Tujina

'Borili se bomo na obalah, borili se bomo v pristajališčih, borili se bomo na poljih in na ulicah'

London, 05. 06. 2019 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
U.V./L.Š./STA
Komentarji
75

Prelomni trenutek druge svetovne vojne, s katerim se je začelo osvobajanje Evrope izpod nacistične okupacije. 75. obletnico izkrcanja zavezniških sil na obalah Normandije so na Otoku proslavili z "največjim vojaškim spektaklom v zgodovini".

Ameriški predsednik Donald Trump, kraljica Elizabeta II in okoli 300 veteranov druge svetovne vojne so se udeležili slovesnosti ob 75. obletnici izkrcanja zavezniških sil na obalah Normandije. V mestu Portsmouth, ki velja za eno glavnih izhodišč za eno največjih vojaških operacij v zgodovini človeštva, v kateri je okoli 160.000 zavezniških vojakov začelo invazijo proti Franciji, so se jim pridružili številni svetovni voditelji, med njimi francoski predsednik Emmanuel Macron, kanadski premier Justin Trudeau in nemška kanclerka Angela Merkel.

Kraljica Elizabeta je poudarila, da so ob 60. obletnici izkrcanja nekateri mislili, da je bila tisto njena zadnja slovesnost. "A vojna generacija, to je moja generacija, je odporna in sem počaščena, da sem lahko danes z vami v Portsmouthu," je dejala.

Na slovesnosti so predvajali slavni govor takratnega britanskega premierja Winstona Churchilla: "Šli bomo do konca. Borili se bomo v Franciji, borili se bomo na morjih in oceanih, borili se bomo z naraščajočim zaupanjem in naraščajočo močjo v zraku, ne glede na izgube bomo branili svoj otok. Borili se bomo na obalah, borili se bomo v pristajališčih, borili se bomo na poljih in ulicah, borili se bomo v hribih; nikoli se ne bomo predali. In če, v kar ta trenutek ne verjamem, bo ta otok ali njegov velik del podrejen, bodo naše čezmorske dežele, oborožene in varovane z Britansko floto, nadaljevale boj, dokler se ne izpolni Božja volja, in bo novi svet, z vso svojo mogočnostjo in močjo, stopil naprej ter rešil in osvobodil starega." 

Ameriški predsednik Trump je zbranim na slovesnosti prebral molitev takratnega predsednika Roosevelta, ki je ameriški narod zbral v molitvi tik pred izkrcanjem. Britanska premierka Theresa May je prebrala pismo britanskega vojaka, ki je sodeloval v izkrcanju, francoski predsednik Macron pa je prebral pismo usmrčenega borca francoskega odporniškega gibanja. Star je bil zgolj 16 let, ko so ga leta 1943 usmrtili.

Merklova je na današnji slovesnosti izpostavila skupna prizadevanja zavezniških zmagovalnih sil in Nemčije za mir in svobodo po svetu ter dejala, da gre za "darilo zgodovine". Zavezniško izkrcanje v Normandiji je Nemčijo osvobodilo nacionalsocizalizma in položilo temelje za povojno ureditev, je še dejala.

"Da sem in sem lahko danes zraven kot nemška kanclerka in da si danes skupaj prizadevamo za mir in svobodo, je darilo zgodovine, ki ga velja varovati in negovati," je dejala Merklova novinarjem v kratki izjavi.

Ob robu slovesnosti se je Merklova danes v Portsmouthu srečala tudi s predsednikom ZDA. Vsebina njunih pogovorov zaenkrat ni znana. Na srečanju sta bila prisotna tudi ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton ter vršilec dolžnosti vodje kabineta predsednika ZDA Mick Mulvaney.

Trump bo s slovesnostjo v Portsmouthu zaključil svoj tridnevni obisk v Veliki Britaniji. Nato bo odpotoval na Irsko in v Francijo, kjer bodo v četrtek med drugim pripravili spominsko slovesnost na pokopališču ameriške vojske v kraju Colleville-sur-Mer v Normandiji. Pričakujejo 12.000 ljudi.

'Največji vojaški spektakel v novejši zgodovini'

Obletnico so v pristaniškem mestu obeležili z mornariško parado, preletom vojaških letal in številnimi vojaki. V Londonu pa so pred slovesnostjo napovedali, da bodo pripravili "največji vojaški spektakel v novejši zgodovini". 

V noči na 6. junij 1944 se je na obalah francoske Normandije začelo zavezniško izkrcanje, znano kot dan D. To je bil začetek največje vojaške skupne pomorske, kopenske in zračne operacije v zgodovini človeštva, ki je hkrati pomenila pomemben preobrat v drugi svetovni vojni in pripomogla h kapitulaciji nacistične Nemčije leta 1945. Zavezniško izkrcanje, znano kot dan D

Več tisoč ljudi pa se je zbralo ob prireditvenem prostoru, kjer so prireditev spremljali na velikem ekranu. V središču mesta so se v času slovesnosti na protestih zbrali tudi Trumpovi nasprotniki. Spomnili so se tudi veteranov.

"Ko se spopadamo z novimi izzivi 21. stoletja, nas obletnica dneva D spominja na to, kaj vse lahko dosežeta naši državi skupaj," je dejala britanska kraljica v ponedeljkovem govoru na državniškem banketu ob Trumpovem obisku v Veliki Britaniji.

Slovesnost ob praznovanju 75. obletnice izkrcanja v Normandiji.
Slovesnost ob praznovanju 75. obletnice izkrcanja v Normandiji. FOTO: AP

Moskva: Dan D ni bil ključen za zmago v drugi svetovni vojni

Na letošnje slovesnosti ob 75. obletnici izkrcanja zaveznikov v drugi svetovi vojni, ki je prineslo vojaški preobrat, se je danes odzvala Rusija. Kot so sporočili v Moskvi, zavezniško izkrcanje ni bilo ključno za nadaljnji potek vojne in z njegovim pomenom ne bi smeli pretiravati.

