Tujina

Na Kosovu napeto po aretaciji štirih Srbov

Kosovska Mitrovica / Bruselj / Moskva, 23. 11. 2018 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L. / STA / Ti.Š.
Komentarji
53

Specialne enote kosovske policije so v severnem delu Mitrovice v okviru preiskave umora politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića aretirale štiri osebe. Med priprtimi je tudi policist, ki je sodeloval pri preiskavi umora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Racije na Kosovu
    02:52
    Iz 24UR: Racije na Kosovu
  • Iz SVETA: Na Kosovu napeto
    02:48
    Iz SVETA: Na Kosovu napeto

Jutranji prizori na ulicah Kosovske Mitrovice so spominjali na vojno. Pripadniki posebnih enot kosovske policije Rosu so zgodaj zjutraj z več vozili pridrveli v severni del mesta in vdrli v eno od stavb. Tam so najprej aretirali dve osebi, zatem pa še tretjo in četrto. Slišali so se rafali, oglašale so se sirene za nevarnost, poročajo srbski mediji.

Med priprtimi tudi policist, ki je sodeloval pri preiskavi umora

Uradno je bila akcija specialnih enot kosovske policije izvedena na štirih lokacijah v Mitrovici, povezana pa z umorom zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića. Med aretiranimi se je znašel tudi policist Dragiša Marković, ki je sodeloval pri preiskavi Ivanovićevega umora in policist Nedeljko Spadojević. Druga dva priprta so po poročanju srbskih medijev Sašo Ćurčić in Marko Rošić. Trije naj bi bili aretirani v povezavi z umorom, enega pa naj bi prijeli zaradi oviranja policije pri opravljanju dolžnosti oziroma upiranja policistom. S kosovskega tožilstva so medtem sporočili, da še vedno iščejo namestnika župana Mitrovice Milana Radojčića, podpredsednika glavne stranke kosovskih Srbov Srbske liste.

Kosovsko tožilstvo je sporočilo, da so za četverico odredili 48-urni pripor oziroma pripor do nastopa pred preiskovalnim sodnikom. Za tri prijete Srbe, ki so osumljeni vpletenosti v umor Ivanovića, pa so zahtevali do 30 dni pripora.

Srbi so se takoj začeli množično zbirati na ulicah.
Srbi so se takoj začeli množično zbirati na ulicah. FOTO: AP

Racijo so sicer izvedli na podlagi ocene, da obstajajo realne možnosti, da bi na teh lokacijah našli "pomembne dokaze" o Ivanovićevem umoru. Policija je nato sporočila, da je dokaze našla, poleg tega pa so po poročanju kosovskih medijev našli tudi določeno količino orožja.

Protesti Srbov

Na ulicah Mitrovice so se zaradi racije medtem začeli množično zbirati Srbi, ki so od oblasti v Prištini zahtevali pojasnila. Prepričani so namreč, da je bila akcija namenjena predvsem odvračanju pozornosti od trenutnih političnih napetosti med Srbijo in Kosovom, čeprav pa so s tem le poskrbeli za nove. Prav tako so besni na pripadnike Kfor-ja, ki naj jih med dogajanjem ne bi bilo na spregled.

Tudi slovenska vojska opazuje proteste in zagotavlja mir.
Tudi slovenska vojska opazuje proteste in zagotavlja mir. FOTO: AP

Razmere spremlja tudi poveljstvo Natovih sil na Kosovu Kfor. Za srbsko Prvo TV je tiskovnik predstavnik Kforja Vincenzo Grasso zjutraj povedal, da so jih obvestili o aretacijah, vendar ne vedo, kje se prijeti trenutno nahajajo. Prav tako iz njegovih besed ni najbolj jasno, ali in koliko informacij je Kfor imel pred začetkom akcije. "Kfor ne namerava posredovati, saj je bila to policijska operacija, ki je bila povezana z ubojem Oliverja Ivanovića. Varnostne razmere so mirne," pa je povedal nekoliko kasneje.

Župan srbskega severnega dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić je sicer že takoj po incidentu od pripadnikov Kforja zahteval, naj pridejo v mesto in prebivalcem pojasnijo, kaj se dogaja. Ravno včeraj so namreč zatrdili, da imajo vse pod nadzorom in da ni premikov enot Rosu.

V več mestih na Kosovu so sicer potekali tudi že prej napovedani enourni protesti kosovskih Srbov zaradi dviga carin na uvoz iz Srbije in Bosne in Hercegovine. Ponekod so potekali tudi protesti proti "policijskemu in političnemu nasilju Prištine". Minili so mirno.

Predstavniki Srbske liste, ki je zamrznila koalicijsko sodelovanje v kosovski vladi, so poudarili, da so z mirnimi protesti kosovski Srbi poslali sporočilo, da želijo živeti mirno in dostojanstveno.

Izredna zasedanja v Beogradu, Haradinaj zadevo komentiral na Facebooku

Srbska vlada se je zaradi razmer nemudoma sestala na izrednem zasedanju, srbski predsednik Aleksandar Vučić pa se je sestal s predstavniki srbske vojske in notranjega ministrstva ter se pogovarjal z veleposlaniki Rusije in Kitajske v Beogradu.

V severnem delu Mitrovice so se medtem na kriznem sestanku srečali tudi predstavniki štirih srbskih občin s severa Kosova. Ponovno se bodo srečali zvečer, je povedal podpredsednik Srbske liste Igor Simić, ki je dodal, da bodo vsem štirim priprtim kosovskim Srbom zagotovili odvetnike. Kosovski mediji poročajo, da so razmere mirne, a napete.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je zatrdil, da so bile racije zakonite, povezane pa z Ivanovićevim umorom in ne s kakšnimi političnimi dogodki. Enako je sporočila tudi kosovska policija. "Vsem državljanom želim zagotoviti, da država Kosovo in njene sile niso in nikoli ne bodo usmerjene proti katerikoli etnični ali politični skupini," je zapisal na družbenem omrežju Facebook. Ljudi, politične stranke in župane, predvsem tiste na severu, je pozval, naj prispevajo k ohranjanju miru in stabilnosti.

Umor Oliverja Ivanovića

Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Mitrovici. Bil je viden zmeren politik kosovskih Srbov, pa tudi eden redkih, ki je bil javno kritičen do politike Beograda do Kosova. Zaradi tega so se pojavile konfliktne teorije o tem, kdo stoji za njegovim še nepojasnjenim umorom.

EU poziva k umiritvi razmer na Kosovu

Spričo novih napetosti na Kosovu je tudi evropski komisar za širitev Johannes Hahn govoril s srbskim predsednikom Vučićem, kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem in kosovskim premierjem Haradinajem. Kot je zapisal na Twitterju, so se strinjali, da je nujno umiriti razmere, kar je v interesu celotne regije.

"Ponudil sem pomoč v prizadevanjih za hitre in praktične rešitve za različna trgovinska vprašanja," je dejal Hahn.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz, čigar država trenutno predseduje Svetu EU, pa je izrazil obžalovanje zaradi zvišanja carin na izdelke iz Srbije ter Bosne in Hercegovine. "Avstrija se zavzema za sodelovanje na Zahodnem Balkanu in spoštovanje trgovinskega sporazuma Cefta, ki koristi vsej regiji. Ovire moramo odstranjevati, namesto da si izmišljujemo vedno nove," je tvitnil.

