Tujina

Uzakonili večji nadzor nad gledališči: 'Gre za krajo še enega področja, ki pripada javnosti'

Budimpešta, 11. 12. 2019 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
8

Madžarski parlament je pričakovano sprejel sporni zakon, s katerim se bo povečal vladni nadzor nad gledališči. Predlog zakona, ki ga je vložila desna vlada Viktorja Orbana, so poslanci obravnavali po nujnem postopku, potrditev pa je bila pričakovana zaradi dvotretjinske večine Orbanove stranke Fidesz v parlamentu.

Med glasovanjem, v katerem je zakon podprlo 115 poslancev, 53 pa jih je bilo proti, so opozicijski poslanci stali s črnimi gledališkimi maskami pred obrazom, je poročal novičarski portal 444.hu.

Zakon uvaja nacionalni kulturni svet, preko katerega bo vlada izvajala "centralizirano strateško upravljanje kulturnih sektorjev" in povečala vlogo pri vodenju občinskih gledališč in financiranju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predlog zakona je vlada v parlament vložila v ponedeljek, ko se je proti predlogu na protestih v Budimpešti zbralo več tisoč ljudi. Na hladen dan je več tisoč ljudi izražalo nestrinjanje z novo zakonodajo, na transparentih pa je med drugim pisalo tudi "Prašici, roke stran od gledališča".

Znani igralci, gledališki režiserji in župan madžarske prestolnice so na protestnem shodu spregovorili proti predlogu zakona, za katerega menijo, da bo ogrozil neodvisnost gledališč. Načrti vlade jih spominjajo na komunistično dobo, ko je država nadzirala večino vidikov javnega življenja.

"Sem demokrat in to je korak h kraji še enega izmed področij, ki pripada javnosti – tokrat so to gledališča," pa je povedal 67-letni protestnik, sicer upokojeni voznik avtobusa.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vlada pa je zakon v parlament vložila tudi kljub temu, da mu je s podpisom pod peticijo nasprotovalo 50.000 ljudi. V peticiji so opozorili, da želi vlada zaorati po nacionalnem kulturnem skladu, imenovati svoje direktorje v gledališčih, ki jih financira država, in financiranje uporabiti za vzvod moči ter prenehati financiranje neodvisnih gledališč, s tem pa jih "obsoditi na gotovo smrt".

Ukrep je bil sprejet po hudem porazu Fidesza na oktobrskih lokalnih volitvah. Stranka je med drugim proti združeni opoziciji izgubila v prestolnici Budimpešti in desetih drugih ključnih mestih.

Orban je od leta 2010, ko je drugič postal premier, zaradi spodkopavanja demokratičnih institucij na Madžarskem deležen kritik doma in v Evropski uniji. Med drugim je povečal pritisk na kritične medije in nevladni sektor ter odpravil avtonomijo univerz in Akademije znanosti. EU pa proti Madžarski vodi postopek zaradi kršenja direktive o azilnih postopkih in pogojih za azil ter listine EU o temeljnih pravicah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
12. 12. 2019 17.11
+2
Danes gledališča, jutri kina, cenzura predstav. Mimogrede sem se spomnil na primer na Hrvaškem, ko so poskušali cenzurati oz. prepovedati radijske in tv oddaje, ki so obravnavale alternativne vsebine, alternativno znanje. TV voditelj Trećeg oka, zanimive oddaje, je precej dvignil glas, med drugimi. No, zadeva oblastem ni uspela.
Krta?a 21
11. 12. 2019 20.23
+5
Se prav tipi ala Mahnič pa Janša bojo pa še lahko nastopal tam?
pravisprehajalec
11. 12. 2019 19.59
-9
Nadzor nad umetniki namreč pomeni tudi nadzor nad državnimi sredstvi. Saj oni niso Tržna kategorija. Če so vsa področja z javnimi sredstvi nadzorovana, zakaj ne bi bili tudi umetniki...
Krta?a 21
11. 12. 2019 20.26
+7
Jp če že je fašizem, pa nej bo fašizem na polno.
Malinha
11. 12. 2019 20.32
+9
Nadzor nad umetniki namreč NE pomeni tudi nadzor nad državnimi sredstvi, ampak nad obojim. Čudno, tako zagrižen antikomunist kot ti, ki paranoično za vsakim grmom vidi zajca - komunista, ne prepozna v tem perverzno zlonamerno uporabo že čistega Stalinizma. Aja, ti si totalitarist, rkc paradigmatski zagovornik spolnih zlorab, pristen kolaboracionist. Imaš edinstveno priliko, da živiš v svetu, kakršnega si želiš in zaslužiš, torej, enosmerni vlak, smer: Orbanolandija.
pravisprehajalec
11. 12. 2019 19.57
-9
Če se je madžarska umetnost izrodila, tako kot v Sloveniji, v nerazumljive državne performanse z edinim namenom Provokacije zaradi provokacije ter Prešernove nagrajence tipa Maja Smrekar in tista pasja dojilja, potem vsekakor stvar potrebuje državni nadzor. Bravo Madžari.
Ost1234
11. 12. 2019 19.44
+4
Kopiranje brkatega avstrijca ....
pravisprehajalec
11. 12. 2019 20.04
-6
Za razliko od Čopavog Zagorca, kjer je umetnost prišla do polnega izraza. Predvsem v svoji kritični komponenti...