Kot je novinarjem dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, so zmago zaveznikov v drugi svetovni vojni prinesla prizadevanja takratne Sovjetske zveze, ki je v vojno vstopila leta 1941.

"Po mnenju zgodovinarjev izkrcanje v Normandiji ni bistveno vplivalo na rezultat druge svetovne vojne," je še dejala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
06. 06. 2019 18.43
-3
Trump, pridi v Slovenijo. Mi te rabimo.
Ciymbalta
05. 06. 2019 20.25
-8
Američani kot Američani hvalijo se. Dobro so kapali kot domine ko so se izkrcali
Brakedirt
05. 06. 2019 18.48
+1
sveckarji so prisotni na proslavi?
nikhrast
05. 06. 2019 19.27
-2
Misliš svečarji, prižgali so sveče. Porka flek, ste nekateri zmešani.
Transformerji
05. 06. 2019 18.26
+8
Še vedno mi ni jasno: borili smo se proti nacistični Nemčiji, sedaj pa v glavnem v Evropo vodijo ravno oni.... do konca so nas osvobodili Američani, nam razdelili tudi ozemlja, sedaj nam bodo pa vladali oni, ki še svojega praga ne morejo pomesti. Sedanjost; nimam pojma, proti komu bi se boril, saj še se proti svojim nočem in ne morem. Bom pa branil svoj dom, svojo družino in sebe! Pa ni važno , proti komu se bom boril. Sam puste me pri miru, saj živim samo od danes do jutri! Banda politična!
Ciymbalta
05. 06. 2019 20.24
+8
Saj Hitler je zmagal vojno. Hotel je to kar je sedaj gnila evropa
Cisto na hitro
05. 06. 2019 17.19
+2
Kje pa je mali Milan, precednik Centralnega komiteja zveze komunistov Slovenije?
korintos23
05. 06. 2019 17.21
+7
Transformerji
05. 06. 2019 17.11
+5
Potomci domoljubov, ki so se okoristili s sistemom NOB, pa kar minuse dajejo, jasno, potomstvo je že menda v 4. kolenu....
Transformerji
05. 06. 2019 16.38
+1
Sedaj bi se borili samo neuravnovešeni ljudje, ki trpinčijo pse in mačke.
Transformerji
05. 06. 2019 16.44
+1
no, pa tudi naivci, ki pojma nimajo, da jim ne bo boljše, tisti, ki so pa do sedaj živeli na račun raznih zmag in še živijo, tisti bi pa komandirali. Ta pametni se ne bodo nikomur pridružili - pa bomo spet imeli belogradiste, pa domobrance.... če ne tuliš v isti rog s tistimi, ki vidijo korist zase, si pa izdajalec. Bodi pokoren, pa daj jim vse kar imaš, potem boš imel mir in ohranil življenje svoje družine.
Maximus
05. 06. 2019 15.02
+11
Kakšen prelomen trenutek. Ne ga lomit no. Prelomni trenutek je bil prvi v Stalingradu, pa pri El Alameinu, Američani se pa trkajo po prsih ko King Kong s tem dnevom D. Navadni pozerji. So dobil polomljeno in izpito nemčijo, ki ni bila več sposobna sestavit kakšne omembe vredne divizije za borbo. Rusi so umirali in krvaveli 5 let zadajali Hitlerju in kompaniji udarec za udarcem, se vračali iz popolnoma izgubljenih situacij. Amapk prelomni trenutek so seveda skreirali Jenkiji. Ki so se izkrcali na rezervni lokaciji, po velikih vohunskih igrah, ker če bi šli v Calais, kot je bilo sprva namenjeno se nikoli niti ne bi izkrcali, taka risanka jih je tam čakala. Šov v stilu Amerike ki jo poznamo. Kriva za nič, zasluge pa si pripisuje za vse od izuma ognja do dneva D. 450 tisoč je število ameriških žrtev v vsej vojni, od tega jih je velik del padel na drugem koncu sveta proti Japoncem. Rusi so izgubili med 9 in 12 miljonov vojakov. AMpak da ne bo dvoma Američani so nas osvobodili z zastavami in poljubi in demokracijo.
Misija1
05. 06. 2019 15.17
+5
Nikoli ne zmanjšuj pomena kogarkoli, ki je v vojni daroval življenje za boljši jutri. Dejstvo je, da so po napadu Nemčije na Sovjetsko Zvezo, edini resni nasprotnik Nemcev v Evropi bili Sovjeti in Američani. In Nemčija je ravno zaradi američanov in straha pred invazijo (ter kasneje itak invazije same) na zahodu morala držati skoraj polovico VSEH svojih divizij. In ko omenjaš Stalingrad kot prelomnico. Res je bila. Ampak za las so Sovjeti premagali Nemce. Zavedati pa se moraš, da če ne bi bilo američanov, bi Nemci na vzhodno fronto dali še vsaj dobro polovico vseh divizij, ki so bile na zahodni fronti in so samo čakale, kdaj bodo američani izkrcani. Praktično celotna raja zgodovinarjev iz vsega sveta si je danes enotna, da bi v tem primeru padel ne samo Stalingrad, pač pa bi padla celotna zahodna Sovjetska Zveza in vsa največja mesta Sovjetske Zveze - z drugimi besedami, celoten vrh Sovjetske zveze in vojska, kolikor bi je še ostalo, če ne bi kapitulirala, bi se morala prestaviti v rurarni del Rusije, torej Sibirijo. To so gola dejstva. Če bi Nemčija v štartu napadla Sovjetsko zvezo z vsemi divizijami, bi Sovjetska zveza kapitulirala v nekaj mesecih. In obratno prav tako, Američani bi imeli vsaj faktor 3 do 4 krat več mrtvih na zahodni fronti, če ne bi bilo vzhodne fronte.
