Tujina

'Svoboda političnim zapornikom': tisoči na pohodu do Barcelone

Barcelona, 16. 10. 2019 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.S./U.V./Barbara Golub/STA
Komentarji
88

Po noči nemirov in spopadov s policijo na ulicah Katalonije, v katerih je bilo ranjenih 125 ljudi, 51 pa je bilo aretiranih, nekdanji katalonskih voditelji, katerih obsodba je sprožila množične proteste, pozivajo k mirnim protestom. Medtem so iz več katalonskih mest protestniki krenili proti Barceloni, kjer naj bi v petek potekale osrednje velike demonstracije.

Katalonci so vstopili v tretji dan množičnih protestov, ki jih je sprožila obsodba devetih nekdanji katalonskih voditeljev boja za neodvisnost - te je sodišče obsodilo na večletne zaporne kazni zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev. 

Po noči nemirov in spopadov s policijo, v katerih je bilo ranjenih 125 ljudi, 51 pa je bilo aretiranih, so se z napisi "svoboda za politične zapornike" danes navsezgodaj zjutraj iz več mest na območju Katalonije začeli množični pohodi do Barcelone - tu naj bi v petek demonstracije dosegle višek na velikem shodu. 

Katalonski predsednik Quim Torra je v jutranjih urah sklical tudi nujni sestanek ministrov, predvsem zaradi opozoril, da bi zaradi nemirov med protesti, vlada v Madridu lahko uvedla neposredno oblast nad katalonsko regijo. Zatem pa se je pridružil enemu izmed številnih tridnevnih pohodov na Barcelono. 

Španska vlada medtem v Katalonijo pošilja večje število španske policije, da bi "zagotovila varnost", poroča Catalan News.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Burna noč: protestniki skušali vdreti v poslopje vlade

V Barceloni in drugih katalonskih mestih se je v torek zbralo na tisoče ljudi, v več mestih so izbruhnili spopadi med policijo in protestniki, ki so zažigali stvari. Poskušali so tudi vdreti v poslopje vlade v katalonski prestolnici.

Protestniki, med katerimi so bili številni deloma zamaskirani, so zažigali barikade in škatle ter policiste obmetavali z različnimi predmeti. Policisti v zaščitni opremi so poskušali z gumijevkami obdržati razmere pod nadzorom. V Barceloni je policija tudi s solzivcem posredovala proti množici, ki je skušala vdreti v vladno poslopje.

Sprva mirnih protestov se je samo v Barceloni udeležilo okrog 40.000 ljudi, iz Girone poročajo o 9000 protestnikih. Policija je do sedaj na protestih aretirala 51 ljudi, pri tem je bilo ranjenih 54 pripadnikov regionalne policije in 18 pripadnikov nacioalnih varnostnih sil, piše Guardian. Skupno je bilo ranjenih že 125 ljudi. 

"Manjšina poskuša vsiliti nasilje na ulice Katalonije," je v odzivu zapisala osrednja vlada. "Očitno je, da ne gre za miroljubno civilno gibanje, ampak je koordinirano s strani skupin, ki skušajo z nasiljem razdreti družbeno sobivanje v Kataloniji." 

Zaprti katalonski voditelji pozivajo k mirnim protestom 

Uradni Madrid je zatrdil, da se bodo nasilje na protestih odzvali na "odločen, sorazmeren in enoten" način, devet obsojenih katalonskih voditeljev pa je danes pozvalo k mirnim protestom. Pri tem so podprli "mobilizacijo in množične ter mirne proteste", a dodali: "Nobeno nasilje nas ne simbolizira." 

Protesti proti obsodbi katalonskih voditeljev boja za neodvisnost

Katalonski protestniki so tako v torek že drugi dan zapored zasedli ulice mest, da bi protestirali proti ponedeljkovi obsodbi devetih nekdanjih politikov zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017. Sodišče jim je dosodilo od devet do 13 let zapora. Obsojeni so zaradi vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Protesti so potekali že v ponedeljek, ko je bilo v spopadih med protestniki in policijo ranjenih več kot 70 ljudi. Najhuje je bilo na barcelonskem letališču, kjer so odpovedali prek sto letov.

Tiskovna predstavnica katalonske regionalne vlade Meritxell Budo je sporočila, da razumejo jezo protestnikov, medtem ko so španske oblasti v Madridu povedale, da preiskujejo, kdo stoji za organiziranjem zborovanj. 

