Tujina

Napada pretresla Tel Aviv

Tel Aviv/Ramala/Moskva, 18. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V dveh samomorilskih napadih na jugu Tel Aviva je včeraj umrlo pet ljudi, več kot 40 pa je bilo ranjenih. Odgovornost za napad je prevzel Islamski džihad, obsodili pa so ga tudi Palestinci.

Žrtve samomorilskega napada
Žrtve samomorilskega napada FOTO: Reuters

Samomorilska napadalca sta se razstrelila skoraj istočasno v množici ljudi pred nekim lokalom v sicer zelo obiskani zabaviščni četrti na jugu Tel Aviva. Po poročanju izraelskih medijev sta med mrtvimi tudi oba napadalca.

Odgovornost je prevzel Islamski džihad

Odgovornost za napad je v imenu skrajne islamske organizacije Islamski džihad po telefonu prevzela oseba. Gre za prvi samomorilski napad po 19. juniju, ko je izraelska vojska ponovno zasedla palestinska avtonomna mesta.

Izraelski obrambni minister Benjamin Ben Eliezer je po napadu v Tel Avivu znova vzpostavil stroge ukrepe za palestinsko prebivalstvo. Ben Eliezer je dejal, da si "Izrael prizadeva kolikor je le mogoče olajšati položaj palestinskega prebivalstva, vendar pa palestinski teror podaljšuje njihovo trpljenje". Strogi ukrepi vključujejo predvsem zavračanje odobritve dovoljenj za delo za več tisoč Palestincev v Izraelu. Izraelska policija je po sinočnjih bombnih napadih v Tel Avivu postavila cestne zapore na vseh vpadnicah v mesto, kljub temu pa je v več mestih na Zahodnem bregu za 12 ur ukinila policijsko uro.

Rusija zahteva umik Izraela

Tiskovni predstavnik ruskega zunanjega ministra Igorja Ivanova je dejal, da Rusija in ostale mednarodne posrednice v bližnjevzhodnem konfliktu menijo, da bi se moral Izrael umakniti s palestinskih ozemelj. Izrael bi se moral vrniti na položaje pred 28. septembrom 2000, sicer bo na palestinskih ozemljih težko izpeljati svobodne in demokratične volitve, načrtovane za januar prihodnje leto, je še dejal tiskovni predstavnik Ivanova.