Tujina

Na makedonski meji postavljajo table Severna Makedonija

Skopje, 13. 02. 2019 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
6

Potem ko se je Makedonija uradno preimenovala v Severno Makedonijo, je vlada premierja Zorana Zaeva pozvala carinike, naj v roku treh dni na vseh mejnih prehodih zamenjajo table z imenom države. Med prvimi bodo tablo z novim imenom države zamenjali na makedonsko-grškem mejnem prehodu Bogorodica-Evzoni.

Table z napisom Severna Makedonija bodo v prihodnjih treh dneh namestili na vseh mejnih prehodih, to velja tudi za mednarodni letališči v Skopju in Ohridu.

Table bodo zamenjali tudi na vseh državnih uradih. Med drugim pa so k menjavi osebnih dokumentov pozvali tudi vse državljane, ki imajo glede na uredbo sicer za to na voljo pet let.

Makedonski mediji so poročali, da bodo v prihodnje zamenjali tudi mednarodno avtomobilsko oznako, ki je sedaj MK.

Skopje bo sicer v prihodnjih dneh o spremembi imena obvestilo še Združene narode. Tako bo novo ime začelo veljati tudi po celem svetu.

Na makedonski meji postavljajo table Severna Makedonija
Na makedonski meji postavljajo table Severna Makedonija FOTO: AP

Grčija je od leta 1991 nasprotovala imenu svoje severne sosede, saj imajo istoimensko severno pokrajino. Zaradi spora je Grčija blokirala pot Makedonijev zvezo Nato in Evropsko unijo. Strani sta lani poleti le sklenili zgodovinski prespanski sporazum, po katerem se je Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo.

Grčija je nato v petek kot prva država zveze Nato ratificirala protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato, v torek pa ga je kot druga država ratificirala Slovenija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

antilevi?ar
14. 02. 2019 17.59
+3
E moji Makedonci, zapomnite si ta dan, zadnji dan kdaj ste bili svoj, ponosen narod, danes ste se dobro zasidrali v EU in NATO riti. Dobrodošli v klub, ki vam bo spil še tisto malo krvi, ki jo imate.
Dule Med
13. 02. 2019 21.09
+4
Makedoncam se sploh ne sanja kaj jih pričakuje v prihodnosti, politika najbolj pokvarjena igra tega sveta.
JApajaDAja
13. 02. 2019 19.56
+3
to je bolj albadonija !
mufflon
13. 02. 2019 16.28
+7
Makedonci so mi simpatični, a jim geo položaja malo ne zavidam. Sami super sosedi....
flojdi
13. 02. 2019 16.16
+2
. evo. to je , verjetno, dober biznis za tiste , ki delajo Table. verjetno je šef žeKdo, ki je to Pred Videl . / kot PoNavadi.
Razumnež
13. 02. 2019 14.38
+2
Komaj čakam, da se združita S. in J. Makedonija.... Grki pa že niso Makedonci in ne bodo imeli nič proti tej združitvi.