Tujina

Najmlajši sin Kim korak bliže nasleditvi očeta

Pjongjang, 29. 09. 2010 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na kongresu severnokorejske Delavske stranke so najmlajšega sina voditelja Kim Jong Ila, Kim Jong Una, imenovali v centralni komite stranke. To je še dokaz več, da bo najverjetneje prevzel očetovo mesto.

O najmlajšem sinu Kim Jong Ila se ve zelo malo.
O najmlajšem sinu Kim Jong Ila se ve zelo malo. FOTO: Reuters

Na kongresu Delavske stranke v Pjongjangu so danes najmlajšega sina Kim Jong Una severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila imenovali v centralni komite stranke. Kim Jong Un, ki doslej ni zasedal pomembnejših položajev, naj bi na položaju severnokorejskega voditelja nasledil svojega očeta.

Že v ponedeljek so najmlajšega Kima povišali v generala ter ga imenovali za podpredsednika centralne vojaške komisije, ki oblikuje severnokorejsko vojaško politiko. To je bilo sploh prvič, da so severnokorejski mediji omenili njegovo ime. Nasploh je o njem znanega zelo malo. Star naj bi bil okoli 27 let in se je pod drugim imenom šolal v Švici.

Kim Jong Il, ki je leta 1994 na oblasti nasledil svojega očeta in naj bi imel precejšnje zdravstvene težave, ima sicer še dva sinova. Najstarejši Jong Nam je večino svojega življenja preživel v tujini, možnosti, da bo postal severnokorejski voditelj, pa je verjetno zapravil, ko so ga ujeli, medtem ko je skušal s ponarejenim potnim listom priti na Japonsko. Srednji sin Jong Chol pa je po mnenju očeta preveč poženščen, da bi lahko vodil državo.

Severnokorejski voditelj naj bi imel težave z zdravjem.
Severnokorejski voditelj naj bi imel težave z zdravjem. FOTO: Reuters

Tokratni kongres severnokorejske Delavske stranke je prvi po letu 1980, na katerem so sedanjega severnokorejskega voditelja določili za naslednika Kim Il Sunga na čelu države. Kim je sicer oblast prevzel šele po očetovi smrti leta 1994.
 

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

am_staff
29. 09. 2010 13.54
Marsi kateri oilitik pri nas si želi tako nasledsveno pravo.
am_staff
29. 09. 2010 13.52
Kučan se ti kaj toži po takšnem vladanju.
rko
29. 09. 2010 11.06
Puste korejce pr mir, noben vam nč noče
julij13
29. 09. 2010 10.11
V kratkem bo počlo tudi v S. Koreji...