Tujina

'Na obzorju je propad civilizacij'

Katovice, 03. 12. 2018 06.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob začetku podnebne konference v Katovicah na Poljskem se je središču Bruslja zbralo več deset tisoč ljudi, ki so se zavzeli za večja prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam. Konference se udeležuje tudi predsednik Pahor, ki je pariški sporazum ocenil za enega od najpomembnejših dogovorov v zgodovini Združenih narodov.

Legendarni televizijec in naravoslovec sir David Attenborough, znan predvsem po seriji dokumentarnih filmov Sinji planet, je nagovoril zbrane na podnebni konferenci na Poljskem z besedami, da so podnebne spremembe "največja grožnja človeštvu v tisočih letih""Če ne bomo ukrepali, je na obzorju propad civilizacij in izumrtje velikega dela naravnega sveta." 

In nadaljeval: "Prebivalci sveta so spregovorili. Njihovo sporočilo je jasno. Čas se izteka. Želijo da vi, ki sprejemate odločitve, ukrepate zdaj."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pahor: Zvestoba planetu je nad zvestobo narodom in državam

Podnebne konference v Katovicah se udeležuje tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Pariški podnebni sporazum ni samo pogodba, ampak predstavlja višjo zvestobo planetu, ki je nad zvestobo posameznim narodom in državam, je med drugim dejal. "Pariški sporazum ni samo pogodba. Je tudi obljuba, je vzajemno zaupanje. Predstavlja višje vrednote in višjo zvestobo planetu Zemlja, ki je nad zvestobo našim narodom in državam. Je zvestoba dolgotrajnim trajnostnim univerzalnim vrednotam."

V sporočilu za javnost je sporočil, da bo Slovenija do konca leta 2019 pripravila dolgoročno podnebno strategijo Slovenije do leta 2050. "Nekateri menijo, da bi bil to lahko najpomembnejši dokument, odkar je Slovenija samostojna," je povedal in dodal, da se pripravljajo trije scenariji: zmanjšanje toplogrednih izpustov za 80 odstotkov glede na ravni iz leta 1990, zmanjšanje teh izpustov za 95 odstotkov in ogljična nevtralnost. 

Ena najbolj čudovitih fotografij, ki je bila kdajkoli posneta, je fotografija modrega planeta iz vesolja.
Ena najbolj čudovitih fotografij, ki je bila kdajkoli posneta, je fotografija modrega planeta iz vesolja. FOTO: iStock

Svoj nastop v Katovicah je Pahor sklenil z osebno mislijo - dejal je, da je zanj ena najbolj čudovitih fotografij, ki je bila kdajkoli posneta, fotografija modrega planeta iz vesolja. “V bistvu se šele iz vesolja dobro vidi, kako majhen je ta planet in kako je skrb zanj skupna. Šele iz vesolja se dobro vidi potreba po tem, da več milijard ljudi na njem lahko živi le v složnosti,” je zaključil svoj govor.

'Bolj verjamem v Božička, kot da bodo politiki rešili planet' 

Kot je ocenila policija, se je v belgijski in tudi evropski prestolnici zbralo 65.000 ljudi. S protesti so sporočili, da mora politika na prvo mesto postaviti podnebje, a obenem so izražali nejevero, da se bo to dejansko zgodilo. Na transparentih je bilo tako mogoče prebrati napise, kot so "bolj verjamem v Božička, kot da bodo politiki rešili svet" in "podnebje prvo, politika druga".

Protestniki so preplavili evropsko prestolnico.
Protestniki so preplavili evropsko prestolnico. FOTO: AP

Na Poljskem se je včeraj namreč začela dvodnevna podnebna konferenca COP24, katere temeljni cilj je sprejetje t. i. knjige pravil za izvajanje pariškega podnebnega sporazuma od leta 2021. Ko bodo ta pravila pripravljena, bodo pogodbenice pariškega sporazuma šele pripravile končne nacionalne cilje.

Strokovnjaki ocenjujejo, da bo ta cilj težko doseči. Glavna razloga sta nezaupanje med razvitimi in nerazvitimi državami ter pomanjkanje denarja.

Podnebni vrh v srcu Poljske - največje proizvodnice črnega premoga v EU

V tem, da je podnebni vrh v Poljskih Katovicah je nekaj ironije, saj Poljska velja za rudarsko državo, Katovice pa za njeno srce. Poljska je namreč največja proizvodnica črnega premoga v EU in energija iz premoga je v 80 odstotkih vir elektrike, med tem ko je evropsko povprečje 30 odstotkov. 

