Tujina

Opozicijski kandidat razglasil zmago

Male, 23. 09. 2018 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
1

Na Maldivih so potekale predsedniške volitve, na katerih sta se pomerila sedanji predsednik Abdulla Yameen ter predstavnik opozicije Ibrahim Mohamed Solih, ki je že razglasil zmago. Uradni rezultati sicer še niso znani.

Po preštetih 92 odstotkih glasov je zmago razglasil opozicijski kandidat Ibrahim Mohamed Solih, ki se je na predsedniških volitvah pomeril z dosedanjim predsednikom. Uradni rezultati še niso znani. 

Oblasti so morale zaradi dolgih čakalnih vrst volitve podaljšati za tri ure. Od izida volitev bo precej odvisno, kako bo otoška država v indijskem oceanu delovala v prihodnje. Sedanji predsednik Abdulla Yameen je tesno povezan s Kitajsko, njegov tekmec Mohamed Solih bi se tesneje povezoval z Indijo in Zahodom.

Družbena omrežja so medtem preplavile fotografije črtic na prstih, ki jih volivci dobijo ob glasovanju in, ki pričajo o udeležbi na volišču, s čimer so prebivalci Maldivov, ki so se tokrat množično odpravili na volišča in ponekod čakali celo več ur, 'dokazali', da so volili. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Opozicijski kandidat bi znova vzpostavil demokracijo

Yameen iz Napredne stranke za Maldive, ki se tokrat poteguje za drugi petletni mandat, je pred volitvami obljubil, da bo pospešil gospodarski napredek. Kandidat opozicijske Maldivske demokratske stranke, ki ga podpirajo še dve večji stranki ter zaprti nekdanji predsednik, pa je napovedal, da bo v primeru zmage v državi znova vzpostavil demokracijo in izpustil več deset političnih zapornikov.

Volišča so se odprla ob 8. uri po krajevnem času (5. uri po srednjeevropskem), nekaj več kot 262.000 registriranih volivcev pa bo lahko glasovalo do 16. ure po krajevnem času (13. ure po srednjeevropskem).
Volišča so se odprla ob 8. uri po krajevnem času (5. uri po srednjeevropskem), nekaj več kot 262.000 registriranih volivcev pa bo lahko glasovalo do 16. ure po krajevnem času (13. ure po srednjeevropskem). FOTO: AP

Policija naj ne bi imela naloga za preiskavo

Na predvečer volitev je policija izvedla preiskavo v Solihovem volilnem štabu. Opozicija trdi, da policija ni imela naloga za preiskavo, vlada pa vztraja, da so nalog pridobili in da je policija preiskovala domnevne "nezakonite dejavnosti" v volilnem štabu opozicijskega kandidata.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jogi
23. 09. 2018 12.04
+11
upam, da se bodo pravilno odločili . ? tamkajšni prebivalci bolje poznajo razmere kot mi !