Protestniki naj bi sicer uporabljali aplikacijo, poimenovano Tsunami Democratic, ki jih usmerja na kraje protestov v katalonskih mestih, piše BBC.

Protestniki, med katerimi so bili številni deloma zamaskirani, so zažigali barikade in škatle ter policiste obmetavali z različnimi predmeti.
Protestniki, med katerimi so bili številni deloma zamaskirani, so zažigali barikade in škatle ter policiste obmetavali z različnimi predmeti. FOTO: AP

Cerar po obsodbi katalonskih voditeljev za dialog

 Zunanji minister Miro Cerar je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko znova komentiral dogajanje v Španiji po obsodbi katalonskih voditeljev na zaporne kazni.

Kot je dejal, v Sloveniji pričakujemo, da bodo vsi nadaljnji postopki po obsodbi katalonskih voditeljev skladni s pravom, pri čemer je spomnil, da imajo obsojenci na voljo pritožbene postopke v Španiji, nenazadnje pa tudi na mednarodnih instancah.

Izrazil je pričakovanje, da ob protestih v Kataloniji ne bo prihajalo do nasilja in da bodo "državni organi zadeve reševali na nenasilen način, kolikor je to možno". Pričakuje tudi, da se bo nadaljnji proces, povezan s pravico Kataloncev do samoodločbe, odvijal skozi dialog in po demokratičnih poti.

Poudaril je, da ravno tako kot Španija pričakuje, da se druge države ne bodo vmešavale v postopke in razsodbe njenih sodišč, to pričakujemo tudi mi od ostalih. "Tudi pri nas so sodbe in postopki, ki bi jih želel kdaj kdo komentirati iz tujine, vendar na to ne bomo pristali," je dejal.

