Tujina

Na Malti bodo za umor novinarke sodili trojici moških

Valletta, 21. 12. 2017 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dokazov za začetek sojenja trem moškim zaradi umora malteške novinarke Daphne Caruane Galizie je dovolj, je odločila sodnica. Policija je od torka predstavljala zbrane dokaze proti bratoma Georgeu in Alfredu Degiorgiu ter Vincentu Muscatu. Vsi trije krivdo zanikajo.

Sodnica na Malti je danes odločila, da je dovolj dokazov za začetek sojenja trem moškim zaradi odmevnega primera umora novinarke Daphne Caruane Galizie 16. oktobra. Odločitev je sprejela po zaključku tri dni trajajočega dokaznega postopka.

Od torka je policija predstavljala zbrane dokaze proti bratoma Georgeu in Alfredu Degiorgiu ter Vincentu Muscatu. Vsi trije krivdo zanikajo.

Kot je v torek razkril policijski inšpektor Keith Arnaud, je bila 16. oktobra ob 2. uri zjutraj po lokalnem času - to je 13 ur pred usodno eksplozijo - nedaleč od novinarkinega doma v vasi Bidnija vključena sumljiva naprava. Aktivna je ostala, vse dokler ni bila sprožena z sms sporočilom in je eksplodirala ter ubila novinarko. Sms sporočilo naj bi bilo poslano z morja oziroma z ladje v bližini malteške obale.

Vsi trije osumljeni krivdo za umor novinarke zanikajo.
Vsi trije osumljeni krivdo za umor novinarke zanikajo. FOTO: AP

Danes je na sodišču pričalo več policistov, da bi podprli dokazno gradivo, ki so ga predstavili preiskovalci. Predstavili so tudi posnetke čolna, domnevno vpletenega v izvršitev umora.

Policija je trojici moških prišla na sled, potem ko je vzela pod drobnogled na tisoče telefonskih številk, ki so bile povezane s številko, s katere je prišlo sms sporočilo, ki je detoniralo bombo.

Poleg tega so nadzorne kamere ob 8. uri zjutraj na dan umora posnele ladjo, ki pripada bratoma Degiorgio, kako je izplula iz pristanišča. Popoldne je bila ladja še vedno na morju, v vmesnem času, torej tudi v času detonacije, pa sodeč po posnetkih ni počela nič posebnega.

Novinarka je bila ubita 16. oktobra

Caruana Galizia je bila ubita 16. oktobra dopoldne v eksploziji avtomobila, s katerim se je ravno odpeljala od doma. V zadnjem letu je 53-letnica objavljala zgodbe o domnevni korupciji premierja Josepha Muscata in njegovih tesnih zaveznikov. Ta je najprej prišla na dan z objavo milijonov t. i. panamskih dokumentov aprila lani. A v svojem delu je novinarka sicer razkrivala tudi umazane posle vidnih opozicijskih politikov in poslovnežev. Tik pred smrtjo je na svojem blogu objavila, da je situacija "obupna" in da so "barabe povsod" na Malti.

Umor je sprožil proteste in celo opozorila Malti iz EU, ki je v to članico poslala posebno delegacijo, da preuči zadeve. Na pomoč malteški policiji pri preiskavi umora so med drugim prišli agenti ameriškega FBI in Europola.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
21. 12. 2017 16.04
+1
Janko in Metka iz pravljice sta svojo pot označevala s drobtinami, mi pa jih nehote z elektromagnetnimi signali, ki morajo biti arhivirani še 10 let po dejanju.
emilzapata
21. 12. 2017 16.06
+1
nauk te zgodbe je: ne uporabljaj telefona ali računalnika za kriva pota, tudi takrat ne, ko prevaraš ženo.