Tujina

'Najbolj nora politična kriza na svetu'

Rim, 16. 08. 2019 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nesoglasja znotraj italijanske koalicije, ki so jih osvetlili spor glede gradnje hitre železniške proge med Torinom in Lyonom, polemike glede beguncev in migrantske politike, glasovanje o nezaupnici premierju Conteju, vse večja verjetnost in pozivi k novim parlamentarnim volitvam - gre za "najbolj noro politično krizo na svetu", pravi nekdanji italijanski premier.

Po zgolj 14 mesecih vladne koalicije med populističnim Gibanjem pet zvezd in skrajno desno Ligo ta razpada, med vladajočima strankama pa letijo medsebojni očitki in obtožbe. Da je v Italiji izbruhnila "najbolj nora politična kriza", pravi nekdanji italijanski premier Matteo Renzi

V intervjuju za francoski Le Monde, ki ga povzema Kronen Zeitung, je tako Renzi med drugim dejal, da izbruh vladne krize, po zgolj 14 mesecih vladanja, dokazuje, da so "populisti nesposobni, nezmožni vladati". "Italija je vajena vladnih pretresov, a ta, ki jo je sprožil notranji minister Matteo Salvini, je brez primere." Znova je ponovil svoj poziv k oblikovanju prehodne vlade, katere prednostna naloga naj bi bila, da jeseni sprejme proračun - tega morajo Evropski komisiji predložiti do oktobra, nove volitve pa tako predvideva v začetku prihodnjega leta. 

Matteo Renzi meni, da gre za najbolj noro politično krizo na svetu.
Matteo Renzi meni, da gre za najbolj noro politično krizo na svetu. FOTO: AP

Pretekli teden je vodja Lige in notranji minister Matteo Salvini oznanil, da so razlike s koalicijskimi partnerji prevelike, da bi se jih dalo odpraviti, ter da je "nesmiselno nadaljevati z vsakodnevnimi spori", saj imajo na številnih področjih "drugačno vizijo" kot Gibanje pet zvezd. Pozval je k novim volitvam, Liga pa je vložila predlog za glasovanje o nezaupnici premierju in se zavzela za čimprejšnje glasovanje. Salvini namreč upa na čimprejšnje nove volitve že to jesen ter na premierski stolček.

A Gibanje pet zvezd in opozicijska Demokratska stranka (PD) sta v tem tednu preprečila glasovanje o nezaupnici, sta pa podprla predlog, v skladu s katerim bo premier Conte prihodnji teden v senatu spregovoril o vladni krizi. 

Nato je izbruhnil še spor glede sprejetja beguncev in migrantov z ladje Open Arms španske nevladne organizacije Proactiva, ki se je zasidrala blizu otoka Lampeduza, in znova so letele obtožbe. Tokrat je bil v zapisu na Facebooku z naslovom "Dragi notranji minister, dragi Matteo" oster premier Conte, ki sicer ne pripada nobeni stranki. "Kršitve ustave", "obsesija z blokiranjem migrantov", "nepopustljivost", so le nekateri očitki, ki jih je naslovil na notranjega ministra Salvinija. Obtožil ga je, da izrablja migrantsko problematiko za pridobivanje političnih točk, namesto da bi iskal rešitve s političnimi partnerji, ter da je problem zreduciral na politično geslo 'zaprta pristanišča'. 

Migrante z ladje Open Arms naj bi bile pripravljene sprejeti Francija, Nemčija, Romunija, Portugalska, Španija in Luksemburg.
Migrante z ladje Open Arms naj bi bile pripravljene sprejeti Francija, Nemčija, Romunija, Portugalska, Španija in Luksemburg. FOTO: AP

Salvini se je na to odzval s sarkazmom: "Da, kriv sem obsesije z varnostjo italijanskih državljanov, z bojem proti trgovcem z ljudmi in njihovimi sostorilci, nevladnimi organizacijami. 60 milijonov Italijanov plačuje mojo plačo za to obsesijo." 

A Salvinijevi pozivi po novih volitvah še zdaleč niso naključni. Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da je njegova Liga trenutno najbolj popularna stranka v državi. Vse od junija 2018 je podpora stranki naraščala – tudi in predvsem zaradi njegove stroge in nepopustljive drže do priseljencev, ki na obale Italije prihajajo z območja severne Afrike. Na drugi strani pa ima Gibanje pet zvezd vse manjšo podporo med volivci. To se je odrazilo tudi na majskih evropskih volitvah, ko se je na vrh zavihtela prav desna Liga, Gibanje pa je izgubilo skorajda tretjino podpore v primerjavi z lanskoletnimi volitvami. 