Protesti proti uporabi premoga so potekali tudi na Slovaškem, kjer je zaradi mirnega protesta 12 aktivistov Greenpeace pristalo v priporu, grozi pa jim pet let zapora.

Toda premog je odgovoren za skoraj polovico svetovnih emisij ogljikovega dioksida in podobno kot druge države se tudi Poljska poskuša prilagoditi svetu, ki mora zmanjšati emisje zaradi katastofalnih posledic globalnega segrevanja, piše CNN.

Smo zadnja generacija, ki lahko spremeni potek podnebnih sprememb

Izvršna sekretarka okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah (UNFCCC) Patricia Espinosa je  ob začetku konference v Katovicah opozorila, da podnebne spremembe še niso bile tako velika grožnja kot zdaj. Položaj je najslabši do zdaj. "Letošnje leto bo zelo verjetno med najtoplejšimi štirimi v zgodovini," je dejala in tudi ona pozvala države, naj okrepijo svoja prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam.

"Letošnje leto bo zelo verjetno med najtoplejšimi štirimi v zgodovini," je povedala Patricia Espinoza iz UN.
"Letošnje leto bo zelo verjetno med najtoplejšimi štirimi v zgodovini," je povedala Patricia Espinoza iz UN. FOTO: AP

Kot poroča Guardian, je izvršna direktorica svetovne banke Kristalina Georgieva ob začetku konference dejala, da smo zagotovo zadnja generacija, ki lahko spremeni potek podnebnih sprememb, in prva generacija, ki se bojuje z njihovimi posledicami.   