Skunk Works
05. 06. 2019 15.20
-7
S par kombanji obdelaš več ali enako, kot tisoči s srpi in žulji na rokah....Ampak na koncu je cena kile pšenice enaka za vse........Če imaš tehnologijo in se ls tem lahko izogneš človeškim izgubam, hvala bogu.....
MASTERSS
05. 06. 2019 16.12
+0
kaj bluziš nemci so zavzel 1/ 10 ali celo ša manj 1/15 svjetske zveze.pol pa po crkal od mraza.se meni zdi da se mali hitler ni zavedal zakaj se reč "ima jih ko rusa".v tisti sibriji se je skrival še miljone ljudi.ubili 27 miljonov slovanov.se pa zgleda ne zavedate da je samo rusov 100 miljonov kje so še ostali narodi....zato so ne na koncu nemčijo borili 12 letni otroci.amerika jih je podpiral ker za njih je biu večji sovražnik komunizem kot hitler.s tem da je 70 % belcev v ameriki nemškega rodu .se je ogromno "američnov" borili na strani nemčije.hitler je mel svojo propagando mašinerijo v amerki in novačil ljudi.to se da vse prevrit.v novi dobi so se tudi američani in židi naučil furat propagando po tujih državah od nemcev.lastniki vaših medijev niso slovenci toliko o tem...ko so američani videli da bi znali sovjeti zavzeti celo evropo so šli pomagat reši polovico nemčije.poslal so naivno otroke v smrt.hitler je na zahodni fronti namerno postavil 14 letne otroke.on pa pobegnil pri tem še zrežiral svojo smrt da bo lahko naslednji rod slavil kod pogumnega moža.tudi italjani so se hitro dogovrili ko so videli da so sovjeti pred vrati.spustil američane v italijo za zamenod ajih barnijo pred komunizmom.zato mi nismo smel napast trst ker bi američani branil italijo.še vedno pravim da je bila napaka ,morali smo zaorat čes pol italije in jo razdelit v 3-4 države tko kot so oni nas....
Marjan Moskov
06. 06. 2019 13.17
-2
Pozabil si nato da so Rusi prvi podpisali mir b z Hitlerjem aso bili primorani nato iti v vojno , ker se ga ni držal Hitler. Toliko izgub so imeli tudi zaradi neporebnega pošiljanja vojakov v borbe , pač kanonfutr. Polek Amerike, pa so bili tudi še Angleži, poljaki, kanadčani, francozi, danci, nizozemci, čehi. Tvoje popono neznanje in nepoznavanje zgodovine je grozljivo in predvsem da je bilo zaigrano. Tvoj prorusizem je nepomemben, žalostna je pa popolnoma prazna brezmožganska glava. Nisi vreden niti plunka v glavo
Marjan Moskov
06. 06. 2019 13.20
-2
Groucho Marx
07. 06. 2019 16.14
+1
Maximus - protizahodni agitator, ki v svoji užaljenosti na 1-2-3 začne potvarjati dejstva, insinuirati in lagati.
TITO 50
05. 06. 2019 14.42
-1
To pa so eni nazadnjaki, a ne vedo da mi pa slavimo kolaboracionizem ?
detect
05. 06. 2019 14.49
+1
nikhrast
05. 06. 2019 19.30
-6
Bodo tih, spet stare afere, enkrat moremo pozabiti kako so partizani kolaborirali s komunistom, tako smo trprli 50 let pod diktaturo komunizma in socializma.
User1063544
05. 06. 2019 14.34
+8
In ko gledaš te komentarje politično spranih bolnikov vidiš dokaz da MI, SLOVANI z severno Evropo nimamo kulturno, versko, ideološko in genetsko nič skupnega. Molzli so nas pred vojno, molzejo nas po vojni. Spremenilo se je samo eno. Molža je hitrejša in še bolj učinkovita, in mi je ne moremo zaustaviti.
nikhrast
05. 06. 2019 14.42
+2
Še manj imamo pa skupnega s Slovani kot Rusi. No, kot praviš da smo nesposobni, imamo pa manjvrednostni kompleks, pa tega imajo vsi Slovani.
Veles_zaš?itnik
05. 06. 2019 18.46
+7
Hrast, za razliko od tebe sem ponosen, da sem Slovenec in Slovan,...Če ti ponižujoče gledaš na slovanstvo ti pač ni pomoči. Jaz nimam nikakršnega manjvrednostnega kompleksa kot Slovenec, ne smatram sebe za nesposobnega,.... Nočem se hvaliti a menim, da imam mnogo širšo razgledanost in svetovljanstvo od kateregakoli ignorantskega Yenkija, Kanadčana ali Zahodnoevropejca. Govorim poleg maternega jezika, še tri svetovne jezike, plus jezike ex-Jugoslavije, sam pa sem se naučil za silo tudi ruski jezik. Če sva spet pri tvoji večni mantri o sposobnosti,..., sem lastnik dveh podjetij in solastnik enega,... In kot zanimivost,..., vso osnovno znanje (tudi dveh tujih jezikov sem dobil v socialistični šoli,..., no fakulteto sem naredil v samostojni Sloveniji v rednem času študija), redno sem delal že v času absolventskega statusa in sem diplomiral pred iztekom le-tega,... Pa lahko ti naštejem ogromno ljudi, mojih kolegov, ki so storili prav tako,... Ti pa živi v svoji iluziji o superiornosti degeneriranega zahoda 8npr. ameriške družbe),...in kar podcenjuj Slovence, Ruse in vse Slovane.
Marjan Moskov
06. 06. 2019 13.25
-2
