Korona

Do kdaj bomo zaradi skrbi za najranljivejše paralizirali celo generacijo otrok?

Ljubljana, 01. 02. 2021 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
6

Skrb za najranljivejše je smiselna in na mestu, toda do kdaj bomo zaradi te skrbi paralizirali celo generacijo otrok, ki še vedno ne smejo niti na otroška igrišča? In koliko časa bodo še prikovani pred računalnike, pasivno spremljali šolo po zaslonu ter čustveno in telesno pešali? Ne, to ni prav, opozarjajo tudi tisti, v imenu katerih so otroci že mesece doma. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da mnogi domovi za starejše zaradi precepljenosti že odpirajo svoja vrata.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Za odprte šole
    02:26
    Iz SVETA: Za odprte šole
  • Iz SVETA: Naj se življenje vrne tudi na igrišča
    03:27
    Iz SVETA: Naj se življenje vrne tudi na igrišča

 

Upokojena učiteljica osnovnošolskih otrok nižje stopnje in stanovalka centra starejših Notranje Gorice Bogdana Močnik težko razume, kako je mogoče, da otroci tako dolgo ostajajo doma. "Rabijo gibanje, šport, socializacije ni nobene. Zelo narobe je, da so toliko časa zaprti," pravi.

Zaprti ostajajo predvsem zaradi zaščite starejših. A dejstvo je, da se večina domov za starejše že odpira, saj so z drugim odmerkom že pred 14 dnevi cepili vse, ki so si to želeli, pove vodja zdravstvene nege in oskrbe v DEOS Notranje Gorice Sara Kelnarič: "Stanovalci se lahko med sabo počasi združujejo. Tisti, ki so zdravi in cepljeni ali pa so preboleli covid, lahko pridejo tudi na recepcijo na kavico."

Stanovalci hodijo enkrat na teden v trgovino, sprehajajo se tudi v okolici centra. V kratkem bodo sprostili obiske, možen pa bo tudi odhod starejših na obiske domov. V domu pa že zdaj izvajajo vrsto aktivnosti. "Telovadba, muzikoterapija, delovne terapije, gospodinjske urice, pogovorne urice ... Veliko je projektov, v katere se vključujemo," našteje Kelnaričeva, Močnikova pa pri tem izpostavi: "Otroci pa zaprti. Ne predstavljam si, kaj bo z njimi, ko bodo odrasli."

Bomo čakali na 100-odstotno varnost, medtem ko naši otroci vsak dan bolj pešajo?
Bomo čakali na 100-odstotno varnost, medtem ko naši otroci vsak dan bolj pešajo? FOTO: Dreamstime

 

Medtem ko Kelnaričeva vrača nasmeh na obraze starejših, mora doma tolažiti devetletnega sina, ki se na igriščih ne sme igrati, ki se ne sme družiti z vrstniki in ki še vedno ne sme stran od računalnika. "Z možem se ves čas izmenjujeva v službah, dopoldne-popoldne. Veliko časa je tudi sam pred ekranom," pove. In četudi se zelo trudita, da bi bil veliko časa na svežem zraku, opažata, da je pomanjkanje socializacije velik problem.

Med nami se ustvarja velika vrzel, česar si nismo želeli, poudarja Močnikova: "Morali bi se dati večji poudarek tudi na otroke - kaj oni vse rabijo v tej svoji dobi odraščanja in učenja."

Povezanost je osnovna življenjska potreba, vse od začetka zaprtja šol opozarja športni pedagog ter oče dveh najstnic, ujetih doma, Milan Hosta. "To ni potreba, ki se ji lahko odrečeš. Brez tega se otrok oziroma človek sploh ne more zdravo razvijati," pove.

Odločevalci pa še naprej v skladu z začrtanimi smernicami. "Vsi starostniki še niso cepljeni. Tudi tisti nad 80 let ne. Ampak tudi precepljenost sama še ne pomeni popolne zaščite, ker vemo, da cepivo ni 100-odstotno," odgovarja direktor NIJZ Milan Krek

Bomo torej čakali na 100-odstotno varnost? Medtem pa naši otroci vsak dan bolj pešajo, se že ponavlja Hosta: "Sedijo doma pred računalniki in na ta način degenerirajo. Ni čudno, da frustracijska raven pada, depresija narašča, enostavno ni več tiste želje v njih, tiste živahnosti. Ker smo ubil življenje v njih samih."

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sajeta5
01. 02. 2021 21.12
-1
Počasi bi bilo na mestu, sa se starši združijo in vložijo kazensko in odškodninsko tožbo zaradi škode, ki so jo utrpeli otroci. Ukrepi v Sloveniji so ves čas nesorazmerni, najbolj pa so udarili ravno po otrocih in malem gospodarstvu. Za njih bi bilo enako smiselno vložiti skupinsko tožbo. Baje, da naj bi sodišča začela s 01.02. celo delati....
Rock8
02. 02. 2021 16.25
Rock8
02. 02. 2021 16.26
Nč odpiranja,če bi radi nekoč v normali žvel!!!
vremenko
01. 02. 2021 20.13
+1
Končno, predolgo smo trpeli nesmiselne ukrepe in uničevali naše otroke!
Pomnim
01. 02. 2021 19.36
+0
Skrb je na mestu, le ukrepu so butalski.
Gsmm
01. 02. 2021 19.15
+2
Otroci morajo v šolo, 🐑🐑🐑 pa v hlev!