A tudi znotraj Lige se ne strinjajo vsi s Salvinijevimi načrti in pozivi k novim volitvam. Državni sekretar Giancarlo Giorgetti, sicer vidnejši član Lige in tesni zaupnik Salvinija, svari, da bi se po novih volitvah Liga lahko znašla tudi v opoziciji, nove volitve pa je označil za "neumno tveganje". Kmetijski minister Gian Marco Centinaio pa je v intervjuju glede koalicijskih partnerjev dejal, da jim "ne bi popolnoma zaprl vrat".

Koalicija se ruši zgolj po 14 mesecih.
Koalicija se ruši zgolj po 14 mesecih. FOTO: AP

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio ne kaže navdušenja nad nadaljevanjem koalicije, nasprotno, na Facebooku je pred dnevi zapisal, da Salvini "sedaj obžaluje svojo potezo", a škoda je že narejena. "Vsak mora vzeti usodo v svoje roke. Vso srečo!"

In medtem so se začeli zbliževati Gibanje pet zvezd in socialni demokrati – skupaj bi stranki imeli večino v spodnjem domu in bi lahko oblikovali koalicijo – možnost, ki so jo po volitvah maja 2018 ostro zavračali. A končno besedo bo imel italijanski predsednik Sergio Mattarella, samo on lahko namreč razpusti parlament in razpiše nove volitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
18. 08. 2019 07.32
+1
Italy - BLESTEČI REZULTATI TE VLADE NA GOSPODARSKEM IN FINANČNEM PODROČJU: strma gospodarska rast, vedno nižji dolg države, vedno manj revnih, vedno cenejše zadolževanje na mednarodnih trgih, brezposelnosti skoraj ni več,...
Hasan
17. 08. 2019 20.12
-3
Če drugega ne znaš,začni strašiti z migranti in uspeh pri naivežih je zagarantiran,pa čeprav je želodec vsak dan bol prazen.Zavedati pa se morajo te Slovenski oboževalci tega faši...,da narod v Italiji ni tako trapast kot si mislijo.Pa tudi politika ne.Pa tudi migranti redno prihajajo z manjšimi čolni na Lampeduzo,potem pa na suženstvo na jugu Italije.In s tem se Salvini zelo,zelo strinja.In mafija tudi.
vinogradnik33
17. 08. 2019 13.53
+3
Salvini igra nevarno igro , rušenja vlade , da bi zavladal sam ( to poznamo tudi pri nas )! Njegova gonja proti migrantom je upravičena v toliko ker EU ni dorekla ničesar v zvezi s to problematiko , vsi ostali njegovi prijemi so uperjeni v všečkanje volivcem !
ROMELS
17. 08. 2019 12.09
+19
Važno je, da slovenska vlada skoraj nič ne dela in da ima večinsko podporo. Javni sektor pa uživa kot v Grčiji pred krizo.
BUONcaffee
17. 08. 2019 11.24
+4
Matteo je ljubosumen na Salvinija.
Klotilda H
17. 08. 2019 09.27
+3
BLESTEČI REZULTATI TE VLADE NA GOSPODARSKEM IN FINANČNEM PODROČJU: strma gospodarska rast, vedno nižji dolg države, vedno manj revnih, vedno cenejše zadolževanje na mednarodnih trgih, brezposelnosti skoraj ni več,...
Facts4Fun
17. 08. 2019 12.01
+3
Eeeemm OK kje to tebi, a ziviva v istem svetu
Klotilda H
17. 08. 2019 12.30
+0
Uporabnik1552103
17. 08. 2019 07.11
+19
Anti..tako je.vsak pameten vidi da nekdo s forsiranjem migracij dviguje napetost.kaj je njihov cilj? Ce vidi da veliko ljudem ni vsec kako pomagas tem gosenicam potem s pocetjem prenehas in premislis kako naprej. Ce pa na silo nadaljujes s pocetjem pa pri tem vidis da se desnica dviguje potem prevzemas vso moralno odgovornost za dogodke v prihodnosti.
antirepresija
16. 08. 2019 21.39
+39
Uffff, ... kaksna propaganda. Senzacionalen naslov, ... stavek, ki ga je izrekel be_bec, konkurent trenutne italijanske vlade, ki je koncno rekla, STOP invaziji migrantov iz Afrike, ker to ne vodi ne vodi nikamor. Ne samo, da ne vodi nikamor, politika prejsnjega populusticnega levicarskega predsednika je bila pljunek v obraz delovnim ljudem Evrope. Koncno nekdo naredi tej norosti stop, pa ga pljuvate s taksnimi cenenimi clanki. To ni vredu. Vsaka vlada, ki hermeticno zapre mejo z EU, bi morala dobiti nobelovo nagrado za mir, kajti..., ce se bo vdor migrantov nadaljeval, sledijo znotraj Evrope v naslednjih 20. letih krvave drzavljanske vojne. In krivi bodo tocno taksni ljudje, ki so omogocili to svecarnje migrantov iz Afrike in Azije v Evropo. KAj nam je tega treba? Oni morajo svoje tezave resiti spodaj. In prva tezava je njihova mentaliteta. Ne mores imeti 10 otrok, ce nisi sposoben skrbeti za dva!! Nobenega popuscanja populisticnim levicarjem vec. Dovolj je bilo. Se vedno lahko preprecimo drzavljanske vojne znotraj Evrope, ampak samo tako, da se dotok migrantov v trenutku konca.
