Tujina

Na lestvici najbogatejših Američanov prvi Gates, letošnji največji poraženec pa je Zuckerberg

New York, 19. 09. 2012 18.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupna neto vrednost najbogatejših Američanov znaša kar 1,31 bilijona evrov. Na prvem mestu je Bill Gates z 50,76 milijarde evrov, najbogatejša novinka na seznamu je vdova Steva Jobsa, najbolj je padel Mark Zuckerberg, ki je imel letos največje izgube.

Revija Forbes je objavila seznam 400 najbogatejših Američanov, katerih skupna neto vrednost je kar 1,31 bilijona evrov. Povprečna neto vrednost premoženja vsakega, ki se je znašel na seznamu, je okoli 3,2 milijarde evrov, kar je največ doslej, saj sta dve tretjini posameznikov povečali svoje bogastvo v preteklem letu. Poleg tega se v zadnjem času veča prepad med zelo bogatimi in le bogatimi. Le 66 se je premoženje zmanjšalo. Večinoma je šlo to na račun povečanja vrednosti delnic, ponovnega zvišanja cen nepremičnin, pa tudi zvišanja cen redkih umetniških del.

Skupna vrednost 400 najbogatejših je predstavlja osmino celotnega ameriškega gospodarstva.
Skupna vrednost 400 najbogatejših je predstavlja osmino celotnega ameriškega gospodarstva. FOTO: Reuters

Trije najbogatejši državljani, ki še vedno služijo milijarde, čeprav veliko denarja darujejo, so Bill Gates (50,76 milijarde evrov), Warren Buffett (35,38 milijarde) in Larry Ellison (31,53 milijarde). Svoje premoženje sta Gates in Buffett povečala za 5,38 milijarde evrov, Ellison pa za 6,15 milijarde. Gates in Buffett sta tudi najbolj radodarna človeka na svetu. Prvi je do zdaj daroval 21,54 milijarde, drugi pa 13,46 milijarde evrov.

Forbes je z razvrščanjem najbogatejših začel leta 1982, takrat pa je lahko prišel na seznam tisti, ki je imel 57,68 milijona evrov. Letos je vstopna neto vrednost (0,85 milijarde evrov) približno šestkrat višja kot pred 30 leti. Takrat je bilo le 13 milijarderjev in skupna neto vrednost je bila skromnih 71,53 milijarde evrov.

Med prvimi desetimi, in sicer na 10. mestu, je tudi newyorški župan Michael Bloomberg (19,23 milijarde evrov).
Med prvimi desetimi, in sicer na 10. mestu, je tudi newyorški župan Michael Bloomberg (19,23 milijarde evrov). FOTO: Reuters

V ameriški družbi je sicer vse bolj razširjena razprava o vse večjem prepadu med bogatimi in revnimi ter tem, kakšno vlogo bi morali imeti najbogatejši državljani, da bi se razmere v družbi izboljšale, in kakšne davke bi morali plačevati.

Poglobljena raziskava pa je Ameriki dala upanje, da so ameriške sanje še vedno žive. 70 odstotkov tistih, ki so se uvrstili med Forbesovih 400, je svoje bogastvo ustvarilo iz niča. Na seznamu je 20 novih imen, le štirje pa so svoje premoženje podedovali, vključno z vdovo Steva Jobsa Laurene Powell Jobs (28. mesto), ki je najbogatejša novinka na seznamu (8,46 milijarde evrov).

