Tujina

Najstnik, ki je šestletnika vrgel iz 10. nadstropja, priznal krivdo

London, 06. 12. 2019 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski najstnik, ki je šestletnika iz Francije porinil z razgledne ploščadi desetega nadstropja londonske galerije moderne umetnosti Tate Modern, je na sodišču priznal krivdo za poskus umora. Dejal je, da je dečka potisnil, ker je hotel biti del televizijskih poročil, in da bi dokazal nasprotno tistim, ki niso verjeli, da ima duševne težave.

Zdaj 18-letni britanski najstnik je na sodišču, kjer je bil prisoten le preko videa, priznal krivdo za poskus umora šestletnika iz Francije. Spomnimo, porinil ga je z razgledne ploščadi v desetem nadstropju londonske galerije Tate Modern, ker je, kot je dejal, želel biti del televizijskih poročil.

Šestletni deček, ki je bil na potovanju v Londonu z družino, je imel zaradi padca možganske krvavitve, prav tako pa zlomljene roke in noge ter poškodovano hrbtenico. Njegove poškodbe so opisali kot "takšne, ki za vedno spremenijo življanje posameznika".

Šestletnik počasi okreva, a njegove poškodbe so hude.
Šestletnik počasi okreva, a njegove poškodbe so hude. FOTO: AP

18-letniku bodo kazen za zločin izrekli februarja. Ko ga je policija prijela, jim je povedal, da je to načrtoval vnaprej, saj je želel, da na televiziji govorijo o njegovi avtistični motnji. Po tem, ko je šestletnika potisnil z balkona, je sam stopil do enega izmed zaposlenih v galeriji in mu dejal: "Mislim, da sem ravnokar nekoga umoril." V policijskem intervjuju je povedal še, da je hotel "vsakemu idiotu, ki je trdil, da nima problemov z duševnim zdravjem, dokazati drugače".

Najstnik, ki ima motnje avtističnega spektra, obsesivno kompulzivno motnjo in najverjetneje tudi osebnostno motnjo, je od sredine oktobra v strogo varovani psihiatrični bolnišnici Broadmoor. Njegova imena javnosti niso izdali v času obtožbe, saj takrat še ni bil polnoleten.

Deček le počasi napreduje

Za zdravljenje dečka so na spletni strani za zbiranje prispevkov GoFundMe do zdaj brali več kot 178.000 evrov. "Sedaj ga lahko na invalidskem vozičku že odpeljemo ven, kjer uživa na svežem zraku. To ga zelo utrudi, a mu je všeč. Spet se veliko smeji, pred nekaj dnevi pa je uspel malo premakniti noge," so njegovi starši zapisali na spletni strani. "Življenje se nam je ustavilo pred štirimi meseci. Ne vemo kdaj, oziroma če sploh, se bomo lahko vrnili v službo ali domov. Naš dom ni prilagojen za invalidski voziček. Izčrpani smo, ne vemo, kam to vodi, ampak se borimo," je dodala družina, ki se je zahvalila vsem, ki pomagajo dečku.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 12. 2019 17.56
-1
Priznal , v kakšnih okoliščinah, če je menda duševni bolnik.
Ramzess
07. 12. 2019 13.16
Dobil je več kot je pričakoval, doživljenjsko v strogo varovani psihiatrični bolnišnici. Zapravil si je svobodo, ki bi jo sicer lahko imel, revež sploh ni videl kaj ima, resnično. Marsikdo bi bil zadovoljen s tem. Ni pa znano ozadje oz. njegova življenjska zgodba, ga res niso poslušali, kdo vse je zatajil, pa ne bi smel in je postal tako soodgovoren za posledice. Vse to bi se moralo razkriti in vpleteni odgovarjati, ni treba kazni, ječe, le pred sodiščem odgovarjati.
Ramzess
07. 12. 2019 13.12
Starševska odgovornost pa ... lahko vse vreči na druge.
Uporabnik443897
07. 12. 2019 09.52
+5
Kriv je decek ker je stal zraven njega, tako bi sodisce odlocilo v Sloveniji !!!
pravisprehajalec
07. 12. 2019 14.51
-1
In Minister, ker je socialna služba zatajila. Odgovarjal seveda potem ne bi nihče...
Wahl
07. 12. 2019 08.55
+1
Žrtvi je sigurno odleglo, NOT. V nasprotju z našo ilegalno sodno prakso pa tam priznanje ne bo bistvena olajševalna okoliščina.
omega _v6
07. 12. 2019 08.45
+1
Tega "najstnika" bi bilo potrebno odpeljati v galerijo in iz istega mesta potisniti v globino!! Naj usoda padca določi kakšen invalid bo!! Zelo žalostno,da nimajo žrtve in nasilneži istih pravic!! Seveda bo sedaj povzročitelj imel vse pravice zanima me ZAKAJ jih žrtev ni imela??
Ramzess
07. 12. 2019 13.17
+1
Odgovorni so vsi tisti v verigi, ki je pripeljala do tega. Le razkriti jih je treba.