Sortegilio
16. 08. 2019 21.30
+18
Važno da o korupciji ne poročate, ki kar cveti.
Marjan Štimec
16. 08. 2019 20.53
-29
Skrajneži pač delujejo tako, lahko bi postali že malo pametnejši ljudje, malo prečitajte zgodovino, kdor je še ni, se o teh zadevah težko pogovarja. Zgodovina je zibelka človeštva in se venomer ponavlja. Salvini ima prednika, ki se tudi konča na LINI, pa upajmo da jim ne uspe.
BožjiSvetovalecPolde
16. 08. 2019 20.49
+31
Če pride na oblast PD potem se prirpavite spet letno 200 000 migrantov... Renzijeva vlada 660 000 v 1 mandatu.
Facts4Fun
17. 08. 2019 12.02
+0
HellWolf
16. 08. 2019 20.44
+20
Dolgočasni ste že s temi promigrantskimi podpihovanji...
Absolutist 1
16. 08. 2019 20.10
+33
Brisalci in njihovi plačniki ljubitelji invazivnih pohodnikov z vso silo onemogočajo govoriti resnico.Invazivni pohodniki so polni nam neznanih bolezni na katere so oni imuni medtem ko smo avtohtoni Slovenci na njih neodporni.
dr.Fen0men
16. 08. 2019 20.02
+32
Polis123
16. 08. 2019 20.31
+24
Jogi
16. 08. 2019 20.41
-25
Cunilingus
16. 08. 2019 20.00
+54
Raje glejmo pri nas doma! Nasa sedanja vlada,v 1 letu ni naredila POPOLNOMA NIC!
Krematorij666
16. 08. 2019 19.48
+75
Levo usmerjena vlada, ki vabi "uboge" migrante pa ni populizem?
Zmaga Ukrajini ...
16. 08. 2019 20.32
-16
En in isti šmorn nabijaš že ves čas. A ti ni nič dolgčas? V članku je omenjena popolnoma pravilna diagnoza: "Populisti so nesposobni in nezmožni vladati". Hmmm, ... a te to na koga spominja? Najbolj žalostno pa je, ker Salviniju in njem podobnim populistom (saj veš, kdo je pri nas "ultra populist", kajne?) odlično uspeva zamegliti razum in vid precejšnjim ljudskim množicam zgolj z eno besedo - "migranti". Kakšna pa je njihova rešitev? NI JE! Ah, ... preden bodo množice spoznale.
Zmaga Ukrajini ...
16. 08. 2019 20.33
-14
ina5785
17. 08. 2019 16.49
-3
MesečevSij - ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
igy02
16. 08. 2019 19.44
+25
Največje težave ima 5 zvezdic. Tam imajo pravilo, da si lahko samo 2 krat izvoljen za poslanca. Di Maio ne more več kandidirati. Pa tudi popolarnost jim je zgrmela, saj so večji populisti od Salinija. Vsaj ekonomski,
bracobaldo
16. 08. 2019 19.42
+51
Salvini bo na izrednih volitvah zmagal in sestavil vlado z Giorgio Meloni in Berlusconiem. Renzija trenutno v Italiji ne šmirglajo ne na levi ne na desni, oboji ga imajo za nesposobneža.
igy02
16. 08. 2019 19.46
+26
Renzi je nesposobnež. Tudi on je bil prej župan Firenc.
igy02
16. 08. 2019 19.40
+23
Kar podrobno spremljam politiko v Italiji. Pač nič novega. Povprečna vlada v Italiji traja 13 msecev in ta je zdržala en mesec več. Imajo podoben volilni sistem in so primorani v nemogoče koalicije. In roko na srce: ta Renzi ni naredil popolnoma nič. Italija že vrsto let tone. Drži jo še turizem, hrana in moda. Od industrije je ostalo malo in vse stagnira. Delam z Italijani in pravijo, da je vsako leto slabše.
JOSEPH HAYDN
16. 08. 2019 19.39
+31
Videli smo kam je mehka politika pahnila Francijo,Nemčijo,Italijo...Ne vidim razloga zakaj ne bi zaupali vodenje Salviniju če se tolerila pomehkužena demokracija,ki tepta svoje ljudstvo bi se lahko tudi nekoga,ki je bolj oster kot Orban na Madžarskem