Na seznamu je najbolj padel Mark Zuckerberg, ki je letos utrpel največje izgube. S 14. mesta je padel na 36., izgubil pa je kar 8,1 milijarde dolarjev premoženja, predvsem na račun ponesrečene javne prodaje Facebooka na borzi. Še vedno pa je za 1,92 milijarde bogatejši kot pred dvema latoma. S 7,23 milijarde evrov je na 36. mestu, ki pa si ga deli tudi z Rupertom Murdochom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Die einemaister
20. 09. 2012 09.06
+3
mah tle so poleg Rockefellerjou in Rotschildov, še prosto zidarji Bildebergi, iluminati, pa kaj js vem še kdo use
Jure Herer
20. 09. 2012 09.51
janez6bb
20. 09. 2012 08.47
+6
Družina Rothschild: Neuradni 'vladarji' svetovnega denarja Njihov vzpon se je začel leta 1744, z rojstvom Mayerja Amschela Rothschilda v židovskem getu Judengasse v Frankfurtu v Nemčiji. Mayer je razvil uspešno finančno ustanovo in jo razširil tako, da je svojih pet sinov poslal v različna evropska mesta. Rotschildovi so bili pionirji na področju mednarodnega bančnega poslovanja in monetarnega sistema med industrijsko revolucijo v Evropi, prav tako so sodelovali z vladami (jih financirali) pri velikih projektih, kot je bila gradnja Sueškega prekopa, financirali so tudi mnogo vojn. Družina se še danes zanaša na sorodstvene vezi in deluje prek njih, podobno kot plemstvo. Marsikateri znani bogataš je svoje bogastvo dosegel z njihovo pomočjo. Njihovo skupno bogastvo se danes neuradno ocenjuje na pet bilijonov dolarjev (po nekaterih podatkih tudi 500 bilijonov) ali bolj po domače pet tisoč milijard ameriških zelencev. To jih seveda uvršča med daleč najbogatejše družine na svetu, pravzaprav so najbogatejši že kakšnih 200 let. Rotschildovi naj bi imeli v lasti ali vsaj v delni lasti (tudi prek posrednikov) večino državnih bank po svetu. Med njimi Bank of England, First bank of US, tudi ameriške zlate rezerve in Alliance. Zelo močno naj bi z lastniškimi deleži nadzorovali medijski prostor po svetu, predvsem v Ameriki. Pod nadzorom naj bi imeli vse tri največje televizijske družbe, prav tako medijskega mogotca Ruperta Murdocha, nadzorovali pa naj bi tudi v Evropi. Lovke njihovega imperija naj bi segale v prav vse donosne svetovne posle. Rothschildovi že dve stoletji skrivajo svoje bogastvo in nočejo, da bi ljudje vedeli za vse njihove donose. Prav tako zelo skrbno brišejo vse dokaze, ki jih puščajo za seboj. Mayer Amschel Rothschild je rekel Američanom: “Če mi daste pod kontrolo državne finance, me ne zanima, kdo piše zakone.” Ugotovil je, da je posojanje denarja plemstvu in državam najbolj varno, saj jamčijo povračilo z davki, ki so jih plačevali običajni ljudje. Zaradi zadolževanja držav so se Rothschildovi dokopali do narodnih bank in jih privatizirali. Posodili so denar Japonski za vojno proti Rusiji, prav tako naj bi financirali oktobrsko revolucijo v Rusiji ter bili direktni krivci za poboj ruske carske družine. O tem je pisal tudi Winston Churchill leta 1920, ko je bil še novinar.
Ksenofont
20. 09. 2012 11.10
+3
Res je. In to še ni vse, imajo masla na glavi da dol padeš,...
KisloZelje333
20. 09. 2012 14.59
+3
bravo janez, čisto dejstvo, dokazano ampak infadel bo verjetno vse ovrgel, češ da si navaden islamski skrajnež in da je to islamska propaganda hahahhaahha
janez6bb
20. 09. 2012 08.24
+2
