Tujina

Na Hrvaškem za Nato

Zagreb, 03. 03. 2008 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./STA
Komentarji
6

Po raziskavi javnega mnenja članstvo Hrvaške v zvezi Nato podpira več kot 54 odstotkov Hrvatov.

Članstvo Hrvaške v zvezi Nato podpira 54,2 odstotka Hrvatov, kar je največja podpora javnega mnenja vstopu Hrvaške v severnoatlantsko zavezništvo, kažejo izidi raziskave agencije Promocija Plus. Marca lani je članstvo Hrvaške v Nato podpiralo 39,9 odstotkov, prejšnji mesec pa 51,1 odstotkov anketirancev.

Zvišala se je tudi podpora vstopu Hrvaške v Evropsko unijo s februarskih 49 na marčevskih 53,7 odstotkov.
Zvišala se je tudi podpora vstopu Hrvaške v Evropsko unijo s februarskih 49 na marčevskih 53,7 odstotkov. FOTO: Z.V.

V Promociji plus ocenjujejo, da so dogodki v hrvaški soseščini, predvsem po razglasitvi neodvisnosti Kosova, vplivali na odnos hrvaških državljanov do zveze Nato. Dodajajo, da je zanimivo, da se je zvišala tudi podpora vstopu Hrvaške v Evropsko unijo s februarskih 49 na marčevskih 53,7 odstotkov, kljub napetostim z EU zaradi uveljavitve hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu tudi za članice Unije.

ERC pomembnejša od vstopa v EU

Večina od 1300 anketirancev, 50,3 odstotka, je ocenila, da je bila neodvisnost Kosova in dogodki, ki so sledili, najpomembnejša februarska tema. Medtem je 18,3 odstotka vprašanih ocenilo, da so najpomembnejši dogodki navezani na ERC, ker "lahko vplivajo na prihodnje odnose Hrvaške in EU".

Tudi zagrebški časnik Večernji list je danes objavil anketo, ki je med drugim zahtevala, da se anketiranci odločijo med EU in ERC. Kar 58 odstotkov od 900 anketiranih v raziskavi agencije Merton Vectura se je odločilo, da je uveljavitev ERC bolj pomembna kot hrvaško članstvo v EU, za katero je slabih 34 odstotkov.

Sanader je omenil, da od slovenske in italijanske strani ni dobil nikakršnega odgovora glede hrvaškega predloga o ERC.
Sanader je omenil, da od slovenske in italijanske strani ni dobil nikakršnega odgovora glede hrvaškega predloga o ERC. FOTO: Reuters

Sicer pa bi "za" EU na morebitnem referendumu volilo 52 odstotkov anketirancev, medtem ko bi slaba tretjina bila "proti", kar kaže, da "zaščita državne suverenosti ni v nasprotju z željo za vstopom v Unijo", so ocenili v Večernjem listu. Hrvaška vlada pričakuje povabilo za vstop države v Nato na srečanju na vrhu v Bukarešti v začetku aprila. Obenem želi uradni Zagreb skleniti pogajanja z EU do pomladi 2009, čeprav je v dveh letih in pol od začetka pogajanj odprl 16 pogajalskih poglavij, kar ni niti polovica vseh poglavij.

Sanader: Cilj je zaščititi interese

Hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader je danes poudaril, da je izbira med EU in ERC "napačno zastavljena“, saj je cilj Hrvaške vstop v Evropsko unijo kot tudi zaščita svojih nacionalnih interesov. "Želimo vstopiti v Evropsko unijo in izpolniti svoj del obveznosti,“ je še dejal Sanader.