Veleš, kdor se podcenjuje kot slovan, njegov problem, a kar se tiče Rusov, očitno nimaš stika z njimi, so eden od najbolj arogantnih , nadutih narodov, so seveda posamezniki.... zato ne pametuj
MASTERSS
05. 06. 2019 14.27
+7
AMERIČANI SO 70% BELCI GERMASKEGA RODU IN SO PRIŠLI BRANIT FAŠISTIČNO NEMČIJO IN ŠPANIJO PRED KOMUNISTI KI BI ZAVZELI VSE DO ŠPANIJE.VAM PA PRODAJO NEKO BITKO NA DAN D KJER SO JIH NEMCI SPUSTILI V DRŽAVO.... ROKEFELER JE PRODAJAL NAFTO HITLERJU,MORGAN PA ŽELEZO.ZREŽIRAL PERL HARBOR KJER JE AMERIKA PARKIRAL CELO SVOJO LADLJEVE.NOBENA DŽAVA NIKOLI NE PARKIRA CELO SVOJO MORNARICO NA ENEM MESTU.ZDEJ AL SO TOTALNI RETARDI ALI PA JE VSE ZREŽIRANO...
Misija1
05. 06. 2019 15.32
-3
Haha pa kje si do zdaj hodil, ko so te potrebovali najboljši zgodovinarji tega sveta? Če bi ZDA želele med 2 sv. vojno obraniti Evropo pred komunizmom, ne bi Roosvelt vztrajal pri izkrcanju v Normandiji, ampak bi poslušal Churchila, ki je vztrajal pri izkrcanju na Jugu (Italija), da bi čimprej zasedli Berlin in vse države jugovzhodne in vzhodne Evrope. Churchil je namreč dobro vedel, kaj se bo zgodilo, če do tega ne pride. Ta dogovor je potekal na konferenci in je javno posnet. Ko omenjaš ameriko in trgovanje z Nemčijo. Če bi bil vsaj malo poučen, bi vedel, da je ZDA med vojno trgovala z vsemi. Ne boš verjel, daleč največ ravno z Sovjetsko Zvezo, kateri je pod land lease programom podarila več 10 tisoc tovornjakov, več 100 vlakovnih kompozicij, na milijone ton hrane, vojaške opreme ter municije. Da ne omenjamo nafte, katero so tudi prodajali Sovjetom, ko so jim Nemci zasedli velika nahajališča. Pa za konec še tvoja komedija na temo Pearl Harborja. ZDA tam ni imela celotne flote ladjevja. Imela pa je v bližini. In v času napada Japonske na Pearl Harbor, je ZDA že izdelovala ladjevje, kjer je za vsako japonsko izdelano letalonosilko, sama izdelala 14! In za vsako japonsko bojno ladjo, skoraj 23. Japonci so v 2 sv. vojni upali na hitro zmago (kljub temu, da so vedeli, da bodo na koncu vojno izgubili) in dejstvo, da bi morda zavezniki pristali na status quo ter jim na koncu dovolili obdržati kontrolo nad vsaj nekaterimi državami Azije, ki so jih zasedli. Ampak so se ušteli.
MASTERSS
05. 06. 2019 16.29
+2
sej so se izkrcal na jugu italije...mene bolj zanima kaj so se dogovril za zaprtimi vrati. tisto javno posneto je za ofce ,resnico ti olepšajo da raja ne ponori...z nemci so trgoval sovjetom so pa podarjal hahahaha malo si preberi o rookfelerju in morganu. američan si prodajal nafto ruso hahahahah hahaha ajde zdej pa nehaj k si že sramoto delaš.nemci so pocrkal ker niso mel nafte...zato so zgubil vojno."ZDA tam ni imela celotne flote ladjevja. Imela pa je v bližini." SE PRAVI NA KUPU AL SAMO V BLIŽINI HAHAH KERI SI TI KEKEC ....in zakaj je žid rotshild posojal denar hitlerju ta ga je pa scat pelu pa mu pobijal narod.
MASTERSS
05. 06. 2019 16.35
+7
tisti trenutek ko so nemci začel zgublat v rusiji so se italjani dogovril in spustil američane čes južni del italije.že leta 43 so mel zavezniki pol italije.
Marjan Moskov
06. 06. 2019 13.30
-2
Masterss , daj malo prelistaj zgodovinske knjige, italijani niso nobenega spustili, sami so kapitulirali in kdo je prišel v italijo, no glavica, da nemci in kdo se je do konca boril v italiji, da nemci... Kdo je v zadnjih dveh letih opremljal partizane, no pametnjakovič, angleži in američani
pravica5
05. 06. 2019 13.14
+21
jaz vam povem da če ne bi bilo Slovenskih partizanov pod upravljanjem komunistov ne bi prišlo do izkrcevanja in bi 3/4 EU govorilo germanski jezik, in cela Slovenija bi bila rajh. Borili so se še nekaj let po končani vojni da ohranijo čisto slovenijo in jezik slovenski mater, kar občutimo še danes njihov neizpodbitni trud do zavesti Slovencev. Američani so bili pravi amaterji v primerjavi z našo hrabro OF,NOB, CK ZK ;)
pravica5
05. 06. 2019 13.18
+7
tako so se borili da niso po koncu vojne vedeli da pobijajo svoje ljudi :(((
Transformerji
05. 06. 2019 14.06
+2
Če ne bi bilo slovenskih partizanov, bi sedaj govorili nemško in imeli mnogo višji življenjski standard. Pa tudi za piranski zaliv se Hrvati ne bi grebli. Prepričan se, da smo naredili zgodovinsko napako!
DeBill
05. 06. 2019 14.18
+4
ti ne bi nič govoril ker bi tvojo mati in očeta fentali še preden bi do tebe prišlo
MASTERSS
05. 06. 2019 14.19
+9
PA POJDI V NEMČIJO PA GOVORI GERMANSKO IN IMEJ MUSLIMANSKI STATUS MA KERA OFCA HAHAHA
FRTACIN
05. 06. 2019 14.19
+8
še dobro da ste in so bili v manjšini tisti, ki dajate prednost ekonomskemu standardu, pred jezikom, kulturo in identiteto naroda.. ti bi se prodal za 500 eur več na mesec.. ti ne veš kaj so primorci dali čez pod fašistično italijo.. in kaj bi še bilo pod Nemčijo..
