Tujina

Na severu Kosova protest županov, sodišč in lokalnih skupnosti

Priština, 27. 11. 2018 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po odločitvi kosovskih oblasti o velikem zvišanju carin na blago iz Srbije in BiH se je odnos med Prištino in severnim delom Kosova dodatno zaostril. Župani štirih večinsko srbskih občin – severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok in Zvečan – so odstopili s svojih položajev. Protestu so se pridružila tudi sodišča in lokalne skupščine.

Odnosi na Kosovem se zaostrujejo.
Odnosi na Kosovem se zaostrujejo. FOTO: AP

Odnos med Prištino in severnim delom Kosova se je po odločitvi kosovskih oblasti o velikem zvišanju carin na blago iz Srbije in BiH danes dodatno zaostril. Župani štirih občin – severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok in Zvečan –, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo, so odstopili s svojih položajev. Sodišča so prenehala z delom. Prav tako so se lokalne skupščine v vseh štirih občinah na severu Kosova odločile za prekinitev komunikacij z uradno Prištino.

Ukrep bo veljal do umika odločitve Prištine o uvedbi 100-odstotnih carin na uvoz srbskega blaga, so odločile skupščine občin v skupni izjavi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Župan večinsko srbske severne Mitrovice Goran Rakić je na današnji izredni seji lokalne skupščine potrdil, da je odstopil zaradi zvišanja carin in petkove operacije kosovskih policijskih sil, v kateri so aretirali tri kosovske Srbe, osumljene vpletenosti v umor zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića, in še enega kosovskega Srba zaradi oviranja policijske operacije. Ivanovića so iz mimo vozečega avtomobila 16. januarja letos z več streli ubili neznanci pred sedežem njegove stranke v Mitrovici.

Župani vseh štirih občin so po poročanju srbskih medijev svoj odstop utemeljili z diskriminatarno politiko kosovske vlade.

V Mitrovici so nato kosovski Srbi danes pripravili miren protest, na katerem so sporočili, da ne bodo dovolili, da bi jih Priština s svojimi diskriminatornimi ukrepi prisilila v odhod. Sporočili so tudi, da bodo samo enotni obstali in ostali na Kosovu. Od Prištine zahtevajo, da odpravi carine na srbsko blago in da izpustijo v petek prijete Srbe.

Kosovska vlada je minulo sredo sprejela odločitev o povišanju carin na blago iz Srbije in BiH na 100 odstotkov. Zaradi te odločitve je dejansko prišlo do prekinitve uvoza iz obeh držav. Po navedbah direktorja kosovske carine Adriatika Stavilecija so v sredo srbsko-kosovsko mejo prečkala zgolj dva tovornjaka. V preteklosti jih je bilo običajno med 70 do 100.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VojvodaTriglavski
27. 11. 2018 15.50
+22
Slovenija mora nemudoma preklicati priznanje samooklicane republike Kosovo! Slovenci podpiramo ozemeljsko celovitost in suverenost Republike Srbije!
nikhrast
27. 11. 2018 16.44
-16
Srbi so bili preveč požrešni, še dobro da niso ostali kot Beogradski pašaluk.
flatearth
27. 11. 2018 14.44
+13
MNZ ne bo odsvetoval potovanj na Kosovo??
Schnitzel
27. 11. 2018 13.46
+32
Kosovo ni ne samostojna, ne suverena, ne država. Kosovo je Natov teritorij, Albanci pa so podnajemniki.
Uporabnik113189
27. 11. 2018 14.37
+23
So pa druga Švica, saj švicarska zastava na hiši sploh ni redkost..