Ob tej Bill Gates, eden bogatejših in vplivnejših ljudi je imel govor na konferenci TED v Kaliforniji 18. febrarja 2010. TED konferenca je nekakšen elitni klub bogatih in vplivnih (sami radi mislijo, da inteligentnih in razsvetljenih), kar jim sploh ni problem reči v javnosti. Javnost je danes itak prepričana, da so ljudje kot je Bill Gates carji in verjetno bi jim večina z veseljem lizala preznojene riti že samo zato, da bi se lahko hvalili s tem. Letošnji govor je Bill Gates posvetil širjenju agende trajnostnega razvoja. Predstavil je še vedno zgolj teorijo o globalnem segrevanju človeškega izvora in iz nje izpeljeval trdne sklepe. Predstavil je enačbo, ki jo moramo rešiti, CO2=(število ljudi)x(povprečje storitev na osebo)x(povprečje energije na storitev)x(izpust co2 na enoto energije). Enačba je rešena, ko je izpust co2 izničen, na nuli. To je pa problem, saj še nimamo tehnologije, ki bi nam to omogočala, hkrati pa razvoj zahteva, da vsak dan proizvedemo več energije za naraščajoče prebivalstvo. Ni naklučje, da se enačba začne s populacijo, saj je vse odvisno od nje. Če ne bi bilo ljudi, potem ne bi bilo dodatnih izpustov CO2, potem ne bi bilo globalnega segrevanja… Tako gre ta logika. Torej je zmanjševanje števila prebivalstva eden od bistvenih ukrepov za rešitev te enačbe glede na to, da nimamo tehnologije, ki bi omogočila, da hitro znižamo kateregakoli od ostalih treh faktorjev. Zmanjšaš populacijo in izpusti CO2 bodo drastično padli, poigrej se z enačbo in ugotovil boš, da je pogoj za nič izpustov to, da je eden od teh štirih faktorjev 0. Ker vsak človek v družbi potrebuje storitve in ker vsaka storitev terja nekaj energije in ker energija proizvaja co2 ostajata samo dve možnosti: zmanjšati izpust co2 na enoto energije na 0, ali če to ni mogoče (kar danes ni) je druga možnost, zmanjšati populacijo do točke, ko enačba proizvede mnogo manjšo vrednost izpustov co2 in tako kupiti čas za razvoj tehnologije. Ta govor Billa Gatesa sem videl že pred mesecem dni a mu nisem povzročal posebne pozornosti, potem sem pa zasledil na Times Online članek z naslovom Bill Gates pledges $10bn for a ‘decade of vaccine’ (Bill Gates podarja 10 milijard $ za ‘desetletje cepiv’. V članku pišejo, da je to največja posamična donacija v zgodovini. Bill Gates pravi, da bo s tem denarjem/cepivi reševal dramatično smrtnost otrok v nerazvitih državah, pravijo, da je izračunano, da lahko s tem denarjem reši 8 milijonov otrok. Naslednji 1.1 milijon otrok bodo rešili z cepivi za malarijo, ki jih pošljejo na trg v začetku leta 2014. Skratka cepivo na cepivo, da bodo otroci živeli dljše, bolj zdravo in zadovoljno življenje, da se bodo v miru množili in razvijali svoje države, res? Ker v svojem govoru na TED konferenci Bill Gates jasno pojasni, da so cepiva del reševanja enačbe z CO2, da je to njemu ljuba rešitev problema in da bo v naslednjem desetletju zmanjšala svetovno prebivalstvo za 10-15 odstotkov…
lolipoly
20. 09. 2012 07.56
-2
V ZDA je v letu 2012 392 Bilionerjev ,,,milionerje sploh ne stejejo,,
KisloZelje333
20. 09. 2012 14.59
+4
ti si res pametna, neveš pa da rothschildi res obstajajo, kako motena moraš to biti? od 1 do 10, dejansko 10?
Bruhalnica24
20. 09. 2012 06.36
+2
Rotsildov ni na seznamu kako hecno.
DOLENC1991
20. 09. 2012 07.15
+5
uni so ljudje za zavesami, teli "bogataški" so nč proti njim... Rockefeller, Rotschild in še se najde...
quickone
20. 09. 2012 05.29
+12
kje so pa naftni mogotci pa bankirji..razne uplivne družine...aja teh se ne sme omenjati imajo preveč
lolipoly
20. 09. 2012 07.23
-1
Jure Herer