puspan
05. 06. 2019 14.37
+7
Ta neverjetna hrabrost gre iz roda v rod tako, da se potomci nekdanjih borcev dobivajo penzije, ki so višje od tistih, ki so 40 let garali po tovarnah. Edina uteha je bila, da so tovarne bile v njihovi lasti, hihi hi.
Misija1
05. 06. 2019 14.45
+3
Menda je vsem jasno, da Nemci nekega hudega interesa pri nas in v celotni Yugoslaviji niso imeli. Tu so imeli daleč najmanj vojske. Razlog je morda v tem, da so imeli dovolj lokalcev, ki so bili na njihovi strani in so vedeli, da bo v vsakem primeru sosed proti sosedu. Kar se je kasneje tudi zgodilo. Vsak ima v svoji žlahti kakšnega, ki lahko potrdi, da nemci tudi niso bili taki bav bav in dejstvo je, da smo se med 2 sv. vojno veliko bolj pobijali med sabo zaradi ideologij, kot pa nas je pobijal sovražnik
PUTINOVI?
05. 06. 2019 15.07
+8
meni so strački razlagal da so moral cel čas delat kot sužnji če si se pa upru so enga ustrelil za vzgled.če si organizirano upiral so postrelil cele družine.zato malo tudi razume da so eni zlahkot sodeloval z nemci ....drugo je bli z italjani oni so bolj jedli in pili in lenuharili...
MASTERSS
05. 06. 2019 15.20
+4
misija kupacija je prizadela vse - moške, ženske, še posebej pa otroke. Tudi oni so pristali v taboriščih, prepuščeni golemu boju za preživetje. Njihove zgodbe so bile pogosto spregledane, tako v preteklosti kot danes.sama Slovenija, je bila tedaj razkosana med okupatorje – Nemčijo, Italijo in Madžarsko. Kako so se ti okupatorski sistemi razlikovali med seboj? Nemci so imeli zelo trd okupacijski režim, imeli so načrt, kako spet narediti to deželo nemško. V izgnanstvo so poslali veliko število intelektualcev že aprila 1941. Italijani so se pokazali v malo bolj humani obliki. Začeli so s civilno upravo, a ko so se začeli resni upori, so se zatekli v zelo ostre oblike genocidne politike. Načrt je bil, da izselijo vse kraje, ki so bili strateško pomembni za partizanstvo. Ljudi so transportirali v koncentracijska taborišča na Rabu, v Gonarsu, Padovi, Renicciju.Da, in kljub temu v Sloveniji ne poznamo dneva holokavsta. V drugih državah se ta dan obeležuje, o tem govorijo v šolah, imajo proslave, se spominjajo dogodkov. Judje so spomin na svojo žrtev, ki je bila ogromna, saj jih je umrlo 6 milijonov v taboriščih, postavili v središče. S pomočjo Združenih narodov so dosegli, da se cel svet 27. januarja spominja na osvoboditev Auschwitza in na trpljenje Judov. Iz tega spomina pa so izpadli Romi, slovanski narodi, tudi Slovenci, homoseksualci, hendikepirani, ki so bili prav tako množične žrtve. To se mi zdi krivica. Drugi, ki so svojo zgodbo dobro prodali, pa so Italijani. Selitev Italijanov iz Istre po vojni so poimenovali eksodus. S tem svetu kažejo, kako so oni trpeli. Slovenci pa nimamo dneva spomina na nemška taborišča, v katera so poslali 100.000 Posavcev, tudi ni spomina na italijanska taborišča, v katerih je 30.000 ljudi trpelo nečloveške muke, umirali so otroci.Gre za načrtno pozabo. V Italiji so intelektualci, ki doživijo popoln šok, saj v šolah nikoli niso slišali, da je bila Italija agresor, da so bila na njihovih tleh koncentracijska taborišča. Ljubljana je bila leta 1942 obdana z bodečo žico, iz nje nisi mogel kar tako priti. Tudi temu bi lahko rekli urbano taborišče. Potekale so velike racije, zapirali so vse, ki bi lahko bili nevarni oziroma ki bi se lahko uprli. Še hujše pa je bilo v Beli Krajini, na Kočevskem, v Ribnici. Izseljevale so se cele vasi. Odpeljali so med 25.000 in 30.000 ljudi in okoli 15 odstotkov jih je v italijanskih taboriščih umrlo. Koliko jih je umrlo pozneje zaradi posledic dogodkov v taboriščih, pa se ne ve. Ko sem na predstavitvah filma, ko v javnosti govorim o tem, me velikokrat vprašajo, ali so bila hujša nemška ali italijanska taborišča. Italijanska taborišča so bila tako kot nemška uničevalna, le da so Nemci to delali sistematično. Morili so po sistemu. Italijani pa so pustili, da so ljudje umirali zaradi lakote, žeje, nalezljivih bolezni. To je še bolj nečloveško.Na Rabu je bilo še posebej hudo. Italijani so na močvirnatem področju postavili šotorišča iz preperelih, starih šotorov. Šlo jim je za uničenje ljudi. Interniranci se spominjajo hude žeje, nehigiene, nalezljivih bolezni, ob porodih ni bilo nobene pomoči, za dojenčke se ni poskrbelo, še celo, ko je bila močna nevihta in je morje zalivalo šotorišče, jih straža ni spustila, da bi se umaknili vodi. Tako je odneslo veliko otrok. Na Rabu so bili zaprti tudi Judje. A ti so bili v popolnoma drugačnih razmerah kot Slovenci. Za njih je namreč Judovski svetovni kongres italijanski oblasti plačeval neki znesek, da so lahko bivali v zgrajenih objektih. To je bilo zaščitno dejanje.in potem ima nekdo še obraz razlagat kako so bli nemci dobri in partizani slabi.res izpirjeno,tudi moja bai je bla zaprta zato vem iz prve roke kdo je bil dober in kdo ne.