Medtem je skupina nekdanjih politikov z Milanom Kučanom na čelu ustanovila odbor za podporo katalonskim političnim zapornikom. "Izrekanje svojega prepričanja je temeljna človekova pravica, ne more biti nihče kriminaliziran, nihče ne more biti zaradi tega zaprt," je za 24UR dejal Kučan. "Spregledujejo, zavestno, da je to političen problem, ki ga ni mogoče rešiti z represijo, ni ga mogoče rešiti z zapori, z obsodbami." 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
16. 10. 2019 21.59
+5
Končno se je odzval Kučan, Cerar kot zunanji minister pač vijuga po nekih stranpoteh, ki za našo državo niso dobre.. Pač nič ne pomaga, če se skriva za diplomatskimi zvijačami, res je pač da Katalonija s takšnim rezultatom referenduma nima možnosti za odcepitev, res pa je tudi, da če se politik prihaja pogajat z drugimi v imenu ljudstva, ki zahteva svoje, ne sme pristati v zaporu ali da se mu sodi.. Španska politika bi to kot stara demokracija morala vedeti, odgovor so pogajanja, pogovor, ki ga vladajoča klika zavrača.. Kam to vodi poznamo iz zgodovine, nemiri, spopadi.. Nekdo se bo moral na koncu prej ali slej pogovoriti z oblastjo v imenu množic. Reševanje političnih problemov s sodiščem in zapori pač nikoli ni delovalo in hkrati ruši demokracijo. Kje je vsa ta EU druščina v komisiji in Evropske vrednote?
jankomat
16. 10. 2019 21.37
+0
evo kučana ,kaj pa naši oldtimer politiki,se ukvarjajo z šarčevo dozdevno ljubico ali kaj ,kar sploh ni pomembno.politično pa so mrtvi,saj ne delajo nič,samo nekaj stalno tečnarjo.
TheEarthIsFlat
16. 10. 2019 21.12
-5
Mislim, da bodo dali Katalonce v španske lonce,
Mladi? Plasto
16. 10. 2019 20.59
+9
ČE LAHKO MIRO KRITIZIRA PUTINA OKROG ZAPRTJA NAVLNEGA .... ME ZANIMA KAKO JE LAHKO TAKO DVOLIČEN V TEM PRIMERU ... DOKAZANO ČLOVEK BREZ HRBTENICE IN LASTNIH NAČEL ,KAR PA JE BILO ITAK VIDENO KO JE VLADAL .... KJE SO VSI EVROPSKI KRITIKI PUTINOVIH POLITIČNIH ZAPORNIKOV !!!!???? dajte novinarji opravit svoje delo , ne pa da ,samo plače kasirate za pisanje prostih spisev in kopiranje :D
reakcionar
16. 10. 2019 20.40
-18
60% Kataloncev je proti neodvisnosti, le 40% ki so šli na referendum so za. Ampak špansko ljudstvo Katalonije ne bo nasedlo na zblojene obljube anti-špansko pro-masonske falange, ki je na žalost skozi zgodovino uspela uničit velike vladarske hiše kot so bili francoski Luj 16, ruski car Nikolaj, itd. No passaran! Viva el Rey! Viva Espana!
26277
16. 10. 2019 20.49
+12
nikita50
16. 10. 2019 20.39
+20
Naj mi negdo pojasni zakaj so Kosovo vzeli Srbiji in ji dali status države in zakaj Kataloncem ne dajo status države, zakaj so dvojna merila.
reakcionar
16. 10. 2019 20.31
+6
Zanimivo. Isti komentatorji, ki prizivajo neodvisnost Katalonije so proti neodvisnost Kosova. Dvolična hinavščina. Merila naj bodo za vse enaka.
Volga Malek
16. 10. 2019 20.13
-21
Normalno da hocejo anarhisti destabilizirat Kraljevino Spanijo in jo razdrobit...kot leta 1917 pri carski Rusiji hocejo kralja vrzit z oblasti in sprozit drzavljansko vojno. Guardia Civil in policija, vojska pa zatret nemire. Franco je imel prav, zascitil je Spanijo med letoma 1936 in 1975 pred komunizmom, ko je umrl je kralj Juan Carlos prevzel monarhijo in nato Filip VI. Spanija je mocna, Katalonci ne bodo zmagali, Spance bo povezala zgodovina in moc preteklosti proti anarhistom. Viva el Rey ! Viva España !
Janezcesnik
16. 10. 2019 20.21
+19
Volga Malek
16. 10. 2019 20.22
-21
Leta 1975 sva z mojo prijateljico grofico skupaj z druzinami dopustovali v njeni vili na Kanarskih otokih, razlozila mi je da je bila leta 1947 povabljena ko je prisla Eva Peron v Spanijo h Francu in njegovi zeni Carmen Polo. Spanija lahko prezivi le mocna najprej s Frankom nato kot kraljevina kot monarhija kar je bila skozi zgodovino. Do izumrtja spanske veje Habsburzanov, do Burbonov se je Spanija razvijala, napredovala, Franko je rekla je zascitil Spanijo pred komunisti ampak ti bodo tudi po Franku rovarili naprej in hoteli razbijat Spanijo kot so carsko Rusijo na vse nacine iz poskusali vreci kralja s prestola z vstajami, protesti, ulico, anarhijo. Tega jim ne bomo dovolili. Je rekla, pa je to 44 let od takrat. In ravno 44 let potem spet anarhisti hocejo ulico tokrat pri Kataloniji, odvzet avtonomijo kar ima Madrid moc po Ustavi. EU potrebuje mocno Spanijo. Viva el Rey ! Viva España !
MiamiNights1984
16. 10. 2019 20.28
+13
Pojma nimaš in niti približno ne poznaš zgodovine Španije.
26277
16. 10. 2019 20.29
+4
