Tujina

Na norveško-ruski meji zaznali manjšo količino delcev radioaktivnega joda

Moskva/Oslo, 15. 08. 2019 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
6

Norveške oblasti, pristojne za jedrsko varnost, so sporočile, da so na norveško-ruski meji po eksploziji v vojaškem oporišču na severu Rusije odkrili manjše količine delcev radioaktivnega joda. Dodale so, da sicer za zdaj ni mogoče potrditi, da so radioaktivni delci povezani z nesrečo blizu Arhangelska.

Norveške oblasti so danes sporočile, da so na norveško-ruski meji odkrili manjše količine delcev radioaktivnega joda. Vzorce z radioaktivnim jodom so zbrali na merilni postaji Svanhovd na severu Norveške med 9. in 12. avgustom, eksplozija v ruskem vojaškem oporišču, ki je zahtevala pet smrtnih žrtev, pa je odjeknila 8. avgusta.

Šele nekaj dni po incidentu je ruska vlada potrdila, da so po nesreči zabeležili višjo raven sevanja od običajne.
Šele nekaj dni po incidentu je ruska vlada potrdila, da so po nesreči zabeležili višjo raven sevanja od običajne. FOTO: AP

Radioaktivni jod zaznajo šestkrat do osemkrat letno

Norveške oblasti so še navedle, da na norveških postajah za merjenje radioaktivnega sevanja zaznajo radioaktivni jod od šestkrat do osemkrat letno, vir radioaktivnega sevanja pa običajno ni znan.

Rusko državno podjetje za jedrsko energijo Rosatom je ta teden sporočilo, da so znanstveniki v Arhangelsku testirali motorje na jedrski pogon, ko se je zgodila nesreča.

Oblasti v bližnjem mestu Severodvinsk so že na dan nesreče na spletu objavile, da so detektorji radiacije zaznali krajši dvig stopnje radioaktivnosti. Objavo so kasneje umaknile, obrambno ministrstvo pa je sporočilo, da je bila stopnja radioaktivnosti po nesreči običajna. Šele nekaj dni po incidentu je ruska vlada potrdila, da so po nesreči zabeležili višjo raven sevanja od običajne.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
16. 08. 2019 15.05
-2
Nobene nesreče ni bilo. Rusija je v vojni. Napadena je bila.
Malo_sutra
15. 08. 2019 19.56
+3
Nekdo je ulagal kumarce...
User300173
15. 08. 2019 19.20
+10
Jedrska energija da ali ne? Mislim, da bo morala biti prisotna. V Sloveniji na Krasu še vetrnice ne moremo postaviti, ker neka civilna iniciativa trdi, da bo vetrnica spremenila smer Burje. Smo proti termoelektrarnam, hidroelektrarne tudi niso "naravovarstvenik" in so nesramno drage, osebna samooskrba je pač obliž...Elektrike pa se nismo pripravljeni niti delno odpovedati, "perpetum mobile" pa zaenkrat ne obstaja..
Pikanajlonca
15. 08. 2019 18.25
+0
Največji EKO TERORISTI so predstavniki JEDRSKIH lobijev ti bi odpadke pustili tisočim generacijam naj pazijo, skrbijo za varnost in zapravljajo milijone za skladiščenje in varnost za te odpadke. Kako nagnusni so ko razlagajo nekaj o poceni energiji sami pa ne vedo kaj se bo z tem Explozovnim materialom dogajalo 40 000 in več let.
hotchilipoper
15. 08. 2019 16.07
+3
flojdi
15. 08. 2019 16.01
+3
. koliko delcev točno.. 3 ali 4...ali 5000