Marjan Moskov
06. 06. 2019 13.36
-1
Kdo je zadnje dve leti vojne pošiljal pomoč partizanom, no kdo amerika, kdo je pošiljal pomoč v hrani , mogoče si pa kdaj slišal za unra pakete, pa pšenico, ker je bila Yuga uničena. V tej vojni je bil skupni cilj uničenje nacizma in fašizma, šele potem se je začela politika. Malo se seznani, komunisti so bili med ustanovitelji OF, večina partizanov ni bila komunistov in tvoja CKZK si je kasneje vse zasluge pripisala in nima skoraj nobenih zaslug za zmago partizanov, puhli rdečeglavec
korintos23
05. 06. 2019 12.54
+23
Dolfiju je vse laufalo dokler ni Rusov napadel, potem je pa faso po gobcu!
nightifly
05. 06. 2019 13.07
+8
kori , tu imas popolnoma prav .Odprl je fronto proti narodu , ki ni pokleknil pred prvim frisom svaba ,kot so to storile druge evropske drzave .To svecanost je promoviral Trump ,kaj pa , in lepo je videti ,da je se nekdo ponosen na to veliko zrtev ,ki jo je njegov narod naredil .Tudi za popolnoma neznane narode ,ljudi . Nemci so dobili lekcijo ,ki jo ne smejo nikoli pozabiti . K sreci je gor vstal del naroda tudi v Sloveniji , tisti s krizci in zvezdami . Ne vem ali bo kaksna delegacija Slovenije prisostvovala tej obelezitvi spomina na izkrcanje v Normandiji . Lepo bi bilo .
elrocco77
05. 06. 2019 13.11
+7
Dolfi je ironično celotni zahodni Evropi naredil uslugo , ko je prvi napadel Ruse, ker bi sicer Stalin zasedel še pol zahodne Evrope.
Misija1
05. 06. 2019 13.19
+11
Na drugi strani pa bi Nemčija, če ne bi napadla zahoda, popolnoma uničila Sovjetsko Zvezo. Pa tudi na jugu je imela nemčija veliko divizij, ki bi jih lahko drugače uporabila na vzhodu, proti Rusom. Pa še nekaj za tiste, ki so tako proti ZDA. ZDA je s svojim land-lease programom Evropi in Sovjetom pošiljala na milijarde dolarjev vrednih zalog hrane, zdravil, vojaških škornjev, municije, kamionov, vlakov, nafte itd.. Tudi vrh Sovjetske Zveze je po vojni priznal, da bi brez ZDA in njene pomoči, Stalingrad v celoti padel. To so gola dejstva. Številke pomoči so sicer javne in danes niso več nobena skrivnost oziroma nekaj, kar bi se moralo skrivati. Pri tej pomoči ni šlo toliko za orožje, kot pa vse ostalo, ki je ravnotako enako pomembno v vojni - transportna vozila (tovornjaki), vlaki, municija, nafta, hrana, vojaške obleke in obutev itd..
DeBill
05. 06. 2019 14.20
+0
kar je bilo da rusija ne pade v interesu zda, ker potem bi na hitro padla evropa, nemci bi prišli do nafte, vzeli bi si še sredozemlje in adijo konec vojne, kot ga poznamo.
korintos23
05. 06. 2019 12.53
+24
Pokojni oče preživel dve zimi v Rusiji kot mobiliziran nemški vojak, večkrat je povedal da Rusov ne bo nihče nikoli premagal.
klukec
05. 06. 2019 14.24
+1
Frane Šajn
05. 06. 2019 12.45
-10
In kaj ima skupnega ta novodobni naci rumene glave pri izkrcavanju. Ob tej proslavi razen , da je po nesreči predsednik te države. Mati božja svetohlinstva na kupu, da kar smrdi! In ta isti seveda dandanes poskušajo na vse mile viže raztrgati Evropo z več kot očitno podporo skrajnim desničarjem!
MihaK77
05. 06. 2019 12.54
+13
Ce mislis z "ta novodobni naci rumene glave" na Trumpa, te moram razocarati. Trump ne more biti naci, ker ni ne socialist niti ni iz Bavarske.
nightifly
05. 06. 2019 13.13
+10
Frane , ni fer tako v nic dajati cloveka ,ki ima skoraj v vsakem govoru ,vezanim na svetovne dogodke na jeziku tudi ameriske veterane ,ki so sodelovali v osvobajanju zasedenih dezel . Tenko bi piskali tudi mi ,ce ne bi bilo dveh front -ruske in izkrcanja na Siciliji ter kasneje Normandiji . Slovencev ne bi bilo vec . Tudi zaradi domacih izdajalcev ,ki so izdatno pomagali okupatorju . Vidim pa ,da se neprimerno bolj tolce po Trumpu kot po tistih ,ki so dejansko izdajali . Ce si poslusal Trumpov govor naciji v Januarju ,bi slisal marsikaj zanimivega in videl veterane 2.vojne ,ki so sedeli poleg Melanije v castni lozi . Oz .ona je sedela poleg njih ,ker jih je Trump predstavil z vsemi castmi in povdaril ,da fasizem ne bo nikoli zmagal v Ameriki . Torej ?
DirtySanchez
05. 06. 2019 12.05
+25
Prav je , da je to velika obletnica, mnogo mož je tam pustilo svoja življenja.
RupniK
05. 06. 2019 12.45
+8
Brez teh mož, bi mi danes govorili Nemško!
korintos23
05. 06. 2019 12.51
+1
Rupnik, ne bi, bi pa še več let trajalo, še več žrtev, Ivan bi vseeno dolfijeve spoko.
RupniK
05. 06. 2019 12.57
+4
Seveda bi. Naši hostarji bi bili brez orožja.
nightifly
05. 06. 2019 13.15
+6
Vonh. ,ogromno mladih je pustilo zivljenja .V prvem navalu -25 000 ,samo na plazi pri izkrcanju . Groza . Sicer pa se lepo vidi na vseh video posnetkih .
Misija1
05. 06. 2019 13.33
+4
Anglija je v drugi polovici 2 sv. vojne bila že manj pomemben igralec in njena beseda pri odločanju ni več štela. Glavni sta bili ZDA in Rusija. Churchil se je bal komunizma in je vedel, kaj bo cilj povojne Sovjetske Zveze (zasedba čimvečih držav in uvedba komunizma), če bo prva vdrla v Nemčijo. Zato je kot izkrcanje zaveznikov predlagal jug, preko Italije in nato hiter prodor severno do Berlina in osvoboditev čimvečih držav po poti. S tem bi odrezal zahodne divizije od Berlina. Ampak Rosvelt ni bil za in je želel do Belina prodreti od Francije naprej, kar je podaljšalo vojno v Evropi še za nekaj mesecev. Namreč, interes američanov je bil čimprej uničiti Japonsko, ki je bila direktna grožnja celini ZDA. V kolikor bi obveljal Churchilov plan, bi ZDA z zavezniki prva zasedla Berlin in celotno Nemčijo ter zagotovo še predtem velik del Poljske, preden bi se na vzhodni fronti srečali s Sovjeti. V tem primeru bi Svet po 2 sv. vojni zgledal čisto drugače. Ne bi bilo komunizma v nobeni izmed držav. To so gola dejstva.
samuray1
05. 06. 2019 11.52
-23
Gre se za obletnico ki nikakor ni bila prelomnica,kaj šele kakšna večja. Poleg tega so češ zavezniki pahnil v boj predvsem Poljake. To da so istočasno prosil hitlerja za dolgotrajno prekinitev vseh vojaških operacij pa ni niti besede.
Matjaž ?renc
05. 06. 2019 12.24
+21
Samuray od kot tebi podatek da so zavezniki karkoli prosili Hitlerja leta "44"? Nemška vojska je bila v defenzivi na Vzhodni fornti , na Z je vladal neke vrste "Status Quo", v italiji so zavezniki prodirali proti Rimu in Genovi in Nacistična Nemčija ni bila nikakor v prednosti, poleg tega je bila še pod stalnim udarom zračnih sil USAF in BARF. V Jugi so Partizani povzročal težave cca 11-16 divizijam nemške vojske, poleg tega so oviral tudi umik kompletne armadne skupine Jug iz Grčije in Balkana, kar je pomenilo še dodatni minus pri obrambi Rajha in Atlantskega Zida in še povrh vsega, kup dezinformacij in napačnih odločitev s strani ABVERHa in ostalih obveščevalnih služb v Nemčiji. Skratka, Nemčija ni bila v nobenem položaju moči, kvečjemu je bila v zelo globoki obrambi in to zaradi tega ker se je na V začela velika operacija Bagration in so jih Rusi potisnli skoraj do praga rodne grude, vojska pa je bila že zelo načeta in le še bleda senca tiste iz leta "39-40". zato se nios zavezniki pogajal z njimi, kvečjemu Nemci so prosil za prekinitev sovražnosti oz. neke vrste ustavitev vojne, vendar so dobil od zaveznikov samo odgovor da naj podpišejo kapitulacijo ali pa popolno uničenje Nemške vojske. Zato si dobil od mene minus, ker vidim da ti je zgodovina ali Španska vas ali pa si se celo učil neko kvazi altrnativno zgodovino, ki jo sedaj promovirajo po nekaterih naših šolah.
Matjaž ?renc
05. 06. 2019 12.42
+10
Pa še nekaj me je zmotilo pri tvojem komentarju. Poljaki so bili žrtev igric med FDRjem in Stalinom, nikakor pa niso bili žrtve Angleške politike, Churchill se je zavedal kaj se bo zgodilo, če Poljska pade pod vpliv Sovjetov, VB je bila tako ali tako naravna zaveznica Poljske in tudi na papirju, da pa je tolko Poljakov bilo ubitih v zavezniških prizadevanjih je pa posledica njihove mentalitete, saj so bili vedno v sporu s Nemčijo, od časa pruskih vitezov in še nazaj. Mislim da tebi zgodovina res ne leži kaj preveč :)
Frane Šajn
05. 06. 2019 12.48
+3
Ja tako je vidiš z izobrazbo desnajka in novejše zgodovine. Ti, ti Dežman kaj jih pa učiš te svoje farane???? Samuray očitno misli ,da so ta beli pomagali osvoboditi Evropo!!
samuray1
05. 06. 2019 13.13
-5
Matjaz,naj te ne skrbi za mene. Toda, dejstev ne moreš spremenit. Zahodni zavezniki so prosil hitlerja da naj sklenejo sporazum o ptekinitvi bojev,s ciljem da bi se kar sprehodili da Berlina doklet bi hitler s svojimi nacisti in ostalimi odpadniki poskušal zaustavit Sovjete. Na tvojo zalost je hitler v Švici podpisal neke vrste sporazum,toda nič mu več ni pomagalo ker so rusi odkrili zaroto ter pravočasno sprožili ofanzivo in uničili vse tankovske enote katere so drvele na pomoč enotam ki so branile nemske meje z Poljskoin področje Berlina. In dokler so neci branili področje okrog Berlina z vojsko od 3 miljona, ter na koncu Sam Berlin z enim miljonom vojakov so zahodnjaki sevefa zavrgli sporazum s hitlerjem ter počasi zavzemal nebranjena nemška mesta. Zgodovina temelji na realnosti ,ne pa na čustvih.
