Tujina

'Najbolje bi bilo najprej določiti, katera skupina dobi kateri položaj'

Bruselj, 20. 06. 2019 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.F. / STA
Komentarji
10

Voditelji članic EU bodo drevi v Bruslju poskušali rešiti kadrovski rebus imenovanj na vodilne položaje v uniji. Zasedanja se bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec, ki za predsednico komisije podpira Margrethe Vestager, a sicer pravi, da je izid težko napovedovati, pričakuje pa dolgo razpravo.

Najbolje bi bilo najprej določiti, katera politična skupina dobi kateri položaj, in potem govoriti o imenih, je dejal premier Marjan Šarec ob prihodu na vrh EU. "Ker nas je kar veliko in ima vsak svojo agendo, bo to zapletena naloga," je ocenil Šarec in dodal, da liberalci vztrajajo pri svojem stališču, da ne podpirajo sistema spitzenkandidatov. Niso samo nekateri posvečeni, možnosti je veliko, tako tudi demokracija deluje, je ocenil.

Na vprašanje, kako bi bilo treba razdeliti položaje med politične skupine, je odgovoril, da bodo videli, kaj bo prinesla današnja razprava. Vsi pa si želijo predsedniškega položaja v Evropski komisiji, je poudaril. Ker je volilni izid dal bolj razpršeno podobo, nobena opcija ne sme biti izključena, je menil.

O možnostih danske liberalke Margrethe Vestager, ki ji je doslej tudi sam izkazoval odločno podporo, ni želel ugibati: "Ne vem, kako se bo vse skupaj odvilo, je zagotovo dobra kandidatka, nikakor ni outsider."

"V tem trenutku ne želim govoriti, proti komu smo, jasno smo povedali, za koga smo."
"V tem trenutku ne želim govoriti, proti komu smo, jasno smo povedali, za koga smo." FOTO: AP

Na vprašanje, ali je vodilni kandidat desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber še v igri, potem ko so socialisti in liberalci danes potrdili, da ne more računati na njihovo podporo, je odgovoril, da so se njegove možnosti po jasnem znamenju iz Evropskega parlamenta, da nima podpore, zmanjšale.

Premier ni želel jasno odgovoriti na vprašanje, ali bi glasoval proti Webru, če bi se predsednik Evropskega sveta Donald Tusk odločil za glasovanje o Webru. "V tem trenutku ne želim govoriti, proti komu smo, jasno smo povedali, za koga smo. Če bo glasovanje, bomo glasovali," je dejal. "Glasoval bom, kot je prav," je dodal.

Premier je še ocenil, da bi bilo najbolje, če bi dogovor dosegli že danes, a če ga ne bo, ga pač ne bo. "Politika je vedno umetnost možnega, tega se moramo zavedati," je sklenil.

Težavno iskanje pravega kandidata

Donald Tusk sicer upa, da se bodo dogovorili nocoj, a kljub temu v Bruslju neuradno že krožijo možni datumi izrednega vrha. Omenja se 1. julij. Pred tem so namreč nekateri voditelji na vrhu skupine G20 v Osaki, tako da je logistično manevrski prostor zelo omejen. Viri pri institucijah EU niti neuradno ne želijo ugibati o imenih. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tusk cilja na dogovor o celotnem svežnju: predsednikih Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropske centralne banke (ECB) ter visokem zunanjepolitičnem položaju.

Odločiti je treba tudi o predsedniku Evropskega parlamenta, a to ni v pristojnosti voditeljev. Izvoli ga parlament na ustanovni seji 2. julija. To je pomembno za celoten sveženj, saj to imenovanje zoži možnosti pri razdelitvi preostalih položajev.

Ugibanj je sicer ogromno. Eno ključnih vprašanj je, ali bo preživel sistem spitzenkandidatov, po katerem naj bi šef komisije postal eden od vodilnih kandidatov glavnih evropskih strank za volitve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
21. 06. 2019 13.37
Naslov: Šarec predlaga, naj bi določili, katera skupina dobi kakšen položaj. Tako delamo tudi pri nas, a ne, saj ni važno, kakšne sposobnosti imaš, važni so položaji. Skupina-stranka, tako je mislil, torej ; zakaj imamo kjerkoli volitve? Samo zato, da so izvoljeni novi povzpetniki, ki niso nič boljši od prejšnjih?? Kar naprej govorimo o naših Butalah, pa je tista naša povest očitno svetovna povest.
JE-BI-GA
21. 06. 2019 10.22
+4
Šarec, pa to ni seja klovnov in humoristov, to so resne zadeve katerim ti nisi dorasel !!!!!!
Klotilda H
21. 06. 2019 07.33
+2
EU JE POVSEM NA PSU, saj se za vodilne kandidate omenjata celo plenković in kolinda...
Kruh+sol!
20. 06. 2019 17.34
+1
Tole se bo slabo koncalo. EU je in bo se bolj razdeljena kot pred volitvami. Zna biti res pocasi konec skupnosti. Skoda. Rabili bi voditelja kot je Putin. Ne vidim nobenga, z ustrezno karizmo in pametnimi strategijami. Zal!!!
Cisto na hitro
20. 06. 2019 16.28
+6
Sarac solira, je..be se mu za voljo volilcev. Natancno sledi navodilom partije.
Nimasmisla
20. 06. 2019 16.26
+0
predlagaj plenkija
to je kr neki
20. 06. 2019 16.25
+1
To, da je sarec proti vplivu volivcev na ime predsednika komosije je seveda od nekoga, ki ne razume demokracije povsem logicno
ina5785
20. 06. 2019 17.06
-2
to je kr neki - Pa NE razumem, ZAKAJ tako pameten kot si ti, ki zelo razumeš in obvladaš demokracijo, NISI v politiki?????????? Jaz bi te takoj podprla!!!!
bogdajmir
20. 06. 2019 16.24
+4
Serpe se je vrgel v EU politiko, zdaj ko ga je slovenska publika prečitala, da je prevarant
Karantanija
20. 06. 2019 16.49
-2