Omenil je še, da od slovenske in italijanske strani ni dobil nikakršnega odgovora glede hrvaškega predloga o ERC. Glede javnega mnenja o zvezi Nato pa je Sanader dejal, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v zvezo, po njegovem mnenju naj bi se podpora zvezi Nato gibala med 60 in 70 odstotki. Glede priznanja Kosova pa je Sanader mnenja, da bodo Kosovo priznali, ko bo to storila večina držav članic EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matej17711771
18. 02. 2009 17.20
Kje je naša NARODNA ZAVEST? VSEM (predvsem politikom) se gre za denar! Zmeraj popuščamo M I -SLOVENCI ne hrvati! Pomislimo na prihodnost - ali še bomo imeli dostop do Jadranskega morja, ki je NUJNO potreben za našo industrijo. DIREKT BOM POVEDAL: hrvatom NE v zvezo NATO in NE v EVROPSKO UNIJO! Zbirajte podpise PROTI vstopu hrvaške v NATO! Pomislimo na zgodovino naše Slovenije. Naši predniki so se borili za našo Slovenijo, zdaj pa nam jo bodo hrvati jemali malo po malo! PREMISLITE O TEM! Tudi mi imamo pravico reciti NE!
carpe.diem@masicom.net
06. 03. 2008 15.35
Pervan, zaposlen pa si lahko tukaj v Sloveniji, kajne? Za to pa je Slovenija dovolj "dobra" zate. Ravno EU bo počasi dojela, da Hrvaška nesporno in niti približno ni za EU, ker preveč krade, laže in grozi. To pa ni evropsko obnašanje, pač pa tipično balkansko in lahko te potolažim, da je Hrvaška dovolj dobra za "balkanskega šefa", za kaj več pa na tvojo žalost ne.
Slavko ?erv
06. 03. 2008 15.27
Kar se mene tiče hrvatov ni treba ne v EU in Nato ! Morate vedeti da se za večina odprtih poglavij še sploh niso začeli pogajati ono bi pa kar vstopili ! Taka Evroap potem nima smisla če lahko vsaka zaostala država vstopi..Spomnimo se koliko pogajanj je bilo potrebno da je lahko Slovenija vstopila , potem je tu še Španski kompromis ko je moralas Slovenija malo popustiti , in hrvati kar mislijo da bodo z figo v žepu vstoppili ! Ja malo morgen če mislijo res tako , potem je jasno da spadajo na balkan al ida nimajo kaj iskati v evropi . Res pa je da je njihova fovšija neizmerna proti Sloveniji , kar dokazuje tudi post ki ga je spisal ( Pervan ) . Jebiga nismo vam mi krivi če slobo pa tuđman hotela narediti račun brez krčmarja. Zanimivo je tudi to da če bi bilo tako kot si je slobo vbil v glavo Hrvaška sedaj veliak kot Črna gora. Zato bodite raje veseli da ste dobili svoja ozemlja nazaj , toda ker vas ni vse skupaj nič izučilo , hočete še Sloveniji pokrasti kar se da ! Od premikanja mejnih kamnov, prodajo tujih nepremečni , potem je tu še ERC , zahtevate še Piransk izaliv in še kaj bi se našlo. Skratka vaše oblasti se lahk ole sramujete , prav tak ose mi Slovenci lahko sramujemo svoje oblasti , ker ne udarijo enkrat za vselej po mizi ..Vam povem lansk idogodek pri Hotizi je pokazal kok so hrvati kaj pogumni ko gre za res. Torej samo kordon SPECIALCEV je potreben in vam pšovem da bo na meji mir !
bnam 2707
04. 03. 2008 16.17
