Tujina

Napetost v Faludži narašča

Bagdad, 01. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V mestu Faludža zahodno od Bagdada so potekali manjši protesti proti navzočnosti ameriških sil v mestu, potem ko je bilo v noči na četrtek v eksploziji granate ranjenih sedem ameriških vojakov. Na vzhodu Bagdada pa so oboroženi Iračani napadli ameriško patruljo in ranili vojaka.

"Odidite domov, morilci ste," so pred sedežem ameriške vojske vpili prebivalci konservativnega sunitskega mesta in utrdbe nekdaj vladajoče iraške stranke Baas. Sedež ameriške vojske je varovalo več vojakov z naperjenimi puškami. V noči na četrtek je bilo v Faludži ranjenih sedem ameriških vojakov, ko so neznanci čez zid poslopja, kjer so nastanjene ameriške enote, odvrgli granate. Po besedah ameriškega poveljnika Franka Rosenblatta je bilo v nočnem granatnem napadu šest vojakov huje ranjenih, eden pa lažje. Nihče od vojakov po Rosenblattovih besedah sicer ni v smrtni nevarnosti. Centcom je sporočil, da so pet od sedmih ameriških vojakov, ki so bili ranjeni v granatnem napadu, odpeljali na zdravljenje. Stanje vseh ranjenih vojakov je stabilno.

Se Iračani maščujejo za pobite civiliste?
Se Iračani maščujejo za pobite civiliste? FOTO: Reuters

Faludža je bila sicer v preteklih dneh prizorišče streljanja ameriških vojakov na iraške civiliste, v katerem je umrlo skupaj 16 ljudi. V noči na torek so ameriški vojaki streljali na iraške civiliste, ki so protestirali proti navzočnosti ZDA, in jih pri tem 13 ubili. Včeraj pa so vojaki ubili tri iraške civiliste, ki so v skupini več tisoč Iračanov protestirali proti incidentu v noči na torek. Po navedbah kapetana Rosenblatta so vojaki, udeleženi v sredinem streljanju, mislili, da Iračani, ki so vanje metali kamenje in čevlje, mečejo granate. V zvezi z incidentom v noči na torek pa je Rosenblatt dejal, da je bilo med protestniki 25 ljudi, oboroženih s kalašnikovi in da so ameriških vojaki zasegli več brzostrelk.

Visoki verski predstavniki v Faludži so sicer v sredo sporočili, da so ameriške sile zaprosili, naj zapustijo mesto ali se vsaj izogibajo središču. Med prebivalci naj bi se namreč že več dni kuhala jeza na ameriške sile, potem ko so te zasedle položaje v neki islamski šoli.

Na jugu Iraka odkrili množično grobišče

V puščavi blizu mesta Karbala na jugu Iraka so pripadniki neke lokalne organizacije za varstvo človekovih pravic odkrili množično grobišče. Žrtve so bile po prvih ugotovitvah verjetno pokopane žive. Njihove roke so bile zvezane z debelim kablom, za pokop pa so očitno uporabili bagre.

Skupina za varstvo človekovih pravic meni, da gre pri žrtvah za šiite iz Nadžafa ali Karbale, ki so jih med uporom šiitov po zalivski vojni leta 1991 prepeljali v odročno puščavo, kakih 20 kilometrov južno od Karbale. V omenjenem času je bilo po podatkih mednarodnih organizacij za varstvo človekovih pravic aretiranih več tisoč šiitov, ki so nato izginili. Za zdaj ni znano, koliko trupel je v najdenem grobišču.

Bo diplomat Bremer civilni upravitelj?

Ameriški predsednik George Bush namerava za civilnega upravitelja Iraka postaviti uslužbenca State Departmenta Paula Bremerja, strokovnjaka za boj proti terorizmu in varnostna vprašanja, je v današnji izdaji zapisal ameriški tednik Newsweek. Časnik to imenovanje ocenjuje kot zmago državnega sekretarja Colina Powella v boju s Pentagonom glede prihodnosti Iraka.

Bremer bi bil po navedbah tednika, ki se sklicuje na neimenovanega visokega ameriškega funkcionarja, nadrejen upokojenemu generalu Jayu Garnerju, ki je trenutno pristojen za humanitarna vprašanja in obnovo Iraka, in predstavniku ameriškega predsednika pri iraški opoziciji Zalmaju Halilzadu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni