Tujina

Na Krku med ujmo umrl moški, šestletnika v BiH še vedno niso našli

Njivice/Zenica, 15. 05. 2019 08.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V bližini Krka so našli truplo 66-letnika, ki je med neurjem padel v morje. V Bosni in Hercegovini se medtem nadaljuje iskanje šestletnega dečka, ki je padel v narasel potok. Našli so samo njegovo kolo, za danes pa so iskalno akcijo prekinili.

V Njivicah na Krku so v morju našli truplo moškega, ki je v torek med neurjem padel z ladje. Že v torek dopoldne so policisti prejeli obvestilo, da se je moški v zelo neugodnih vremenskih razmerah skušal vkrcati na ladjo, pri tem pa je padel v morje in izginil. Stekla je obsežna iskalna akcija, pri kateri so sodelovale Lučka kapetanija Rijeka, krška gasilska brigada in pomorska policija. V slabi uri so nedaleč od otoka našli truplo 66-letnika. Postopek je prevzela policija.

Po obilnem deževju in močnem vetru se na Hrvaškem zdaj spopadajo s poplavljanjem rek. Reka Korana je pri Karlovcu dosegla vodostaj 7,93 metra, zato so tam razglasili izredne razmere. Na območju Karlovca je poplavljenih okoli 20 objektov. 

Ob rekah Korana in Kolpa še vedno postavljajo protipoplavne vreče, prav tako na območju Une v Hrvatski Kostajnici. 

Postavljanje protipoplavnih vreč v Hrvatski Kostajnici
Postavljanje protipoplavnih vreč v Hrvatski Kostajnici FOTO: ENEX

Na Hrvaškem sicer upajo, da se bodo razmere umirile, saj v naslednjih treh dneh niso napovedane večje padavine, zato bi reke lahko začele upadati. 

Iskanje dečka v BiH

Medtem pa se v Bosni in Hercegovini nadaljuje iskalna akcija šestletnega dečka, ki je včeraj v bližini svojega doma v Begovem Hanu pri Žepčah padel v zaradi obilnega deževja močno narasel potok. Vozil se je s kolesom in pri tem nerodno padel v vodo, vse to pa je videla njegova mama, ki je skočila za njim in ga skušala rešiti iz deroče vode, a žal neuspešno.

Reševalci so včeraj podrobno pregledali korito narasle Mračajske reke, nato pa so začeli pregledovati še reko Bosno. Kolo so našli nekaj sto metrov stran od kraja, kjer je padel, dečka pa še ne. Starša je dogodek tako pretresel, da sta pristala v bolnišnici v Zenici.

Čeprav so zaradi slabe vidljivosti iskalno akcijo čez noč prekinili, so sorodniki in prijatelji prizadete družine do pozno v noč prečesavali teren. Danes se je iskalna akcija nadaljevala, a so jo okoli 17. ure spet prekinili. Fantka še vedno niso našli.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Stanje na cestah v BiH je sicer danes nekoliko boljše, številne ceste so še vedno zaprte zaradi poplav, ponekod pa promet ovirajo plazovi in podori.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vodostaji rek Una in Sana so še vedno visoki, trenutno sicer stagnirajo. V Novem Gradu so zaradi vodostaja Une, ki je ob 22. uri znašal 5,11 metra, razglasili izredne razmere. Poplavilo je okoli 20 hiš, za danes pa so odpovedali pouk v osnovnih in srednjih šolah, prav tako je zaprt vrtec. 

Poplavljala je tudi reka Sana.
Poplavljala je tudi reka Sana. FOTO: ENEX
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rovte
15. 05. 2019 21.12
+3
Bogi ljudje, bogi fantek in njegova družina,si ne predstavljam!
Angelina145
15. 05. 2019 11.10
+59
Bogi starsi. Jaz pomoje neham zivet.
RamzesII
15. 05. 2019 16.21
-14
Bogi ja, nespametni pač in cena tega. Srečni bodo lahko, če bodo našli otrokovo truplo.
anakondabox
15. 05. 2019 10.52
+56
Zelo, zelo žalostne so te poplave tako drugod kot v Sloveniji. Deroči vodi, pretirano narasli reki, se ne da več kljubovati. Prebivalcem (veliko je med njimi revnih) odvzame streho nad glavo, če ne odnese tudi revnega, slabo grajenega objekta. Tako ostane samo družina brez prebite pare. Nekje pa ne ostane niti družina, saj poročajo, da je v Bosni silovit vodotok odnesel tudi dečka. Ni je hujše bolečine, kot če otrok umre pred starši. Narava postaja silovitejša od ljudi in težko se bomo ubranili njeni moči. Zelo malo se naredi za zajezitev rek, čiščenje vodotokov, za zavarovanje obrežja, ker to zahteva dodatna materialna sredstva. Denarja pa ni in ni, so samo obljube, ki nič ne stanejo. #dokdajše
pizzamargerita
15. 05. 2019 10.20
+13
z LADJE?! V hrvaškem originalu "BRODICA" --- kar je čoln in ne ladja.
Zikepike
15. 05. 2019 10.09
-4
graf
15. 05. 2019 09.51
+87
to se zgodi če se vodotokov redno ne čisti , voda nosi mulj in ko se ta poseda dviguje gladino vode , isti problem je pri nas ko država namesto da bi skrbela za čiščenje rek raje namenja sredstva za škodo po poplavah ! Interesi posameznikov na vodilnih položajih so (očitno) pomembnejši kot javno dobro ali prebrano drugače ; zaščita pred poplavami ! Več sredstev se vlaga za sanacijo škode po poplavah kot pa v zaščito pred njimi ! Imam prijatelja ki ima ob potoku mikroelektrarno , problem pa je ker ta potok rad poplavlja ,zato je v dolžini več kilometrov sam plačal regulacijo in čiščenje struge potoka ...nato pa je od države dobil kazen (denarno kajpak) ker za čiščenje struge ni imel njenega soglasja ! Namesto zahvale je dobil kazen ,narobe svet ...
brabusednet
15. 05. 2019 09.26
-67
Kdo jim je sploh dovolil zidat bajte na ravnini.
Žac
15. 05. 2019 09.50
+43
Kateri komentar? Te ni sram da si Slovenec in jim delaš sramoto?
pizzamargerita
15. 05. 2019 10.26
-8
KATERI? Najbrž TI nisi Slovenec. Slovenci rečemo KAKŠEN.
spidman
15. 05. 2019 10.27
-1
Žac
15. 05. 2019 13.05
+7
Kje sam napisal da sam Slovenec? A moram biti? Glede na vaše komentarje sam ponosen da nisem. Še eden ali ena kateri misli da se svet vrti okrog Slovenije.
anakondabox
15. 05. 2019 18.20
+1
Nekdaj so mislili, da se vse vrti okoli Zemlje, danes pa mislimo, da se vse vrti okoli Slovenije in Slovencev. Slovenci smo najboljši v vseh kategorijah. Ko nas obišče še papež bomo pa sploh prvi. Z ljubeznijo iz dežele Nije, kjer ni da ni. #S(love)nije