Tujina

Na otvoritveni slovesnosti splet japonske tradicije in sodobne tehnike

Nagano, 06. 02. 1998 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Prireditelji OI v Naganu so dolgo skrivali podrobnosti programa otvoritvene slovesnosti OI. Nedavno so nekaj japonskih novinarjev celo kaznovali z odvzemom akreditacije, ker so brez dovoljenja snemali na prizorišču generalke otvoritvene slovesnosti. Toda skrivnosti seveda niso mogli povsem zadržati, zato so že nekaj dni pred začetkom OI predstavili okviren potek slovesnosti.

Kot je povedal generalni direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Francois Gerard, bo otvoritvena slovesnost nosila sporočilo o spoštovanju samega sebe ter pravil strpnosti in razumevanja. Program pa bo mešanica japonskega kulturnega izročila in sodobnega svetovnega načina življenja. Zvezdnika na otvoritvi bosta športnika - oba Japonca, to pa je pravzaprav tudi vse, kar imata skupnega. Eden od njiju je namreč slavni in na Japonskem zelo priljubljeni sumo borec Akebono, težak 235 kilogramov, druga pa krhka, le 43 kilogramov lahka, a nič manj znana umetnostna drsalka Midori Ito. Prireditev bodo popestrili s predstavitvijo nekaterih značilnisti Nagana, otroci iz olimpijskega mesta in okolice pa bodo zapeli in zaplesali. Za konec pa bo pet pevcev na petih celinah s pomočjo satelitskih prenosov hkrati zapelo Beethovnovo Odo radosti.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.