Tujina

Tesna zmaga za Mayevo v parlamentu, kampanjo za brexit oglobili

London, 17. 07. 2018 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / STA
Komentarji
2

Vlada Therese May je prestala tesno glasovanje v britanskem parlamentu, ki je zavrnil dopolnilo zakonu o trgovini, po katerem bi Velika Britanija ostala v carinski uniji z EU, če do izstopa ne bi bil dosežen prostotrgovinski sporazum. Uradno kampanjo za izstop Velike Britanije iz EU Vote Leave pa so oglobili, ker je na referendumu o brexitu leta 2016 kršila volilna pravila.

Britanska vlada Therese May je za las prestala glasovanje v parlamentu in se izognila temu, da bi bila Velika Britanija po brexitu zavezana ostati v carinski uniji z EU. To bi se zgodilo v primeru, da z Unijo do roka ne bi dosegla dogovora o prostotrgovinskem sporazumu. 

Poslanci spodnjega doma parlamenta so s 307 glasovi proti 301 zavrnili dopolnilo proevropskih poslancev, ki prihajajo iz vrst premierkinih konservativcev, k novemu zakonu o trgovini, po katerem bi Velika Britanija ostala v carinski uniji z EU, če se do 21. januarja prihodnje leto z Brusljem ne bi dogovorila o prostotrgovinskem sporazumu z EU.

Vlada namreč vztraja pri izstopu iz carinske unije po brexitu, češ da bi obstanek v carinski uniji Veliki Britaniji onemogočil sklepanje prostotrgovinskih sporazumov z drugimi državami.

Je pa Mayeva izgubila glasovanje o drugem, sicer manj pomembnem dopolnilu k zakonu o trgovini o ureditvi področja zdravil po brexitu. Velika Britanija bo tako tudi po izstopu ostala del evropskega regulativnega sistema za zdravila. 

V britanskem parlamentu je potekalo glasovanje o novemu zakonu o trgovini.
V britanskem parlamentu je potekalo glasovanje o novemu zakonu o trgovini. FOTO: AP

Na Otoku oglobili uradno kampanjo za brexit in primer predali policiji

Bob Posner z volilne komisije je pojasnil, da so natančno preiskali izdatke in kampanjo Vote Leave ter manjše skupine za brexit BeLeave med referendumsko kampanjo. Po njegovih besedah so našli tehtne dokaze, da sta skupini sodelovali oziroma delali za "skupni načrt", pri čemer sodelovanja nista prijavili in nista spoštovali zakonskih omejitev glede izdatkov.

"To so resne kršitve zakonov, ki jih je parlament sprejel zato, da bi zagotovil pravične in transparentne volitve in referendume," je poudaril Posner.

Poročilo komisije navaja, da je kampanja Vote Leave zakonsko omejitev glede izdatkov, ki je sedem milijonov funtov (7,9 milijona evrov), presegla za skoraj 500.000 funtov. Vote Leave oz. njena odgovorna oseba David Halsall je predložila nepopolno in netočno poročilo o izdatkih, prav tako ni predložila nekaterih računov za svoje izdatke, še izpostavlja poročilo.

Glede skupine BeLeave, ki jo je ustanovil študent mode Darren Grimes, pa poročilo navaja, da je v okviru "skupnega načrta" s kampanjo Vote Leave porabila 675.000 funtov za kanadsko podjetje za digitalno oglaševanje Aggregate IQ. Gre za podjetje, ki je s podatki z družbenih omrežij ciljalo na volivce.

Dokumente iz preiskave so zaradi domnevne resne kršitve volilne zakonodaje predložili tudi policiji.

V Vote Leave so se na ugotovitve volilne komisije odzvali z besedami, da ni nobenih dokazov o kršitvah v kampanji za brexit. Predstavnik Vote Leave je dejal, da poročilo volilne komisije vsebuje niz lažnih obtožb in nepravilnih trditev. Komisijo je tudi obtožil, da je ravnala pod vplivom politične agende, in izrazil prepričanje, da bodo njene ugotovitve ovrgli.

Zaradi morebitne kršitve zakonodaje so primer predali tudi policiji.
Zaradi morebitne kršitve zakonodaje so primer predali tudi policiji. FOTO: iStock

Komisija je preiskavo začela novembra lani, pri čemer se je osredotočila na kampanjo Vote Leave in tri posameznike, Halsalla, Grimesa in Davida Banksa, odgovorno osebo v skupini Veterans for Britain.

Vse tri je komisija oglobila. Hallsal bo moral plačati skupaj 41.000 funtov, kampanja Vote Leave pa 20.000. Grimesu so naložili globo v višini 20.000 funtov, Banksu pa 250 funtov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ciymbalta
17. 07. 2018 20.06
Komaj čakam ko ti lažnivci zapustijo EU
Neopredeljeni
17. 07. 2018 18.11
+1
"Grimsu so naložili globo v višini 20.000 funtov". Spet ??