Svet

Namesto s torto slika s pokopališča

Bovec, 30. 05. 2023 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
14

Komaj 34 let je imel Roman Komac, ki je bil v svojih krajih – na Bovškem – poznan kot DJ Jouz. Miren, nekonflikten domačin, ki je ob čarobnih poletnih večerih vrtel glasbo in razveseljeval turiste, ki si v zeleno dolino v objemu gora pridejo nabirat najlepše spomine. Na športna doživetja jih je za neko podjetje prevažal s kombijem, ki ravno na dan snemanja, ravno v trenutku, ko z njegovo sestro Tatjano stojim ob cesti, pripelje spet mimo. A za volanom kombija ne sedi več njen brat Roman. Zato se Tatjani po licih ulijejo solze ...

Bil je 2. oktober 2019, ko je Roman Komac s prijateljem v svojem stanovanju v pritličju družinske hiše pil pivo in se pogovarjal verjetno o tisoč in eni želji za svojo prihodnost. Ko je nenadoma v stanovanje vstopil moški, ga zvabil pred njegove duri, potem pa izpod majice izvlekel lovski nož in Romana povsem nepripravljenega večkrat zabodel. Roman je obležal, storilec Jasmin Suljić pa stekel domov le nekaj deset metrov stran, med potjo v grmovje odvrgel okrvavljen nož, se doma oprhal, odvrgel krvava oblačila in se mirno ulegel v posteljo ter zaspal. Vzrok za okruten zločin? Govorice, da naj bi Roman pogledoval za njegovim dekletom, ki pa se nikoli niso potrdile.

Roman Komac - Jouz bi te dni praznoval 38. rojstni dan.
Roman Komac - Jouz bi te dni praznoval 38. rojstni dan. FOTO: Sara Volčič

Izgubiti življenje zaradi tako banalnega vzroka ... Ne bi se smelo zgoditi. Koliko lepega bi lahko 34-letnik v svojem življenju še doživel, kako bi razveseljeval svoja nečaka, ki jima je bil ljubeč in zgleden stric, ki ju je celo vozil v vrtec in šolo, na dejavnosti, se družil z njima, ko je sestra zbolela za rakom. "Bili smo zelo povezana družina, eden drugemu smo pomagali. Skupaj smo preživeli veliko hudega," mi zaupa njegova skrušena mama Ankica, ki si po dogodku, tako je videti, nikoli ne bo opomogla. Da bo poleg vsega, kar je družina preživela, prejela še ta, najtežji možen udarec, si nihče nikoli niti v najhujši nočni mori ne bi predstavljal. "Že v prvem razredu je učiteljica rekla, da je Roman miren fant. Ni bil konfliktna oseba. Tudi če ga je kdo zbadal, se je raje obrnil stran in se umaknil," je svojega sina za oddajo Svet na Kanalu A opisala mama Ankica, ki se je od prvih let njegovega življenja borila za njegovo zdravje. Roman je namreč zbolel za sladkorno boleznijo in vanj je bilo vloženo ogromno truda, mama je tudi ostala doma, da bi zrasel v zdravega fanta bolezni navkljub. Staršema je to tudi uspelo, a kaj, ko se je nekdo odločil, da si Roman zasluži kazen, in to samo zaradi govoric.  

Skrušeni mama in sestra
Skrušeni mama in sestra FOTO: Sara Volčič

Čez nekaj mesecev bo štiri leta od krutega zločina, a srca njegovih najbližjih še vedno krvavijo. Tudi mene je stisnilo pri srcu, ko sem videla, kako trpi njegov oče Milan, ki ni mogel premagati solza, ki mu ihtenje in jok nista dovolila, da bi se pogovoril z nami pred kamero. Izgubil je sina zaradi tako bedastega vzroka. Krepak možakar, kakršni zrastejo v krajih, kjer je treba veliko delati in biti močan. A tudi močno bovško telo ne zmore premagati bolečine, ki jo je ta zločin povzročil. "Ne morem govoriti, ne morem. Pogrešam ga vsak dan, vsako uro ... Ne morem verjeti," je komaj spravil iz sebe. Ob pisanju tega članka sem sestro pokojnega, Tatjano Sladič, po SMS-u prosila še za nekaj podatkov. Prijazno je odgovorila in mi potem poslala še eno sporočilo s sliko. "Danes bi Roman imel 38 let," je zapisala in dodala srček. Namesto fotografije, kako njegov rojstni dan slavijo ob torti, pa fotografija s pokopališča, kamor so mu prišli v solzah in bolečini povedat: Roman, pogrešamo te.

Več o tragični zgodbi in o tem, kaj doživljajo svojci žrtev kaznivih dejanj, pa danes v oddaji Svet na Kanalu A. 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3