Pogovarjati se moramo tudi o takojšnji prilagoditvi na podnebne spremembe

Realnost današnjega časa je tudi, kot poudarja nizozemski profesor Patrick Verkooijen, da so ekstremni vremenski dogodki postali normalni in da se ne moremo več pogovarjati le o vzrokih, ampak tudi o tem, kako se lahko milijoni ljudi, ki jim grozijo podnebne spremembe, nemudoma prilagodijo.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (209)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
16. 12. 2018 10.45
+5
Predstavniki vseh 200 držav so se v Katovice pripeljali z letali.
Frane Šajn
16. 12. 2018 10.11
+8
Kako resno smo se slovenci zagrizli v ta boj za podnebje vidimo že iz uvodnika tega članka, ta smo poslali predsednika Pahorja kajnede! Ko bi vsaj Borisa Pahorja 106 letnega intelektualca in pokončnega človeka iz Trsta.
kure bedne
04. 12. 2018 22.09
+9
Ne rabiš nobenega Davida Attenborouva, da uvidiš, da gre naša zemlja v maloro.
dannyer
04. 12. 2018 12.23
+6
zaradi imigracij ja ne pa zaradi podnebja????
ivan res grozni
04. 12. 2018 18.33
-11
Nasedate desničarskim lažem? V Nemčiji že dela 300.000 beguncev in migrantov od prispelega milijona. Kriminal v Nemčiji se je po njihovem prihodu ZNIŽAL.
dannyer
04. 12. 2018 21.27
+5
to ne drži stopnje kriminala je v celi državi res manj je pa nasilnega kriminala več in ga po večini naredijo prav oni. drugič policija niti ne aretira preprodajalce sa jso v nekaj urah spet na prostem to je posnela tudi CBS iz zda in bila šokirana prav tako ne govori o pravjicah ti so do sedaj naredili v povprečju več kot 45 milijard evrov škode nemškim davkoplačevalcem. enake št vidimo po kanadi ,angliji faranciji švedskem. ki to vse plačujejo. med tem si je bivši švedski pv upal še napadati gospodarstvenike zakaj si ne izmislijo dela katerih bi bili oni sposobni delati prav tako so zvišali delovno dobo ker nove moči nočejo delati direkt iz švedske vlade prej lahko govorimo o levih ne resnic in lažeh, zamene pa so pomembna dejstva katerih ti pojma nimaš pojdi domov
muci007
16. 12. 2018 10.39
+3
Komentar od "ivan res grozni" je na nivoju njegovega nicka. Dannyer ima prav. On piše kar misli, ivan res grozni pa tisto, kar zahteva njegova politična opcija.
Think Pink
04. 12. 2018 12.03
+14
Zemlja se zna braniti sama, za preživetje ne bo izbirala sredstev
ivan res grozni
04. 12. 2018 18.34
+3
Zemlja nima šans v spopadu s pohlepnimi multinacionalkami. Tem dol visi propad civilizacije čez sto let, če imajo profit danes.
tornadotex
04. 12. 2018 10.27
+15
V vsej zgodovini zemlje ,je že propadlo nekaj civilizacij,tudi ta bo in ne se slepiti, to je naraven pojav....
flojdi
04. 12. 2018 16.05
.tale , ki bo v kratkem , bo Krepko pospešen od Najbolj Brihtnih žIVALC
ivan res grozni
04. 12. 2018 18.35
-2
fairplayy
04. 12. 2018 10.26
+10
najlaže je krivit kitajsko indijo bangladeš afriko res da so največji onesnaževalci ampak mi kupujemo njihove izdelke oni šivajo za nas..itd in vsi izdelki prepotujejo povprečno 2400km preden pridejo do potrošnika, ladje kurijo goriva najslabše kvalitete
ivan res grozni
04. 12. 2018 18.37
+1
fairplayy: Daleč največji in neprimerljiv onesnaževalec so ZDA. Kitajska jih sicer presega za 20 % vendar s štirikrat večjim številom prebivalcev.
Chon
04. 12. 2018 10.25
+7
Vsi zakoni, ukrepi, filozofiranja, raziskave, izsledki in pametovanja ne bodo pomagala dokler se število prebivalstva drastično ne zmanjša na obseg, ki ga planet lahko "prehrani"... Enostavno preveč nas je na planetu in vsi vemo od kje ta višek izvira. Evropejci smo že pred časom ugotovili da kolikor bog da ni pravilna pot. Glede na to da še pred kratkim nismo bili v vojni z nikomer tudi ni bilo potrebe po pospešeni nataliteti.
ivan res grozni
04. 12. 2018 18.38
-1
ZDA nimajo niti največ prebivalcev niti največjo rast prebivalstva pa vendar so daleč največji onesnaževalec!
Frane Šajn
04. 12. 2018 10.24
+1
Narava in svet bosta bo rešena takrat , ko bodo zradirali Bilderberg in naci fašizem s tega sveta.
tornadotex
04. 12. 2018 10.23
+8
Da te kap. Samo modrujejo in spuščajo nekakšne fjoskule . le ukrepati .to pa ne,tudi naš Pahi je zelo razsvetljen....
SLO-SURVIVAL
04. 12. 2018 10.22
+4
Bla bla bla, propad civilizacij ni bilo nikoli zaradi podnebnih sprememb, ampak posledično zaradi migracij, propada moralnih vrednot in po novem zaradi vašega oglaševanja lgbtq!!!
ivan res grozni
04. 12. 2018 18.41
-3
SLO-SURVIVAL: Ni mogoče primerjati sedanjih razmer z zgodovino. Danes onesnažimo okolje v enem dnevu bolj kot pred 50 leti v enem letu!!!
