj.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdil, da prijeto dvanajsterico sumijo, da je oškodovala ladjedelnico in državni proračun za več kot milijardo kun oziroma 135 milijonov evrov.

Medtem ko poteka policijska operacija, delavci v Uljaniku nadaljujejo s stavko.
Medtem ko poteka policijska operacija, delavci v Uljaniku nadaljujejo s stavko. FOTO: Dreamstime

Medtem delavci Uljanika v Pulju zaradi negotove usode ladjedelnice stavkajo že šesti dan. Zahtevajo izplačilo zaostalih plač in prestrukturiranje družbe. Nasprotujejo stečaju, ki so jo nekateri hrvaški ministri že naznanili kot rešitev za krizo v največji hrvaški ladjedelnici. Predstavniki sindikatov so za sredo napovedali obisk pri hrvaški predsednici Kolindi Grabar-Kitarović, od katere pričakujejo pomoč.

Hrvaška vlada javno še ni naznanila dokončne odločitve o usodi Uljanika. Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek povedal, da vlada obravnava predvsem možnosti za prestrukturiranje Uljanika, a tudi "druge rešitve".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petur
27. 03. 2019 12.26
+5
Med tem ko so mali ljudje umirali,so kriminalci kovali zakone,kako si polascati in krasti bogato ljudsko imetje.ko ni vec le tega,pa delajo kredite ki jih sodstvo nalaga istemu ljudstvu
FAUSTOS1
27. 03. 2019 12.22
+5
vse je bilo v dogovoru z trenutno vlado hdz-tako da tudi z kakšnimi kazni nebo nič.
Nimasmisla
27. 03. 2019 07.32
+2
Kollerik
26. 03. 2019 19.19
+6
Zdaj lahko vidimo, kam je državo popeljala klerofašistična oblast... v propad, razprodajo in moralni razkroj. Čez sto milijard zunanjega dolga, mladina, ki beži iz države, čez pol milijona borcev na fajnih penzijah, proustaška agresivnost in nacionalni šovinizem skoraj že na vsakem koraku.... bravo!
Špartanec
26. 03. 2019 11.23
+18
Vse majo u k... Agrokor, Uljanik, Ina, 3.maj pa še kar funkcionirajo?!
direstraits
26. 03. 2019 11.19
+11
Ma spet tile Hrvateki..... dajte raje kaj drugega.... pa res mi je vseeno za te Indijance...