Tujina

'Rušijo se stanovanja revnih in to ni naključje'

Marseille, 06. 11. 2018 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V./K.H./STA
Komentarji
10

Po zrušenju dveh starejših zgradb v Marseillu so reševalci pod ruševinami našli trupli moškega in ženske. Gasilci in policisti nadaljujejo iskalno akcijo med ruševinami zgradb, ki sta se porušili v ponedeljek zjutraj. Po navedbah oblasti bi bilo lahko pod ruševinami še od pet do osem žrtev.

Zgradbi v majhni nakupovalni ulici v središču pristaniškega mesta sta se zrušili v ponedeljek zjutraj. Po poročanju medijev sta bila pri tem poškodovana dva mimoidoča. Več kot 100 francoskih reševalcev je pozno v noč nadaljevalo iskanje morebitnih preživelih pod ruševinami.

"Pomembno je, da je čim manj smrtnih žrtev, a menimo, da jih nekaj bo," je dejal Jean-Claude Gaudin. Pod ruševinami so reševalci sicer že našli trupli moškega in ženske. Po navedbah oblasti bi bilo lahko pod ruševinami še od pet do osem žrtev.

V popoldanskih urah se je porušil še del tretje stavbe.
V popoldanskih urah se je porušil še del tretje stavbe. FOTO: AP

Ena od hiš je bila v razpadajočem stanju in je bila prazna. V drugi, v kateri so potekala obnovitvena dela, je živelo okoli deset ljudi, je povedal minister za stanovanjsko politiko Julien Denormandie.

Občutljivost preiskovanja ruševin in reševalne akcije se je pokazala v ponedeljkovih popoldanskih urah, ko se je porušil del sosednje stavbe. Oblasti so tako kot previdnostni ukrep evakuirale več deset stanovalcev sosednjih stavb. Pristojni so nato porušili še eno zgradbo, za katero so ocenili, da ni varna.

Minister za stanovanjsko politiko, ki je prispel iz Pariza v Marseille, je opozoril, da trenutno "tekmujejo s časom", da bi našli morebitne preživele. Ruševine preiskuje približno 100 reševalcev, ki jim pomagajo tudi reševalni psi, piše France24

V reševalni akciji danes sodeluje 80 gasilcev in 120 policistov, pomagajo jim tudi reševalni psi. Reševalci so za odstranjevanje ruševin postavili človeško verigo. Izpod ruševin so med drugim izkopali povsem uničen avto.

'Rušijo se stanovanja revnih in to ni naključje'

Stavbi, ki sta se zrušili okoli devete ure zjutraj sta imeli že mesece pred tem velike razpoke na pročelju. Ena izmed stavb je bila že pred tem razglašena za nevarno, vstop vanjo je bil tako prepovedan, a v drugi stavbi naj bi se v času, ko se je porušila, nahajalo več ljudi. Nacer Sellani, vodja trgovine, ki stoji čez cesto od porušenih stavb, pravi, da je gospa, "ki je vsako jutro odpeljala svoja dva otroka v šolo, prišla nazaj tik pred zrušitvijo". V stavbi naj bi se se po njegovih besedah nahajajo 12 stanovanj, devet od njih je bilo zasedenih.

Zrušenje stavb v Marseillu
Zrušenje stavb v Marseillu FOTO: AP

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po tragični nesreči dejal, da ima Marseille "solidarnost naroda". A dogodek, izjemno redek za veliko zahodno mesto, je že sprožil vprašanje o kakovosti stanovanj, na voljo najrevnejšim prebivalcem Marseilla. Zrušeni stavbi sta bili namreč v soseski Noailles, kjer živijo večinoma pripadniki delavskega razreda.

V soseski pa stoji še veliko drugih stavb, ki so v podobno slabem stanju kot v ponedeljek zrušeni. "Gre za stanovanja revnih, ki padajo, in to ni naključje," pravi lokalni politik Jean-Luc Melenchon.

Vladno poročilo iz leta 2015 je sicer pokazalo, da približno 100.000 prebivalcev Marseilla živi v stanovanjih, ki so za njih nevarna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
13. 06. 2019 18.31
"Izpod ruševin so med drugim izkopali povsem uničen avto." Kaj je tu nelogičnega, ne vem kaj so pričakovali, da bo cel. Znamke sicer niso navedli.
RamzesII
13. 06. 2019 18.29
Prebral sem 'Rušijo stanovanja revnih in to ni naključje'. No tudi bi držalo.
?uknaveji
06. 11. 2018 11.11
+6
Svašta. Migranti so krivi, ker ne pomagajo? Iz Jelendola bojda ne morejo normalno v službo in šolo. Če bi vsak Slovenec prijel samo en kamen ali samo enkrat zajel z lopato, bi bila cesta že sanirana. Dejstvo, da še ni, očitno pomeni, da smo leni? Daj, Mario, drži se fuzbala.
Rolesx
06. 11. 2018 10.03
+8
Tega bo zmeraj več živimo v dobi ko človeštvo nima denarja samo varčuje in krade
mariomandzukic
06. 11. 2018 09.14
+2
Ce bi vsak migrant iz Francije prjel samo 1 kamn, bi se tale iskalna akcija koncala ze pred 2 dnevoma. Sam dobit migrante ki bi delali pomagali, ze za denar jim ni za delat kaj sele brezplacno
korintos23
06. 11. 2018 09.18
+8
korintos23
06. 11. 2018 09.19
+7
Kaj te moti, barva kože, če so pa to njihovi, tam tak je.
mariomandzukic
06. 11. 2018 09.39
+7
V Marseillu zivi vec Africanov kot pa Europejcev
korintos23
06. 11. 2018 09.43
+5
A zato je toliko Hrvatov zapustilo državo, nočejo delati?
Vest-naroda
06. 11. 2018 09.53
+6
Če se mojim blužnjim zgodi kaj takega, bi hotel, da jih iščejo usposobljeni reševalci, tvoje pa naj kar išče kdorkoli, kaj več kot fuzbalska žoga itak ni ogroženega.