Rusko zunanje ministrstvo pa se je medtem odzvalo na to, da so specialne enote kosovske policije aretirale štiri osebe. Pri tem je bilo kritično do EU in ZDA, češ da bodisi ne zmorejo obrzdati svojih varovancev bodisi odobravajo njihovo agresivno vedenje. Rusko zunanje ministrstvo v sporočilu, objavljenem na strani ruskega veleposlaništva v Beogradu, še ocenjuje, da je pomembno, da se oblasti v Beogradu obnašajo odgovorno in si prizadevajo za zmanjšanje napetosti. Aretacije Srbov pa so označili za provokacijo Prištine s ciljem pregnati Srbe s Kosova.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aloalo
27. 02. 2019 19.04
-1
Prov napeto ni če so vojaki brez orožja.
Thinc25
24. 11. 2018 12.12
+9
Ne razumem, zakaj je Pahor priznal Kosovo, ki nima nobenih pogojev da je država. Kosovo bo večni problem za Srbe in žarišče destabilizacije na Balkanu.
Grunf TNT
24. 11. 2018 11.49
+13
Vse skupaj je lepo organizirano maščevanje Srbom za ne sprejetje Kosova v Interpol in poraz Lobijev (amerika,francija,nemčija ,anglija...) že sama obravnava države,ki ni v ZN u za vstop v interpol je kriminalno dejanje. Dajmo se zavedat ,da od okupacije Afganistana Američani držijo svetovno tržišče maka in s tem heroina . Iz Afganistana se z Herkulesi roba prevažajo robo v Bondstil na Kosovem in pozneje na predelavo po Albaniji in Kosovem, glavni distrubuterji so pa itak Albanci,kar je vsem znano. Od tod izvira vsa podpora ZDA Albancem.
FlatyEric
23. 11. 2018 21.12
+25
Tudi pri nas bo podobno, če bomo še naprej take riti.
U4
23. 11. 2018 20.33
+14
Skoda, da ni vec Rankovic ziv.
Kollerik
23. 11. 2018 20.53
+6
Na Balkanu najboljše vedno "umaknejo". Recimo Đinđića..zdaj še Ivanovića.. pa tu in tam kakšnega novinarja...anarhija & kaos & kriminal press...
JE-BI-GA
23. 11. 2018 21.47
+2
Pojdi na občino Ljubljana center, boš zvedel vse od zemljaka !!
eFranjo
28. 02. 2019 10.32
rankovič je znal narediti mir in je tudi imel vse pod kontrolo
Ata_Smrk
23. 11. 2018 19.51
-12
kosova republik. oni so gospodarji na svoji zemlji. mi nismo.
U4
23. 11. 2018 20.30
+65
Kakor se doseljujejo in mnozijo, bodo tudi tukaj kmalu glavni. Le podpirajte jih !
eFranjo
28. 02. 2019 10.33
mhri47
23. 11. 2018 19.44
-20
kmalu bo prišel čas ko bodo rdeči orli poleteli nad Mitrovico
Grunf TNT
24. 11. 2018 11.16
+4
POJ bo pa spet. Orao pao, orao pao...........
Sashp13
23. 11. 2018 19.29
+66
Dolgo se Srbi drzijo nazaj, dolgo prenasajo vse te provokacije.. preprican sem, da nebodo vec dolgo in da bodo zgazili vse siptare na kosovu in okolici ne glede na sankcije, ki bodo sledile s strani EU in ZDA.
mikumi
24. 11. 2018 14.50
+1
Ne razumem kaj srbi še čakajo ker bo vedno slabše.
Sashp13
23. 11. 2018 19.27
-53
Siptar?? Kaka beseda je to??
Grunf TNT
24. 11. 2018 11.17
+8
TAko kot črnci eni druge kličejo niger tako se Albanci med seboj kličejo šiptar...
eFranjo
28. 02. 2019 10.38
Š iptarji so prebivalci albanske narodnosti na Kosovu. tudi sami sebe se kličejo Š iptarji. izraz Albanci za Š iptarje ni pravilen, Albanci živijo v Albaniji. kapiš??
Dragonball
23. 11. 2018 19.17
-61
Toooo bračo Kosovarji, izgleda da znate s kriminalci boljše kot pri nas, kjer se jih večina še vedno svobodno sprehaja naokrog, če pa sodišča tu pa tam kašnega ujamejo se pa itak takoj razglasi za političnega zapornika al pa jo odnese samo s pogojno
U4
23. 11. 2018 20.31
+17
Madeni
23. 11. 2018 18.58
-3
Bratska Ljubezen z Krvavo zvezdo na torti Bratstva in Enotnosti..Vsi se sovražijo Bratsko med sabo..Komunizem Fašizem..
Dragonball