pervan:Vojna na hrvaškem in BIH je bila dogovorjena med Tuđmanom in Miloševičem.Cilj je bil priklučiti dele te republike ,sedaj države.To ve cel svet! Slovenija se ne dela šefe v regije,tako kot je to z južno balkansko sosedo,tudi ne igra politične igre izvršenih dejstev,tudi ni nikoli kradla tuje zemlje in prestavljala državni mejnikov,pa hudičevo se je morala truditi,da je bila sprejeta v EU in monetarni sistem.V južni sosedi pa se imajo za tako"pomenbne",da izvajajo politiko,ki je bila aktualna na začetku prejšnjega stoletja.Prav tako Slovenija nima nobene želje po "kumovstvu"kot je to običaj tam na Balkanu.Slovenija ne potrebuje prijateljev z figo v žepu,ki govorijo eno,delajo pa drugo.poleg tega pa še hodijo tožakat na Dunaj in v Bruselj!Slovenija res ne potrebuje takih in njim podebne prijatelje.Take smo spoznali že v leta 91.Ne res jih ne potrebuje.Slovenija prav tako pričakuje,da se tam na jugu začno obnašati do nje kot do države,ker nismo nobeni bratje ,kaj šele kaki sorodniki!Zato bi bilo lepo,da bi se tvoje besede uresničile in bi slovenija prenehala "podpirati" tiste,ki si tega prav gotovo ne zaslužijo.Naj se uresničije te tvoje srčne želje.Na tvojem mestu pa bi pobrskal po zgodovini in bi našel vse odgovore na temo odnosov med Slovenijo in južno balkansko sosedo.Razume se.da tega nihče noče vedeti,a vendar je to res in nikoli nebo drugače. Nihče pa ni nikoli trdil,da je Slovenija neki "šef"in pomenbna sila,kot to na jugu trdijo za sebe.Evropi je ravno tako mar za hrvaško,kot za Slonokoščeno obalo.Njihov interes je povsem drug,za zdaj "lepi vaši z dodatki našega,še nerazumljiv cilj.Toliko na kratko na tvojo hudomušno razpoloženje in ljubezen do južne balkanske sosede. Ko bo ta soseda prenehala z dejanji,ki bi lahko bili razumljeni tudi kako drugače,bo tudi verjetno Slovenija zavzela povsem drugačno stališče.Do tedaj pa si lahko nabirate črne pike pri tistih Slovencih,ki so nekoč imeli južnobalkansko sosedo za prijateljsko.Pa brez zamere.....
pervan@mail386.com
04. 03. 2008 14.43
Kdaj boste pa vi spoznali da nimate prav in da vas je EU in ostali svet prokužil? EU-ju je Hrvaška veliko bolj zanimiva od Slovenije. To je dejstvo in tega se mi zavedamo. Če po naključju, Hrvaško ne bi prizadela vojna, pa bi bila vojna pri vas, me prav zanima razplet dogodkov. Verjetno bi vi bili zdaj tukaj kjer smo sedaj mi in obratno. V glavnem, sprijaznite se z tem da niste "šefi" v regiji (še zdaleč ne) kakor se hočejo vaši politiki postavljat v EU in širši okolici. Niste nobeni "botri" ne Hrvaški, ne Srbiji, BiH... "Zahvaljujemo" se vam za vse storjeno in vas prosimo da nam nehate "pomagat".
bnam 2707
04. 03. 2008 12.30
Hrvaška bi rada vse ovce i novce! Slovenija je ne more podpirati ne za vstop v NATO,ne za vstopv EU,dokler bo njena politika ,politika izvršenih dejstev in dokler ne vzpostavi stanja na dan junij 1991.O tem se sploh ni kaj pogovarjat.Po tem dejanju bi slovenija ponovno vzpostavila nek primeren odnos do hrvaških želja! Kalatenje neumnosti,da se Slovenija in Italija ni osta odzvali na njihovo ponudbo,je neprimeren,ravno tako kot ta njihova ponudba.Poleg vsega italija nima niti še formirane vlade,tako,da onstran južne meje neumestno moledujejo.So približno v takem položaju,kot so bili sami,ko še ni bila formirana "nova -stara vlada.Verjamem,da bo italjanska vlada izčrpno odgovorila na hrvaško ponudbo.Če bo pozitiven odziv,bo to gotovo pomenilo,da tudi Italija sprejema igro izvršenih dejstev,v kar pa dvomim...ali pač....kdo ve.V ZG mislijo,da je zemeljska os tam,in se zato mora vse vrteti kot samo njim prav.Ža temu ni tako in to bodo kaj kmalu morali spoznati.