19. 09. 2012 23.50
+11
Si predstavljate kakšen bi bil svet brez denarja?
Strelja?ko
20. 09. 2012 00.10
+8
DonMiltonFriedman
20. 09. 2012 00.10
-14
ti ne bi mel za travo, pa bi ti še mal možganskih celic ostal. Krekhed en
grmstrm
20. 09. 2012 00.44
+6
@Matic Mqss Zaradi takega razmišljanja kot ga imaš ti je svet u P+++I. Res si bogi s tisto diodo, ki jo premoreš v glavi. Očitno ti ni nič jasno.
matej1111
20. 09. 2012 08.35
-3
Ti nebi imel nič za jest, ker nebi blo socialne. :)))))
KisloZelje333
20. 09. 2012 17.05
+1
matic we are change slovenia vpisat v google pa mal se zamislit kakšne traparije pišeš..
maliButalec
19. 09. 2012 23.14
+21
Bill Gates je daroval "milijarde" v dobrodelne namere. Ja, pa kaj še? Navadna laž. Bill Gates je denar nakazal v svojo fundacijo - Bill and Melinda Foundation. Ta fundacija ima zaposlene znanstvenike, ki razvijajo cepiva za hiter postopek na Oni Svet (kasneje nam bodo to cepivo vgradili v ČIP, katerega boš dobil vgrajenega že ob rojstvu)). Bill Gates dela potem teste s temi cepivi na Afriških otrocih. On je bolan Evgenik, ki bi najraje spravil 80% Sveta na Oni Svet. Na YouTubu obstaja video o tem. In potem mediji pišejo, da on daje v dobrodelne namene. Vsi so isti. Imajo toliko, da nemorejo zapraviti, pa bi imeli še več. Sedaj jim več denar niti toliko ne pomeni, kot to, da dobijo Moč in Kontrolo nad množico ljudi. Na tem dela klub od Elite. Sicer pa se samo eno stvar vprašajte. Če so vse države dolžne - kdo je pol tista oseba, katera posoja denar celemu Svetu? Odgovor: To je nekaj družin, katere obvladujejo cel monetarni dolg. In tukaj govorimo o 60.000 milijardah dolarjev. In to so tisti pravi bogataši. Ne pa Bill Gates in neki "revni" šejki. Zaključek: Par družin katere lahko preštejete na prste roke - so težke 60.000 milijard dolarjev. V članku pa pišejo, da imajo milijarderji le 1.310 milijard dolarjev. Same laži in zavajanja s strani medijskih hiš, katere lastniki so Rotschildi in Rockefellerji. Vam je sedaj jasno, zakaj se ne omenja teh najbogatejših "pravih" ljudi? Meni je.
lolipoly
19. 09. 2012 23.58
-18
Ti si raje daj naziv VELIKI BUTALEC, ker res pises butaste!
tedy
20. 09. 2012 02.52
+8
lolipoly, če komentiraš tukaj predvidevam da imaš internet. Če imaš internet ter seveda vsaj 5 pik v glavi, boš znal informacije preveriti sam, predno tukaj pišeš bedarije. Samo nažalost, zaenkrat še, veliko ljudi nima teh 5 pik v glavi:(
nikhrast
20. 09. 2012 05.37
-2
Imaš pa talent da pišeš butaste stvari. Bogati smo tudi navadni ljudje, moj pokojninski sklad ima investiranih okoli $150 milijard, od kje pa misliš da pride penzion, od države že ne.
KisloZelje333
20. 09. 2012 05.49
+8
lolipoly spet hahaaha ona ve več kot ljudje iz nata, vrha farmacije, vatikana, glejte lolipoly ve, da je družina rothshcild teorija zarote, saj samo v google bi blo treba vpisat pa preverit, pa kaj gates počne tudi, ampak za našo cvetko je to prenaporno, raje vse ovrže, kar tako, kaj pa gledate youtube, neverjetno
lolipoly
20. 09. 2012 07.18
-6
Aha, napadli ste me spet, ker pisete tisto, kar ste na nakem Youtubu slisali ali prebrali, kaksno teorijo posameznika., Ce bi res poznali te bogatase, nebi pisali take bedarije , kot jih je napisal MaliButalec..))
janez6bb
20. 09. 2012 08.23
+4
Bill Gates v televizijski oddaji zagovarja odbore smrti. Odbore, ki odločajo katere paciente ni smiselno zdravitit. ....
KisloZelje333
20. 09. 2012 15.01
+6