23. 11. 2018 19.24
+10
Ko je bila Juga se ni nobeden nič sovražu, to so vse po njenem razpadu nacionalisti sproduciral
pogledd
23. 11. 2018 17.58
+81
Albancem so zavezniki Američani in nekatere zahodne države s katerimi usklajujejo svoja dejanja, na Kosovu, Srbom pa ob strani stojijo in so jim naklonjeni Rusi in Kitajci. Če v kratkem času ne pride do rešitve srbsko kosovskega problema bodo trpeli vsi, tako Srbi, Albanci in še mnogi drugi, zato je potrebno na miren in civilizacijski način rešiti zapleten problem . Postavlja se vprašanje; je v interesu velesil, da je Balkan miren ali sod smodnika?
Kollerik
23. 11. 2018 18.43
+61
V interesu velesil je, da ostane Balkan za silo stabilen in pod vladavino kriminalcev in lopovov, tako kot je to sedaj. Saj tako te velesile dosti lažje uveljavljajo svoje interese na teh prostorih (beri: prodaja orožja, poceni nakupi firm, bank, koncesij do naravnih bogastev...)
HellWolf
23. 11. 2018 19.04
+16
Kollerik
23. 11. 2018 19.22
+6
Grunf TNT
24. 11. 2018 11.19
+4
Če se bo sledilo željam ZDA bo vojna, tako kot povsod kjer se vtikajo.
eFranjo
28. 02. 2019 10.40
mislim da srbija nima nobenih teženj po Albaniji. kosovo pa ni Albanija, niti ni država
ti?2
23. 11. 2018 17.45
-19
zgleda da bodo srbi izkoristili nemoč EU, pa kljub temu to ni rešitev ker bodo samo nedolžne žrtve, rešitve pa s tem ne bo.
jodr
23. 11. 2018 17.43
+43
Po skoraj enem letu od uboja so dobili namig, kje bi lahko našli dokaze???? So pa res hitri!
Madeni
23. 11. 2018 17.04
+69
Multi Kultura to bo klanje--
Rde?iAlarm
23. 11. 2018 17.15
-49
verjetno si nestrpen...komaj čakaš da kaj poči ?......doma pa cviliš in jokaš da te je strah migrantov.......reva svečkarska....
26277
23. 11. 2018 17.15
+24
Ne...tle je samo keš v igri. Kulturo imaš doma.
butalistan
23. 11. 2018 17.27
+12
srah ga je komunistov....... so najslabša možna rasa
masni
23. 11. 2018 17.51
+26
Prvi migrant, ki te bo našel, ti bo potisnil svečko v tvojo zblojeno komunistično ritko.
Mihatadesni
23. 11. 2018 16.50
+76
Kaj so pa specialni dilerji ROSU iskali? Hmm mogoče človeške organe, no to bi bilo potrebno začeti iskati pri svojih mafijcih ali pa kar pri premieru ta dila z človeškimi organi.
Mihatadesni
23. 11. 2018 16.26
+93
Mafija gre aretirati srbe za uboj srba, svojih mafijcev iz šakirilanda pa ne aretirajo ali preiskujejo.Zgleda, da bo dokončno moglo spokat v ameriški koloniji šakiriland 2.
VolkBrenin
23. 11. 2018 16.24
+24
škoda ker ni več udbe...
VolkBrenin
23. 11. 2018 16.25
+48
In nek adolf je imel za nekatere primerke - trajno rešitev...Tukaj bi prišla zelo prav ...
Auslander
23. 11. 2018 16.33
+55
Albanci so imeli SS divizijo svojo. sam povem.
Auslander
23. 11. 2018 17.03
+14
Ja pa tud s četniki so kkšno spil ko so partizančke lovil. Drugi cajti so bli...
Mihatadesni
23. 11. 2018 17.09
+4
Kollerik
23. 11. 2018 18.44
-7
še dobro, da se jim je povrnilo...z obrestimi... :)
Al83
23. 11. 2018 16.23
+130
Kosovo je tekstbook primer, kaj se zgodi s tvojo državo, ko odpreš vrata Mohamedovcem. Lekcija, ki bi jo moral že cel Balkan znat, pa eni očitno nočejo pogledati v oči realnosti.
nikhrast
23. 11. 2018 16.35
+8
Srbi so zapirali oči, ignorirali situacijo, zdaj pa posledice.
rCharles
23. 11. 2018 16.47
+68
Srbi ali Tito, ki je Albancem odprl juzno mejo?
Mihatadesni
23. 11. 2018 17.11
+17
Glej ne se sekirati, zgodovina se ponavlja. Tako ali drugače, človek se nič ne nauči, hvala Bogu za železnico in vagone.
26277
23. 11. 2018 16.17
+118
Kdo ščiti Kosovo, razen Slo? ZDA in mafija. 24 bo šlo?