Tujina

Nad Evropo ne bodo več leteli

Bruselj, 22. 03. 2006 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je objavila črno listo letalskih družb, ki ne bodo več smele uporabljati zračnega prostora EU.

Evropski komisar za promet Jacques Barrot je predstavil seznam nevarnih letalskih družb, ki jim bo na letališčih vseh držav EU odslej prepovedano pristajanje in vzletanje. Evropska komisija je namreč danes na zasedanju v Bruslju potrdila listo letalskih prevoznikov, na katero je uvrstila 96 letalskih prevoznikov, ki ne izpolnjujejo mednarodnih varnostnih standardov.

Letalo severnokorejske družbe Air Koryo, ki ji je EU zaradi visokega tveganja za varnost prometa prepovedala uporabo zračnega prostora
Letalo severnokorejske družbe Air Koryo, ki ji je EU zaradi visokega tveganja za varnost prometa prepovedala uporabo zračnega prostora FOTO:

Za 92 družb velja popolna prepoved letenja, ena lahko leti zgolj z enim letalom, z natančno določenimi letali pa ne smejo leteti tri preostale družbe. EU je za pet afriških držav (Demokratična republika Kongo, Ekvatorialna Gvineja, Liberija, Sierra Leone in Svazija uvedla popolno prepoved poletov z letali tamkajšnjih letalskih družb. Rekorderka med njimi je Kongo, ki ima prepoved za 51 letalskih družb.

Prepoved velja za posamezne družbe iz Severne Koreje, s Komorijev, Kazahstana, Kirgizije in Ruande. V nekaterih primerih bo prepoved veljala le za posamezna letala določene letalske družbe. Afganistanska družba Ariana Airlines je tako dobila dovoljenje, da lahko v EU še naprej leti z enim samim letalom, to je Airbusom 310. Omejitve veljajo tudi za Air Bangladesh, libijsko letalsko družbo Buraq in eno izmed kongovskih letalskih družb - HBA. Prepoved bo začela veljati v soboto.

"Seznam bo sumljivim letalskim družbam prepovedal polete v Evropi. Zagotovil bo, da bodo vsi letalski prevozniki ne evropskem nebu izpolnjevali najvišje varnostne standarde," je poudaril Barrot.

Seznam je nastal na podlagi poenotenih meril, o katerih so se konec minulega leta sporazumele vse članice EU. Poročilo o oblikovanju črne liste letalskih prevoznikov je parlament na zasedanju v Strasbourgu sprejel z večino glasov.

Z javno objavo pa bo imel seznam učinek v vsem svetu, je prepričana komisija, ki letalskim potnikom svetuje, naj se tudi v drugih delih sveta izogibajo poletom z letalskimi družbami na seznamu.

Razbitine ciprskega potniškega letala, ki je avgusta lani strmoglavilo v bližini Aten.
Razbitine ciprskega potniškega letala, ki je avgusta lani strmoglavilo v bližini Aten. FOTO: Reuters

Podobne sezname nevarnih letalskih prevoznikov so sicer nekatere države članice že poznale, na komisiji pa poudarjajo, da ti ne bodo več potrebni, saj skupna evropska črna lista velja za vso petindvajseterico.

Razprava o nujnosti oblikovanja skupne evropske črne liste letalskih prevoznikov se je okrepila po vrsti tragičnih letalskih nesreč, ki so minulo leto v Evropi terjale več kot 500 življenj.

Ukrep Bruslja naj bi letalske prevoznike, ki želijo leteti v Evropi, spodbudil k izpolnjevanju varnostnih standardov. Evropska komisija je obenem napovedala, da bo še naprej nadaljevala s programi tehnične pomoči za tretje države na področju civilnega letalstva. V zadnjih petih letih je komisija za te programe namenila skoraj 80 milijonov evrov.

Najmanj na vsake tri mesece bo komisija seznam osveževala, bodisi da mu bo dodajala prevoznike, ki ne izpolnjujejo meril, ali pa z njega zbrisala tiste, ki bodo pomanjkljivosti odpravili.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.