lolipoly hudo je biti v tvoji koži, toliko nevednosti že dolgo časa nisem zasledil na tem forumu, saj maš martiana in podobne ki so stalno lapali teorije zarote, teorije zarote, danes mu je nerodno sploh še karkoli napisat, ker ve kako se je smešil, ti pa še kar vztrajno hehehe loli ti si res taprava
Nina Nubia 1
19. 09. 2012 23.05
+4
putin je pravi revez proti temu jabolcnemu zupanu!!!to sem omenil zato,ker je bilo toliko pompa okoli putina in njegovega premozenja.
Beskovnik
19. 09. 2012 22.58
+1
Če ne-znajo ene raziskave narediti sami ne pa da izvejo krneki
Jure Herer
19. 09. 2012 22.50
+8
kje so pa rockerfellerji, rotshildi fakin bushi, windsdorji?papež je najbogatejši človek na svetu!
Nina Nubia 1
19. 09. 2012 23.06
+12
kravavih druzin se NE omenja in raznih stricev iz ozadja, pac se en dokaz,da nas imajo za ovce drugace se pa strinajm.
nikhrast
20. 09. 2012 05.39
-8
V Sloveniji je narod zabit, verjame samo v zarote, misliš da berejo Forbes.
matej1111
19. 09. 2012 22.03
+2
Družino Janković so pozabli, z direktorom Jurčkom na čelu. :))))))
Nina Nubia 1
19. 09. 2012 23.07
+2
Strelja?ko
20. 09. 2012 00.15
+0
deerar
19. 09. 2012 20.34
+41
Židovska posla Zakaj v dvojčkih na dan zrušitve ni bilo niti enega Žida????,čeprav jih je tam delalo na tisoče.
Nina Nubia 1
19. 09. 2012 23.08
+5
vprasanje za milijon dolarjev???odgovor je vreden vec 10 milijard!!!!
Strelja?ko
20. 09. 2012 00.16
+0
Kaj je vrednost? A to če imaš diamantni planet zase. Lol... Kje pa je voda?
dq
19. 09. 2012 20.23
+26
kaj pa židovske druzine?? njih se pa neomen nc ane....
suckers
19. 09. 2012 20.28
+9
al pa kksne arabske. Sam sirijski predsednik tehta okrog 120 milijard €
Drumm
19. 09. 2012 20.36
+6
Nina Nubia 1
19. 09. 2012 23.10
+5
sam sirijski tehta okrog 120 milijard???? si resen??? kaj pa teb ni jasno gadafi je bil vreden 160 milijard pa je bil proti basarju pravi bogatas!!!! mali nasvet treba malo manj gledati zahodne propagande!!!!!
Danica Krajnc
19. 09. 2012 20.11
+34
Na televiziji kar naprej govorijo o lepih , znanih in bogatih, lepo prosim začnite še govoriti o pridnih, poštenih in delovnih ter seveda uspešnih,.....?????????
Alexey-x
19. 09. 2012 22.19
+1
gospa Danica o teh ne rabijo pisat jih vsaki dan gledamo na naših tv-jih,kako nam GRENIJO ŽIVLJENJE!! :)
s_LOVE_nac
19. 09. 2012 20.00
+22
pozabili so na janšo
xeroox999
19. 09. 2012 23.56
sejvam
19. 09. 2012 19.26
+27
Očitno da so pozabili na družino Rockefeller
VWKid
19. 09. 2012 19.43
+31
Rockefeller ima več denarja kot je trenutno dolarjev v obtoku... koliko pa bodo napisali? več kot se ameriška vlada zadolži, več ga ima :)
rudefriske
19. 09. 2012 20.04
-10
Danes bi imel rockfeller 120 miljard ce ne se vec.. Mi pa komi cez mesc prezivimo
dannyer
19. 09. 2012 20.18
+11
če bi dali celotno premoženje Rocefrllerja skupaj bi bilo vredno okoli 700,000,000,000.00 USD oz najbogatejši človek vseh časov ko je umrel je imel 320,000,000,000.00 ocenjeno
dq
19. 09. 2012 20.24
-1
suckers
19. 09. 2012 20.29
+2
kdaj se bojo ti dedci posteno obdavcili, pa tudi tisti ki skrivajo kes na kajmancih itn.
Die einemaister
19. 09. 2012 20.30
+12
to je bil John D. Rockefeller imel je baje 620 miljard dolarjev
jezek_vse_ve
19. 09. 2012 23.52
Kristijan1991
20. 09. 2012 02.24
+2
nikhrast
20. 09. 2012 05.49
-6
Die einemaister
20. 09. 2012 08.59
+3
še napisat ne znaš kaj šele d bi vedu kdo to je biu
fast_five
19. 09. 2012 19.21
+21
Mi pa nimamo za kruh :D Ja in? kam bojo s took gnara?