Tujina

Zaradi močnega dežja evakuirali več kot milijon ljudi na jugu Japonske

Tokio, 03. 07. 2019 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š./STA
Komentarji
4

Zaradi močnega deževja so na otoku Kjušu na jugu Japonske danes odredili evakuacijo več kot 1,1 milijona ljudi. Lokalne oblasti so zaradi nevarnosti poplav in sprožanja zemeljskih plazov odredile evakuacijo prebivalcev prefektur Kagoshima in Miyazaki.

Zaradi močnega deževja so na otoku Kjušu na jugu Japonske odredili evakuacijo več sto tisoč ljudi. Oblasti province Kagošima so odredile evakuacijokot 1,1 milijona prebivalcev istoimenske prestolnice province in dveh manjših mest zaradi nevarnosti poplav in sprožanja zemeljskih plazov, poročajo lokalni mediji.

Nacionalna meteorološka agencija je opozorila, da se bo na otoku nadaljevalo močno deževje. Prebivalce so pozvali k hitri evakuaciji, da obvarujejo svoja življenja.

Guverner province Kagošima Satoši Mitazono je pred novinarji dejal, da so dodatno aktivirali službo za civilno zaščito.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Opozorili so pred zemeljskimi plazovi, poplavami in naraslimi rekami. Zjutraj je na nekaterih delih otoka že padlo več kot 80 milimetrov dežja na uro. Opozarjajo, da bi lahko ponekod danes padlo toliko dežja, kolikor ga povprečno pade v celotnem juliju.

Na jugu Kjušuja do četrtka zjutraj napovedujejo do 350 milimetrov dežja, na severu do 300 milimetrov, na otoku Šikoku pa okoli 200. V južnih delih otoka Kjušu je od petka padlo že do 1000 milimetrov dežja. Za regijo Kinki je predvidenih 150 milimetrov dežja, 120 milimetrov pa za regijo Tokai.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Močno deževje naj bi vztrajalo vse do sobote, lahko pa bi zajelo tudi vzhodno Japonsko.

Japonski premier Šinzo Abe je v Tokiu pozval prebivalce, naj zaščitijo svoja življenja tudi s hitro evakuacijo. Vojski je naročil priprave na reševalne operacije v primeru potrebe. "Prosimo vas, da zaščitite svoja življenja," je sporočil prebivalcem na prizadetih delih. Prav tako je ministrom naročil, naj bodo v pripravljenosti na katastrofo in naj se v celoti odzivajo na posledice močnega deževja.

Abe je bil deležen kritik zaradi počasnega odziva vlade ob poplavah julija lani, v katerih je umrlo več kot 220 ljudi. To je bila najbolj smrtonosna vremenska ujma na Japonskem v 36 letih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
03. 07. 2019 17.02
+1
.sj. Kam so šli ? / kot bi se moralo premaknit pol slo venije… Kam ? in kako ? ..četudi samo za par dni
flojdi
03. 07. 2019 17.04
+1
. pa še ...ali vsi lahko odidejo ? ali sami ne morejo ? ali nočejo ? ..pa še marsikaj. / sj...sprašujem sebe
RamzesII
03. 07. 2019 15.28
+3
Evakuirali pa so jih kam ... članek brez glave in repa.
RamzesII
03. 07. 2019 15.29
+2
Z ene strani otoka na drugo stran in obratno.