Matjaž ?renc
05. 06. 2019 13.56
+5
Zdajle me je skor prevrnilo od smeha s stola, ti pa imaš znanje o zgodovini na vrhuncu HAHAHAHAAHA!!! Daj res malce vzemi kakšne prave bukve v roke in začni brati zgodovinska dejstva. da ti povem sam tolk , da dokažem da vem kara velik o WW2; navajaš da so bile večinoma oklepne divizije Wermahta na V fronti oz. so bile v premiku na vzhod, "Malo morgen", v Franciji so bili na območju od Normandije , Calaise do Flandrije razmeščene cca 6-8 popolnoma opremljenih oklepnih divizij in to ne neke leve,da bi mislil, ble so 4 aktivne elitne divizije SS ter še 2 SS diviziji ki sta prišli ravno z V fonte na refiting in oddih, po težkih bojih v Ukrajini in Belorusiji, poleg tega so bile v okolici Pariza stacionirane še 3 težke pancer divizije opremljene s novimi Tigri2, se pravi opermljene do zob, na poljskem in v šleziji je bilo bolj malo oklepa,ker so Nacisti pričakovali napad preko preliva in so skoraj vso težko oborožitev imeli stacionirano v območju ki sem ga že prej navedel, ter nekaj tudi v zaledju (Nizozemska, Belgija in pa J Francije). če hočeš še kaj realne zgodovine in ne kvazi natolcwvanja mi sporoči, lahko odpremo novi forum :)
Matjaž ?renc
05. 06. 2019 13.56
+2
Zdajle me je skor prevrnilo od smeha s stola, ti pa imaš znanje o zgodovini na vrhuncu HAHAHAHAAHA!!! Daj res malce vzemi kakšne prave bukve v roke in začni brati zgodovinska dejstva. da ti povem sam tolk , da dokažem da vem kara velik o WW2; navajaš da so bile večinoma oklepne divizije Wermahta na V fronti oz. so bile v premiku na vzhod, "Malo morgen", v Franciji so bili na območju od Normandije , Calaise do Flandrije razmeščene cca 6-8 popolnoma opremljenih oklepnih divizij in to ne neke leve,da bi mislil, ble so 4 aktivne elitne divizije SS ter še 2 SS diviziji ki sta prišli ravno z V fonte na refiting in oddih, po težkih bojih v Ukrajini in Belorusiji, poleg tega so bile v okolici Pariza stacionirane še 3 težke pancer divizije opremljene s novimi Tigri2, se pravi opermljene do zob, na poljskem in v šleziji je bilo bolj malo oklepa,ker so Nacisti pričakovali napad preko preliva in so skoraj vso težko oborožitev imeli stacionirano v območju ki sem ga že prej navedel, ter nekaj tudi v zaledju (Nizozemska, Belgija in pa J Francije). če hočeš še kaj realne zgodovine in ne kvazi natolcwvanja mi sporoči, lahko odpremo novi forum :)
samuray1
05. 06. 2019 14.41
-4
Misija1
05. 06. 2019 15.46
+1
Samuray, roko na srce, tvoje pisanje je pisanje na pamet in niti ena zgodovinska knjiga, dokumentarec ali kakršnokoli zgodovinsko mnenje ne omenja tvojega nakracanega zgoraj. Zakaj bi se sploh ZDA in zavezniki hoteli pogoditi s Hitlerjem, ko pa so bili v takšni prednosti, da so lahko enostavno zradirali celotno Nemčijo? Če misliš, da je zaveznikom med 2 sv. vojno šlo za to, da obranijo Evropo pred komunizmom, se krepko motiš oziroma to izpodbija dejstvo, da je Roosvelt zavrnil predlog Churchila o izkrcanju na jugu (Italija ), kjer bi lahko Berlin dosegli v nekaj mesecih in zasedli vse države, ki so kasneje ravno zaradi tega padle v roke Sovjetom in padle pod komunizem. To so gola dejstva, ne pa tvoje osebne pravljice in razmišljanja o zgodovini.
samuray1
05. 06. 2019 16.09
-1
Uči se zgodovino pa ti ne bofo potrebni dokumentarci
Kollerik
05. 06. 2019 11.26
+2
To, da se obletnice ene največjih prelomnic in zmag v drugi voji ne udeležujejo vsi pomembnejši zavezniki, kaže na nevaren razpad sedanjega sistema zavezništev. Tako Trump kot Putin sta bolna avtokrata, nevarna za svetovni mir in predvsem za EU, ter njeno ekonomijo, enotnost. Nič boljša nista kot rumena nevarnost. Časi odgovornih, sposobnih in etičnih politikov so očitno minili, saj postajajo popularni predvsem kriminalci, prefarbanci, bivši vohuni in bankrotiranci.
Kollerik
05. 06. 2019 11.23
+5
Kot tedanji svetovni hegemon, je ravno VB (z Ameriko v ozadju) poskrbela, da so se zakuhale dve svetovni vojni. Nemčija je bila enostavno premočna za "ravnovesje" velesil po britanskem in ameriškem okusu. Ni bil vsega kriv kajzer niti hitler.
MASTERSS
05. 06. 2019 10.57
-12
obeležili bojo obrambo polovice nemčije in španije pred rusi....
Kollerik
05. 06. 2019 11.21
+1
In to takšno obrambo, da se jih sedaj nemci ne morejo znebiti niti po 70 + letih.... :)