Tujina

Favorit za naslednika Mayeve Johnson bi znižal dohodnino, kandidatov 11

London, 10. 06. 2019 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.H. / N.P. / STA
Komentarji
6

Na Otoku se je tudi uradno začela bitka za naslednika britanske premierke Therese May na čelu konservativne stranke. Večina od 11 kandidatov, katerih kandidature morajo biti še uradno potrjene, je že začelo volilno kampanjo.

Theresa May bo do izvolitve novega vodje stranke še naprej opravljala delo premierke.
Theresa May bo do izvolitve novega vodje stranke še naprej opravljala delo premierke. FOTO: AP

Potem ko je v petek s čela konservativne stranke tudi uradno odstopila britanska premierka Theresa May, ki ji poslancev britanskega parlamenta ni uspelo prepričati v podporo njenemu dogovoru o brexitu z EU, se je tudi uradno začela bitka za njenega naslednika. Mayeva sicer začasno ostaja na mestu premierke, dokler ne izberejo njenega naslednika. 

Postopek izbire novega vodje britanskih konservativcev vodi odbor 1922, v katerem so zbrani konservativni poslanci. 

Največ možnosti, da nasledijo Mayevo, pa naj bi imeli nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson, aktualni zunanji minister Jeremy Hunt in minister za okolje Michael Gove.

Johnson je ob začetku kampanje napovedal znižanje dohodnine. Prag za vstop v 40-odstotno obdavčitev dohodkov bi zvišal s 50.000 na 80.000 funtov letno. Ta ukrep bi po oceni časnika The Telegraph stal 9,6 milijarde letno. Del teh stroškov bi Johnson po lastnih besedah pokril iz sredstev, ki jih je finančno ministrstvo dalo na stran za primer brexita brez dogovora. 

Johnson kot poslanec zasluži 79.468 funtov na leto.
Johnson kot poslanec zasluži 79.468 funtov na leto. FOTO: AP

Gove, ki velja za enega glavnih Johnsonovih nasprotnikov, je v odzivu na ta predlog povedal, da ne bi nikoli uporabil davčnega sistema za to, da bi znižal davke za najbogatejše. Sam se sicer sooča s pozivi k odstopu, potem ko je konec minulega tedna priznal, da je pred več kot 20 leti užival kokain.

Zunanji minister Hunt je poudaril, da je Velika Britanija zaradi brexita v ustavni krizi. Za izhod iz slepe ulice glede brexita po njegovih besedah potrebujejo "zelo pameten pristop" ter izkušenega in resnega voditelja, ne pa prazne retorike.

Poleg zgoraj omenjenih so kandidaturo vložili še nekdanji minister za Brexit Dominic Raab, notranji minister Sajid Javid in nekdanja ministrica za parlamentarna vprašanja Andrea Leadsom.

V več krogih glasovanja – prvi bo v četrtek – bodo najprej poslanci izbrali dva kandidata za novega vodjo. Med njima pa bo odločilo okoli 125.000 članov konservativne stranke.

Novi predsednik bo predvidoma znan v tednu, ki se bo začel 22. julija.

Na čelu države v enem izmed najbolj kaotičnih obdobij

Mayeva, ki se bo v britansko zgodovino zapisala kot premierka z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni, je odboru 1922 odstopno izjavo podala v petek in s tem uradno odstopila s položaja vodje konservativne stranke. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati izstopa Velike Britanije iz EU.

Konec maja je ob napovedi odstopa dejala, da je naredila vse, kar je bilo v njeni moči, da bi izpolnila izid referenduma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Britanski parlament je do zdaj že trikrat zavrnil izstopni dogovor, tako da so morali brexit, ki je bil sprva predviden za 29. marec, že večkrat preložiti.

Nazadnje so se sredi aprila Mayeva in voditelji 27 držav EU dogovorili o prožni preložitvi brexita do 31. oktobra.

Kot ocenjujejo analitiki, bo britansko vlado v prihodnje vodil kateri od zagovornikov trše oblike izstopa Velike Britanije iz EU. Večina kandidatov za vodjo konservativcev poudarja željo po dodatnih pogajanjih o izstopu, čeprav so v Bruslju in članicah Unije jasno dali vedeti, da je dogovorjeni izstop mogoč zgolj s takim dogovorom, kot ga je konec lanskega leta sklenila Mayeva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
10. 06. 2019 10.14
+4
Čimprej jih zbrcat ven iz EU, saj delajo samo sraje!
Balki30
10. 06. 2019 09.21
+11
Nekoc so mel cetrtino planeta v rokah...danes niti svojga otocka ne....skoti jih ne marajo....irci se manj....valizani se nekol ampak kak dolg se...p bo pa sam.anglija....ki jo bo vodu delboy....pol pa bo...pa to
Balki30
10. 06. 2019 09.19
+1
Hocemo Magy!!!....pa to
provni
10. 06. 2019 09.02
+2
Če bodo britanci izstopili iz EU, ne bodo več v Evropi. Se bodo združili z Ameriko.
Nimasmisla
10. 06. 2019 07.57
+6
iz enega blata v drugega
Andree
10. 06. 2019 07.33
+10
Naj se igre pričnejo