Tujina

Na Japonskem so se lani veleprodajne cene znižale za 2,1odstotka

Tokio, 08. 04. 1999 17.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Veleprodajne cene so se v lanskem fiskalnem letu na Japonskem zmanjšale za 2,1 odstotka, vključujoč uvozne izdelke, pa je bilo znižanje še občutnejše, 2,5-odstotno, so sporočili iz japonske centralne banke.

Znižanja odražajo trende padca cen na Japonskem, saj se veleprodajne cene vztrajno nižajo že nekaj let. Predlani so sicer zabeležile rast, ki pa je bila posledica višje vrednosti potrošnega davka. Deflacija lahko po mnenju japonskih finančnih strokovnjakov močno ohromi že tako omajano gospodarstvo te azijske dežele, saj lahko privede do novega vala odpuščanja delavcev in padca industrijske proizvodnje.

Cene izvoza so se v omenjenem obdobju znižale za 0,9 odstotka, medtem ko so uvozne cene izdelkov zabeležile 6,6-odstotni padec.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.