Lepo si opisala, iz tvoje zgodbe se lepo vidi, kdo je anarhist.
Volga Malek
16. 10. 2019 20.36
-15
@26277 anarhisti rusijo drzavo in njeno ureditev, to niso nobeni "politicni zaporniki" dajte ze razumet. Nekateri bi se spet radi sli "spanske borce"
26277
16. 10. 2019 20.41
+16
Gospa Volga, vi rušite vse pred seboj, vse kar vam ne paše. Samo priznali ne boste nikoli, ker vam je malo za družbo...vi ste elita, ki bo ugnobila svet. Lp
Mladi? Plasto
16. 10. 2019 21.03
+10
volga ... glede na to , da si modre krvi :D :D :D bi bilo iluzorno pričakovat , da boš podpirala ljudstvo :D .... si pač priviligirana krota in se privilegijem ne bi odpovedala za živo glavo :D .... tvoje razlage in zagovarjanje fašista Franca je najmanj abotno :D , hinavsko ,ogabno .....
Mladi? Plasto
16. 10. 2019 21.05
+6
volgica ....dej odgovori zakaj je barcelona VEČ KOT LE KLUB !!!!!!? .... a zmoreš ???
26277
16. 10. 2019 20.00
+8
Če ne bi bili kralja, bi Real balincu v občinski ligi ..Madrida.
retrospect
16. 10. 2019 20.00
+3
Kakšna dvoličnost "proJugoslovanskih" komentatorjev, na eni strani hvalijo Jugoslavijo na drugi podpirajo samostojno Katalonijo..???
Uporabnik429336
16. 10. 2019 19.57
+5
to, ne pa mi po kavčih doma čakamo na boljše čase :D res butalci
macek_garfield
16. 10. 2019 19.54
-18
separiste, je potrebno zapret v arest, ta ki lastno drzavo izda nima kaj za delat na prostosti in pika
Uporabnik473573
16. 10. 2019 19.55
+19
Borijo se za lastno državo. Izdali bodo kvečjem okupatorje špance, ki jim vladajo že nekaj stoletij po nasilni okupaciji.
26277
16. 10. 2019 19.56
+7
Volga Malek
16. 10. 2019 20.00
-7
Mladi? Plasto
16. 10. 2019 21.09
+5
v listini združenih narodov piše , da ima vsak narod pravico do samoodločbe .... sta volgica in mačkon proti???
smu?ar1
16. 10. 2019 19.54
+11
Visca Cataluna
Uporabnik473573
16. 10. 2019 19.53
+20
Smrt fašizmu, svoboda narodu. Z vami smo bratje katalonci, vsakdo ima pravico do samoodločitve.
TheEarthIsFlat
16. 10. 2019 19.46
-12
Katalonija se ne more "odcepiti",(kat tako) ker se tudi nikoli ni "pricepila" kot npr. Slovenija k Jugoslaviji, Katalonija se lahko le z vojno "osamosvoji", ker je bila v preteklosti "zavojevana" s strani Španije, še v Sloveniji, ki ni bila nikoli zavojevana s strani bivših okupatorjev so premnogi "plačali" NAJVIŠJO CENO.
26277
16. 10. 2019 19.53
+6
TheEarthIsFlat
16. 10. 2019 21.11
+1
orthodox rs
16. 10. 2019 19.30
+23
kaksna dvolicnost slovenske vlade, to je stvar samostojne drzave Spanije, a kosovo pa ni bilo sestavni del Srbije, kaj pa je s Krimom a to ni bil seatavni del Ukrajine, kaj je s turskim napadom na Sirijo, suvereno drzavo.... Ameriske igrice in ponizno kimanje njohovih hlapcev...
macek_garfield
16. 10. 2019 19.56
-7
kosovo ze od znanega boja na enem polju ni vec del srbije
Bott
16. 10. 2019 19.29
+15
Zakaj NATO ne bombandira Madrida? Če so pa bili tako zagreti za bombandiranje Srbije, da so lahko kosovci dobili neodvisno državo, zakaj niso zdaj?
alenka.NN
16. 10. 2019 19.51
-7
zakaj ne napišeš vaše Srbije, kar tako med vrsticami, dobro, da znamo brati tudi tako.....sicer pa mešaš jabolka in krompir
blazter
16. 10. 2019 19.25
+17
Naj se osamosvojijo. Vidimo, kako je nam, najbogatejša , najrazvitejša ex yu republika. Prednost je v tem, da bodo oni šli na ceste, mi smo pa tiho.
Mladi? Plasto
16. 10. 2019 21.13
-1
prednost je v tem , da imamo mi svojo državo ,ki smo si jo izbojevali ... oni pa ne .... tko da ne bluzi kdo je več storil .... kar se pa juge tiče pa tkole dans ... povprečna plača v slo 1200 eur , v srbiji 300 eur , v bosni 200 eur , na hrvaškem 700 eur .... ja dobr smo naredl ....
Petur
16. 10. 2019 19.16
+16
Junker in nas lojze sta ze veckrat pomislila na nevarnost za svojo penzijo
komarec
16. 10. 2019 18.48
+29
Ne razumem politike Španije, ker ne dovoli Kataloniji svobodnega odločanja. Če bi se Katalonija in Španija razšli po mirni poti, bi lepo sodelovali na vseh področjih, tako pa stalni protesti, nasilje, materialna in gospodarska škoda, sožitje pa se vse bolj oddaljuje.
Uporabnik473573
16. 10. 2019 19.55
+15
Zato ker vlada v Madridu lepo črpa Katalonske davke za svoje ugodje. Če gre Katalonija ven, bo Španija brez nje gospodarsko zdrsnila.
MiamiNights1984
16. 10. 2019 20.34
+3
Tako je, severna Španija oz. Katalonija ima že od nekdaj kapital, na jugo so priseski. Pa ne gre samo za Katalonce, ampak tudi za druge "Severnjake". Zato tudi EU ni v interesu podpreti osamosvojitev, ker ne bodo od tega imeli NIČ.