fairplayy
04. 12. 2018 10.17
+13
posadite drevo drevesa še posebej v mestih bi vegetacija za par stopinj znižala temperaturo
aristotel
04. 12. 2018 10.14
+24
propad civilizacije in planeta je neizogibno in je dejstvo samo vprašanje je časa in kdaj variant je ogromno...vojne,poplave,suše,bolezni,potresi,lakota...velika verjetnost pa je da nas bodo pokopale podnebne spremembe oziroma izčrpanost zemlje v vseh ozirih,zemlja je bolna,človeštvo pa razpravlja in se žene po dobičku,napredku višjem BDP skratka kot da je vse v redu in je naš planet v odličnem stanju,pljuča planeta se krčijo (gozdovi) ,pitne vode je vse manj,umazana tehnologija se seli v nerazvite države a tudi te države so na našem skupnem planetu,oceani so onesnaženi,polni plastike in fekalij ter izropani...projekcija planeta je slaba in se še slabša...psi lajajo karavana gre dalje...žal do bridkega konca ! Živeti bi morali skladno z naravo kot naši predniki tisočletja a to je preteklost,pohlep se je razbohotil in človeštvu žal ni pomoči vprašanje je samo kdaj ?
Nobody75
04. 12. 2018 11.09
+2
ivan res grozni
04. 12. 2018 18.42
+1
Nič ni neizogibnega, če bi le sprejeli dejstvo, da moramo nehati z uničevanjem Zemlje.
Chon
04. 12. 2018 10.04
+4
Očitno je tudi zvestoba migrantom nad zvestobo narodu in državi. Hm, marsikaj ima prednost pred narodom in državo, kajne Borat?
ivan res grozni
04. 12. 2018 18.49
+0
Kakšna zvestoba migrantom? Migrante je zahod sam ustvaril; z agresijami, s spodbujanjem vojn in ekonomskim izkoriščanjem. Izhoda ni, saj strategija razvoja zahoda in njegovo bogastvo temeljita na agresijah v tretjem svetu in s tem najprej spodbujanju vojne industrije, po uničenju držav pa bogatenje z njihovo obnovo.
Kollerik
04. 12. 2018 10.04
+13
Kdor je kdaj z užitkom spremljal naravoslovna popotovanja v čudežen svet narave skupaj s sirom Attenboroughom ve, kako zna ta majstor doživeto, s srcem odkrivati čudesa narave po celem svetu in jih z izjemno, samo njemu lastno tenkočutnostjo približat gledalcu. Med drugim je tudi zato ravno Sir Attenborough eden tistih, ki so najbolj kompetentni za takšna in podobna, tokrat zelo resna svarila svetu. Pred nami je globalna katastrofa, katere začetki so že tu v obliki masovnega izumiranja vrst in podnebnih sprememb. Spodaj pa kup desnakarskih primitivcev raje spet nabija o migrantih in levičarjih.
fairplayy
04. 12. 2018 10.01
+10
tisti ki onesnažuje naj plača, ker tudi tisti, ki prehitro vozi ogroža druge in sebe prav tako plača pa se nihče ne pritožuje.
ivan res grozni
04. 12. 2018 18.50
+1
fairplayy: Kako boste o tem prepričali Trumpa?
TargetHacker
04. 12. 2018 09.56
+13
Planet Zemlja je preživela par ledenih dob, obsevanj z gama žarki, dinozavre,... Tudi nas bo.
Brabus
04. 12. 2018 09.50
+5
To ,da Pahor govori, da je zvest vsem, razen svojemu narodu, ni treba ponavljat.
Kvagleas
04. 12. 2018 09.36
+4
A niso napovedovali, da bodo vsi avti na elektriko do leta 2000.
wolfterier
04. 12. 2018 09.56
+0
Propad civilizacij...civilizacija je ena,ali je ali je pa barbarstvo.Kaj bo zdaj propadlo,civilizacija ali barbarstvo,to je vprašanje.
METKA102
04. 12. 2018 10.01
+6
Chon
04. 12. 2018 10.11
+16
Avti sploh niso problem, vsaj novi dizelski ne. Raziskave letošnjega leta so postregle z ugotovitvami, da avtomobil na električni pogon že v obdobju izdelave okolje obremeni bolj kot dizelski v vsej svoji dobi uporabe. Ali morda kdo misli da baterije nastanejo iz nič in da po uporabi kar izginejo. Malo se spomnite kakšen problem predstavljajo izrabljene majhne baterije za napajanje raznih svetilk, daljincev, itd. Tudi njihova izdelava je zelo umazana (svinec in ostale težke kovine). Da sploh ne razpredam o tem koliko termonukleark bi bilo potrebno za zagotovitev dovolj elektrike za vse te električne avte. Na koncu pa se ljudje sploh ne zavedajo, da so osebni avtomobili daleč najmanjši onesnaževalci okolja... raje bi se osredotočili na tovornjake, transportne ladje (ne želite vedeti kaj vse in koliko pokurijo), letala, itd. Ampak najlažje je ukloniti državljane...
flojdi
04. 12. 2018 16.09
-1
. čon. kaj naj rečem . vsa čast. / zapri se s prižganim avtom v garažo. če upaš
ivan res grozni
04. 12. 2018 18.53
-2
Če bi vsi Slovenci prešli na električne avtomobile, bi potrebovali za proizvodnjo elektrike še eno nuklearko (samo zase) in povsem novo omrežje. Že samo nuklearka bi stala 5-7 milijard!
universal
04. 12. 2018 09.29
+2
krivi bodo pa levičarji z migrantsko politiko, PIKA